Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak

Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak

Szondy Zoltán: a romániai pártok a sport fontosságát nem veszik komolyan

Fotó: Pinti Attila

Mit sem ér az utánpótlás-nevelésbe és sportinfrastruktúra fejlesztésébe fektetett sok milliárd forint, ha az akadémiákról kikerülő több száz képzett sportoló számára szűk a mozgástér. A magántőkén és az önkormányzatokon a sor, hogy beszálljanak a profi sport finanszírozásába – ám ezek inkább ódzkodnak ettől.

Kozán István

2023. május 24., 19:552023. május 24., 19:55

2023. május 27., 13:452023. május 27., 13:45

Több megválaszolatlan kérdéssel maradtunk a minapi csíkszeredai sportkonferencia kerekasztal-beszélgetése után, ezért arra kértük az azon résztvevő egyik meghívottat, Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnökét, hogy kérdéseinkre próbáljon választ adni.

Szondy: a cégek nem élveznek előnyt

„A konferencián vita adódott abból, hogy azt állítottam:

Romániában a szponzorációs feltételek a sport számára nem megfelelőek, mert a román jogszabályok – és ezt kell mindenképpen megérteni – nem támogatják a vállalkozót abban, hogy szponzorként belépjen a sportba.

Az a cég, amely szponzorként belép, semmilyen fiskális előnyt nem fog élvezni az állam és a hatóságok részéről. Nyilván hosszan lehetne vitázni azon, hogy egyáltalán kell-e előnyt élveznie vagy sem. Egyébként két módon lehetséges Romániában a szponzorálás: direkt módon vagy a profitadóból” – emlékezett vissza a május 18-i beszélgetésre a Székelyhon érdeklődésére Szondy Zoltán.

korábban írtuk

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás
Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Folytatásként jelezte, akkor és most is elmondta, Romániában egy kalap alatt van minden lehetséges támogatás, ezzel szemben Magyarországon a tao-támogatás látványsportok utánpótlás-nevelésére, illetve bázisfejlesztésre és filmgyártásra vonatkozik. „Az a cégtulajdonos tehát, amely ezek valamelyikére fordítja a jövedelemadóját, adózásnál előnyt fog élvezni. De hagyjuk a magyar példát, és beszéljük a romániai helyzetről:

Idézet
nálunk a magánvállalkozók részéről az egyik oka a húzódozásnak a sport támogatásától, hogy nem biztosít az állam velük szemben semmilyen előnyt.”

Ennek hallatán a konferencián többen is jelezték a hallgatóság részéről (nem várva meg, hogy a meghívottak befejezzék mondanivalójukat), hogy Szondy túl pesszimista, és korántsem ennyire borús a kép Romániában.

„A konferencián – amúgy joggal – megvádoltak azzal, hogy nem adok okot optimizmusra. Meg kell érteni azonban, hogy a Magyarországról Erdélybe és Székelyföldre óriási összegben sportra beáramló állami pénzek – nagyon helyesen – kizárólag utánpótlásra és infrastruktúra-fejlesztésre érkeznek. Mivel ezek az összegek évek óta jönnek, időközben az utánpótlásban nevelkedett gyerekek nagykorúvá váltak.

Idézet
Tehát annyi pénzt biztosított a magyar állam az utánpótlásra és az infrastruktúrára, hogy ennek köszönhetően az utánpótlás-nevelés mellett a felnőtt sport is megizmosodott, erőre kapott és el kezdett működni. Erre viszont nincsenek magyar állami források, ezért a logikusan következő lépés az kellene legyen, hogy vagy a székely magántőke, vagy az önkormányzatok, esetleg mindkettő lépjen be és vegye át a stafétabotot, és tartsa életben azt a profi sportot, amely – még egyszer hangsúlyozom – magyar pénzeknek köszönhetően itt van előttünk.”

Példákat is adott a másodosztályú fociklubot irányító sportvezető. „A fociakadémiának köszönhetően az FK Csíkszeredának másodosztályú csapata van, közben több harmadosztályú focicsapat is megjelent Erdély-szerte. Hoki esetében a karcfalvi Székelyföld Jégkorong Akadémiának köszönhetően egyre több hokicsapat jön létre és fog létrejönni Székelyföld-szerte (a Sapientia U23 és Háromszéki Ágyúsok jó példák erre), hiszen ott sorban fognak állni a 19 és 20 éves képzett jégkorongozók. Mi mit adunk ezeknek a képzett játékosoknak, miből fognak ők megélni? Ezek a nagyon fontos kérdések, amiről beszélnünk kell, ám az a tapasztalatom – például a tavalyi tusványosi panelbeszélgetésen, illetve a múlt heti csíkszeredai sportkonferencián –, hogy mihelyt erről próbálok beszélni, belém fojtják a szót, hiszen »miért ne dőlnénk hátra és élvezzük azt a pillanatnyi helyzetet, ami van«. Én arra próbálok rávilágítani, hogy

Idézet
ezek az akadémiák végzik a munkájukat, ennek következményeként a munkaerőpiacra sok olyan sportoló kerül ki, akiknek biztosítani kell a feltételeket és lehetőségeket”

– fejtette ki.

