Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak

Amiben nincs vita: sportra pénzt nem adnak

Szondy Zoltán: a romániai pártok a sport fontosságát nem veszik komolyan

Fotó: Pinti Attila

Mit sem ér az utánpótlás-nevelésbe és sportinfrastruktúra fejlesztésébe fektetett sok milliárd forint, ha az akadémiákról kikerülő több száz képzett sportoló számára szűk a mozgástér. A magántőkén és az önkormányzatokon a sor, hogy beszálljanak a profi sport finanszírozásába – ám ezek inkább ódzkodnak ettől.

Kozán István

2023. május 24., 19:552023. május 24., 19:55

2023. május 27., 13:452023. május 27., 13:45

Több megválaszolatlan kérdéssel maradtunk a minapi csíkszeredai sportkonferencia kerekasztal-beszélgetése után, ezért arra kértük az azon résztvevő egyik meghívottat, Szondy Zoltánt, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnökét, hogy kérdéseinkre próbáljon választ adni.

Szondy: a cégek nem élveznek előnyt

„A konferencián vita adódott abból, hogy azt állítottam:

Romániában a szponzorációs feltételek a sport számára nem megfelelőek, mert a román jogszabályok – és ezt kell mindenképpen megérteni – nem támogatják a vállalkozót abban, hogy szponzorként belépjen a sportba.

Az a cég, amely szponzorként belép, semmilyen fiskális előnyt nem fog élvezni az állam és a hatóságok részéről. Nyilván hosszan lehetne vitázni azon, hogy egyáltalán kell-e előnyt élveznie vagy sem. Egyébként két módon lehetséges Romániában a szponzorálás: direkt módon vagy a profitadóból” – emlékezett vissza a május 18-i beszélgetésre a Székelyhon érdeklődésére Szondy Zoltán.

korábban írtuk

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás
Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Folytatásként jelezte, akkor és most is elmondta, Romániában egy kalap alatt van minden lehetséges támogatás, ezzel szemben Magyarországon a tao-támogatás látványsportok utánpótlás-nevelésére, illetve bázisfejlesztésre és filmgyártásra vonatkozik. „Az a cégtulajdonos tehát, amely ezek valamelyikére fordítja a jövedelemadóját, adózásnál előnyt fog élvezni. De hagyjuk a magyar példát, és beszéljük a romániai helyzetről:

Idézet
nálunk a magánvállalkozók részéről az egyik oka a húzódozásnak a sport támogatásától, hogy nem biztosít az állam velük szemben semmilyen előnyt.”

Ennek hallatán a konferencián többen is jelezték a hallgatóság részéről (nem várva meg, hogy a meghívottak befejezzék mondanivalójukat), hogy Szondy túl pesszimista, és korántsem ennyire borús a kép Romániában.

„A konferencián – amúgy joggal – megvádoltak azzal, hogy nem adok okot optimizmusra. Meg kell érteni azonban, hogy a Magyarországról Erdélybe és Székelyföldre óriási összegben sportra beáramló állami pénzek – nagyon helyesen – kizárólag utánpótlásra és infrastruktúra-fejlesztésre érkeznek. Mivel ezek az összegek évek óta jönnek, időközben az utánpótlásban nevelkedett gyerekek nagykorúvá váltak.

Idézet
Tehát annyi pénzt biztosított a magyar állam az utánpótlásra és az infrastruktúrára, hogy ennek köszönhetően az utánpótlás-nevelés mellett a felnőtt sport is megizmosodott, erőre kapott és el kezdett működni. Erre viszont nincsenek magyar állami források, ezért a logikusan következő lépés az kellene legyen, hogy vagy a székely magántőke, vagy az önkormányzatok, esetleg mindkettő lépjen be és vegye át a stafétabotot, és tartsa életben azt a profi sportot, amely – még egyszer hangsúlyozom – magyar pénzeknek köszönhetően itt van előttünk.”

Példákat is adott a másodosztályú fociklubot irányító sportvezető. „A fociakadémiának köszönhetően az FK Csíkszeredának másodosztályú csapata van, közben több harmadosztályú focicsapat is megjelent Erdély-szerte. Hoki esetében a karcfalvi Székelyföld Jégkorong Akadémiának köszönhetően egyre több hokicsapat jön létre és fog létrejönni Székelyföld-szerte (a Sapientia U23 és Háromszéki Ágyúsok jó példák erre), hiszen ott sorban fognak állni a 19 és 20 éves képzett jégkorongozók. Mi mit adunk ezeknek a képzett játékosoknak, miből fognak ők megélni? Ezek a nagyon fontos kérdések, amiről beszélnünk kell, ám az a tapasztalatom – például a tavalyi tusványosi panelbeszélgetésen, illetve a múlt heti csíkszeredai sportkonferencián –, hogy mihelyt erről próbálok beszélni, belém fojtják a szót, hiszen »miért ne dőlnénk hátra és élvezzük azt a pillanatnyi helyzetet, ami van«. Én arra próbálok rávilágítani, hogy

Idézet
ezek az akadémiák végzik a munkájukat, ennek következményeként a munkaerőpiacra sok olyan sportoló kerül ki, akiknek biztosítani kell a feltételeket és lehetőségeket”

– fejtette ki.

Kinek mi lenne a feladata?

Kinek és mit kellene tennie? – kérdeztük. „Őszintén, nem látom, hogy rövid vagy középtávon olyan erős legyen a magántőke Székelyföldön, hogy profi klubokat tudjon eltartani. Ne értsen félre senki: nem azt állítom, hogy Székelyföldön nincsenek tehetős vállalkozók, akik áldoznak a sportra, viszont azt tapasztalom, hogy nem ez a jellemző. Az, hogy a térség mennyire fejlett vagy fejletlen, arról nem az én tisztem beszélni, ám nálam, sokkal okosabb emberek folyamatosan – immár harminc éve – kongatják a vészharangot.”

Mivel tovább piszkáltuk a témát, ezért a klubelnök példákat mondott. „Az FK Csíkszeredát évről évre folyamatosan azzal vádolják jogtalanul, hogy nem akarunk feljutni az első osztályba – erre mindig azt válaszolom, hogy akarunk, csak nem tudunk. De nézzünk szembe a számokkal:

Idézet
ha az FK feljutna, a tévéjogdíj mellett (ez átlag egy millió euró csapatonként) csak azért, hogy a kiesés ellen harcoljunk, tehát semmi többről nem beszélek, legkevesebb kétmillió euróra van szükségünk szezononként.

Nézzünk szét, hány olyan cég van Csíkszeredában, amely legalább egy ötéves támogatói szerződést aláírna velünk? Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb ambíciók nem kétmillió eurónál kezdődnek. Csak hogy átszóljak a kerítésen: a Sepsi OSK elsőosztályú fociklub költségvetésének nagyrészét sem Sepsiszentgyörgy városa adja.”

korábban írtuk

Nyomás alatt a székelyföldi városok
Nyomás alatt a székelyföldi városok

Költségvetés szempontjából a legtöbb székelyföldi város számára kritikus év az idei. Az előző uniós költségvetési ciklus pályázatainak a kivitelezésére az idei az utolsó év, tehát, amit idén nem végeznek el, az elúszik, vagy saját pénzből kell befejezni.

Meglátása alátámasztásaként egy elemzésünkkel példálózott. „Tavasszal pont a Székelyhonon olvastam egy hiánypótló anyagot a székelyföldi nagyobb városok költségvetéseiről, és többek között ott az is szerepelt, hogy a vizsgált önkormányzatok mennyi pénzt adnak a sportra. Nos, azok az összegek azt mutatták, hogy az önkormányzatok sem igazán teszik oda a csontot sport tekintetében – nyilván minden lejt meg kell köszönni, de sokkal kevesebbet kell megköszönjünk, mint egy hasonló méretű román város esetében. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy Székelyföldön nincsenek csúcsok, hiszen az előbb említett Sepsi OSK mellett ott van az Erste Liga-győztes Gyergyói HK és a csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapat, a román bajnok Sepsi SIC női kosárlabdacsapat, de ide sorolhatom az FK Csíkszeredát is, amely ugyancsak elég magasra elvergődött. De a lényeg, hogy

Idézet
nem igazán látom, hogy ezeket a profi sportegyesületeket a székelyföldi magántőke tartaná el, ezért itt valami másban kellene gondolkodni”

– fejtegette Szondy.

Úgy viselkedünk, mintha autonómia lenne

Merre kellene kimozdulni? – tettük fel a kérdést. „A válasz már önmagában is megérne egy konferenciát, de ha már rákérdezett, elmondom itt, a Székelyhonnak. Mi, Székelyföldön elsősorban a Magyarországról jövő sporttámogatásoknak köszönhetően úgy viselkedünk – a »mi« alatt magamat is beleértem –, mintha Székelyföldön autonómia lenne. Pedig

Idézet
semmilyen tekintetben nincs önrendelkezés, a sportban sincs, ezért nem tudunk elvonatkoztatni sem a romániai jogszabályoktól, sem pedig a romániai gazdasági közegtől, hiszen itt élünk.

Így csak együtt tudunk előre lépni. Pár éve lett is volna egy kegyelmi állapot, hiszen az RMDSZ kormányon van és a sportminiszter is RMDSZ-es. Ez a kegyelmi állapot a vége fele jár, de előrelépés nem történt. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy az RMDSZ-t hibáztatom, rögtön hozzáteszem: nemcsak Székelyföldön nem tartja el a helyi sportegyesületeket a magántőke, hanem országszerte nem olyan erős a helyi tőke, hogy a román sportálmokat ki tudná szolgálni. Ezért csak egy mód van kilépni ebből a helyzetből:

Idézet
komoly és összehangolt állami támogatásokra van szükség.”