Kinek mi lenne a feladata?

Kinek és mit kellene tennie? – kérdeztük. „Őszintén, nem látom, hogy rövid vagy középtávon olyan erős legyen a magántőke Székelyföldön, hogy profi klubokat tudjon eltartani. Ne értsen félre senki: nem azt állítom, hogy Székelyföldön nincsenek tehetős vállalkozók, akik áldoznak a sportra, viszont azt tapasztalom, hogy nem ez a jellemző. Az, hogy a térség mennyire fejlett vagy fejletlen, arról nem az én tisztem beszélni, ám nálam, sokkal okosabb emberek folyamatosan – immár harminc éve – kongatják a vészharangot.”

Mivel tovább piszkáltuk a témát, ezért a klubelnök példákat mondott. „Az FK Csíkszeredát évről évre folyamatosan azzal vádolják jogtalanul, hogy nem akarunk feljutni az első osztályba – erre mindig azt válaszolom, hogy akarunk, csak nem tudunk. De nézzünk szembe a számokkal:

Idézet
ha az FK feljutna, a tévéjogdíj mellett (ez átlag egy millió euró csapatonként) csak azért, hogy a kiesés ellen harcoljunk, tehát semmi többről nem beszélek, legkevesebb kétmillió euróra van szükségünk szezononként.

Nézzünk szét, hány olyan cég van Csíkszeredában, amely legalább egy ötéves támogatói szerződést aláírna velünk? Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb ambíciók nem kétmillió eurónál kezdődnek. Csak hogy átszóljak a kerítésen: a Sepsi OSK elsőosztályú fociklub költségvetésének nagyrészét sem Sepsiszentgyörgy városa adja.”

korábban írtuk

Nyomás alatt a székelyföldi városok
Nyomás alatt a székelyföldi városok

Költségvetés szempontjából a legtöbb székelyföldi város számára kritikus év az idei. Az előző uniós költségvetési ciklus pályázatainak a kivitelezésére az idei az utolsó év, tehát, amit idén nem végeznek el, az elúszik, vagy saját pénzből kell befejezni.

Meglátása alátámasztásaként egy elemzésünkkel példálózott. „Tavasszal pont a Székelyhonon olvastam egy hiánypótló anyagot a székelyföldi nagyobb városok költségvetéseiről, és többek között ott az is szerepelt, hogy a vizsgált önkormányzatok mennyi pénzt adnak a sportra. Nos, azok az összegek azt mutatták, hogy az önkormányzatok sem igazán teszik oda a csontot sport tekintetében – nyilván minden lejt meg kell köszönni, de sokkal kevesebbet kell megköszönjünk, mint egy hasonló méretű román város esetében. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy Székelyföldön nincsenek csúcsok, hiszen az előbb említett Sepsi OSK mellett ott van az Erste Liga-győztes Gyergyói HK és a csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat, a román bajnok Sepsi SIC női kosárlabdacsapat, de ide sorolhatom az FK Csíkszeredát is, amely ugyancsak elég magasra elvergődött. De a lényeg, hogy

Idézet
nem igazán látom, hogy ezeket a profi sportegyesületeket a székelyföldi magántőke tartaná el, ezért itt valami másban kellene gondolkodni”

– fejtegette Szondy.

Úgy viselkedünk, mintha autonómia lenne

Merre kellene kimozdulni? – tettük fel a kérdést. „A válasz már önmagában is megérne egy konferenciát, de ha már rákérdezett, elmondom itt, a Székelyhonnak. Mi, Székelyföldön elsősorban a Magyarországról jövő sporttámogatásoknak köszönhetően úgy viselkedünk – a »mi« alatt magamat is beleértem –, mintha Székelyföldön autonómia lenne. Pedig

Idézet
semmilyen tekintetben nincs önrendelkezés, a sportban sincs, ezért nem tudunk elvonatkoztatni sem a romániai jogszabályoktól, sem pedig a romániai gazdasági közegtől, hiszen itt élünk.

Így csak együtt tudunk előre lépni. Pár éve lett is volna egy kegyelmi állapot, hiszen az RMDSZ kormányon van és a sportminiszter is RMDSZ-es. Ez a kegyelmi állapot a vége fele jár, de előrelépés nem történt. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy az RMDSZ-t hibáztatom, rögtön hozzáteszem: nemcsak Székelyföldön nem tartja el a helyi sportegyesületeket a magántőke, hanem országszerte nem olyan erős a helyi tőke, hogy a román sportálmokat ki tudná szolgálni. Ezért csak egy mód van kilépni ebből a helyzetből:

Idézet
komoly és összehangolt állami támogatásokra van szükség.”

A szomorú azonban az – teszi gyorsan hozzá Szondy –, hogy Romániában nem ebbe az irányba megyünk, hanem pont az ellenkezőbe. „Központosított, átgondolt állami támogatás nélkül a romániai sport biztosan nem fog fejlődni, helyette marad az, ami most is van:

ha egy polgármester vagy megyeitanács-elnök szereti a sportot, akkor a sport több önkormányzati támogatást kap, ha nem szereti, akkor nem kap közpénzt.

„Az biztos, hogy mindig lesznek reményt adó kis szigetek, amelyek egy-két politikusnak önigazolást biztosítanak – ilyen volt 2016-ban a Bukaresti CSM női kézilabdacsapat Bajnokok Ligája-győzelme, amit száz százalékosan önkormányzati pénzből értek el. De összességében mindaddig, amíg egy átfogó állami támogatás nem lesz a romániai sportban – ide értem a
székelyföldi sportot is –, addig a hanyatlás folytatódni fog.”

A politikának nem fontos

Az elmúlt harminc évben nagyon kevés dologban értettek egyet a romániai pártok, pártállástól függetlenül – állítja a klubelnök. „Ezek közül az egyik, hogy Erdélyt mindenki félti, a másik pedig az, hogy sportra pénzt nem adnak. A romániai politikusok (legyenek akár romániai magyarok) szívesen átszervezik a sportot, stratégiákat írnak, összevonják vagy szétválasztják a minisztériumokat, de a sportra átgondolt módon már nem fordítanak komoly összeget – ebben minden párt valamiért egyetért. Ha csak egy párt másként gondolná, akkor került volna pénz a
sportra. Pont az ellenkezőjére van politikai akarat, mint amit a józan ész és a helyzet megkövetelne. Egyébiránt el kell olvasni a pártok politikai programját – én megtettem. Nem akarom RMDSZ-es barátaimat megbántani, de a Szövetség sportról szóló, mindössze egyoldalas fejezete pár soros hasalás. Összefoglalva:

Idézet
a romániai pártok a sport fontosságát nem veszik komolyan és nem érzik át a sport társadalomra és annak általános egészségére gyakorolt hatását és fontosságát. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk”

– summázza a csíkszeredai sportvezető.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

Nem volt telt ház szombaton este a Vákár Lajos Műjégpályán, de legalább ezren így is látták a Sportklub fölényes győzelmét a Dunaújvárosi Acélbikák felett. A Gyergyói Hoki Klub motorja lassan pörgött fel, de aztán simán célba ért a DEAC ellen.

Győzelem itt is, ott is
Győzelem itt is, ott is
2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

2024. január 11., csütörtök

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt

Hazai pályán nyert csütörtök este a Csíkszeredai Sportklub, az Erste Liga újabb összecsapásában a Ferencvárost győzték le. A GYHK Gyergyószentmiklóson kapott ki a DEAC-tól.

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

Szenzációsan kezdett a Sportklub a Dunaújvárosi Acélbikák ellen a jégkorong Erste Liga szerdai játéknapján, sőt a folytatásban is remekelt. A Gyergyói Hoki Klub pedig először győzte le ebben a szezonban az Újpestet.

Kiválóan kezdett anyaországi túra
Kiválóan kezdett anyaországi túra
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

Elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás.

Ghencea: nem magyarnak való vidék
Ghencea: nem magyarnak való vidék
2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

2023. november 15., szerda

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Miközben az FK Csíkszereda szurkolói nem használhatták magyar nyelvű felirataikat azzal az indokkal, hogy csak román nyelvű feliratok lehetnek a Bukaresti Steaua focipályáján, a Steaua angol nyelvű molinói senkit sem zavartak.

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos
2023. október 20., péntek

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon

Továbbra is nyeretlen a jégkorong Erste Ligában a Sportklub, a GYHK csütörtök esti meccse pedig büntetőkkel végződött, amit végül az újpestiek nyertek. De hogyan látják az edzők?

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

Szerbiával csap össze a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező hetedik fordulójában, a budapesti Puskás Arénában. A mérkőzésre székelyföldről is sokan kiutaztak, többek közt kollégánk is.

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

2023. október 09., hétfő

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők

Négygólos vereséget szenvedett vasárnap este a Csíkszeredai Sportklub Újpesten a jégkorong Erste Ligában, a Gyergyói Hoki Klub viszont nagyon fontos egygólos sikert aratott Dunaújvárosban. Így látták az edzők.

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Miskolcon játszott péntek este a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklubot pedig a Ferencváros fogadta a Tüskecsarnokban. Ezúttal nem termett babér a vendégeknek, mindkét székelyföldi csapat vereséget szenvedett.

Kikapott a Sportklub és a GYHK is
Kikapott a Sportklub és a GYHK is
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

2023. május 25., csütörtök

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK

Csapatkapitánya emberfeletti teljesítményének is köszönhetően újra elhódította a labdarúgó Román Kupa trófeáját a Sepsi OSK szerda este, miután büntetőpárbajban felülmúlta döntős ellenfelét, a Kolozsvári U-t. A mérkőzés képes krónikája következik.

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!