A szomorú azonban az – teszi gyorsan hozzá Szondy –, hogy Romániában nem ebbe az irányba megyünk, hanem pont az ellenkezőbe. „Központosított, átgondolt állami támogatás nélkül a romániai sport biztosan nem fog fejlődni, helyette marad az, ami most is van:

ha egy polgármester vagy megyeitanács-elnök szereti a sportot, akkor a sport több önkormányzati támogatást kap, ha nem szereti, akkor nem kap közpénzt.

„Az biztos, hogy mindig lesznek reményt adó kis szigetek, amelyek egy-két politikusnak önigazolást biztosítanak – ilyen volt 2016-ban a Bukaresti CSM női kézilabdacsapat Bajnokok Ligája-győzelme, amit száz százalékosan önkormányzati pénzből értek el. De összességében mindaddig, amíg egy átfogó állami támogatás nem lesz a romániai sportban – ide értem a
székelyföldi sportot is –, addig a hanyatlás folytatódni fog.”

A politikának nem fontos

Az elmúlt harminc évben nagyon kevés dologban értettek egyet a romániai pártok, pártállástól függetlenül – állítja a klubelnök. „Ezek közül az egyik, hogy Erdélyt mindenki félti, a másik pedig az, hogy sportra pénzt nem adnak. A romániai politikusok (legyenek akár romániai magyarok) szívesen átszervezik a sportot, stratégiákat írnak, összevonják vagy szétválasztják a minisztériumokat, de a sportra átgondolt módon már nem fordítanak komoly összeget – ebben minden párt valamiért egyetért. Ha csak egy párt másként gondolná, akkor került volna pénz a
sportra. Pont az ellenkezőjére van politikai akarat, mint amit a józan ész és a helyzet megkövetelne. Egyébiránt el kell olvasni a pártok politikai programját – én megtettem. Nem akarom RMDSZ-es barátaimat megbántani, de a Szövetség sportról szóló, mindössze egyoldalas fejezete pár soros hasalás. Összefoglalva:

Idézet
a romániai pártok a sport fontosságát nem veszik komolyan és nem érzik át a sport társadalomra és annak általános egészségére gyakorolt hatását és fontosságát. Ezért tartunk ott, ahol vagyunk”

– summázza a csíkszeredai sportvezető.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

Elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás.

Ghencea: nem magyarnak való vidék
Ghencea: nem magyarnak való vidék
2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

2023. november 15., szerda

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Miközben az FK Csíkszereda szurkolói nem használhatták magyar nyelvű felirataikat azzal az indokkal, hogy csak román nyelvű feliratok lehetnek a Bukaresti Steaua focipályáján, a Steaua angol nyelvű molinói senkit sem zavartak.

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos
2023. október 20., péntek

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon

Továbbra is nyeretlen a jégkorong Erste Ligában a Sportklub, a GYHK csütörtök esti meccse pedig büntetőkkel végződött, amit végül az újpestiek nyertek. De hogyan látják az edzők?

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

Szerbiával csap össze a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező hetedik fordulójában, a budapesti Puskás Arénában. A mérkőzésre székelyföldről is sokan kiutaztak, többek közt kollégánk is.

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

2023. október 09., hétfő

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők

Négygólos vereséget szenvedett vasárnap este a Csíkszeredai Sportklub Újpesten a jégkorong Erste Ligában, a Gyergyói Hoki Klub viszont nagyon fontos egygólos sikert aratott Dunaújvárosban. Így látták az edzők.

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Miskolcon játszott péntek este a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklubot pedig a Ferencváros fogadta a Tüskecsarnokban. Ezúttal nem termett babér a vendégeknek, mindkét székelyföldi csapat vereséget szenvedett.

Kikapott a Sportklub és a GYHK is
Kikapott a Sportklub és a GYHK is
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

2023. május 25., csütörtök

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK

Csapatkapitánya emberfeletti teljesítményének is köszönhetően újra elhódította a labdarúgó Román Kupa trófeáját a Sepsi OSK szerda este, miután büntetőpárbajban felülmúlta döntős ellenfelét, a Kolozsvári U-t. A mérkőzés képes krónikája következik.

Az érkezéstől a trófea magasba emeléséig – így hódította el a kupát a Sepsi OSK
2023. május 19., péntek

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás
2023. március 29., szerda

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának

A vasárnap kirobbant FK Csíkszereda–Székelyudvarhelyi Vasas Femina női focicsapatok közötti vita miatt közleményt adtak ki a csíkiak, melyben Szondy Zoltán klubelnök szeretné lezárni a viszályt és közös munkára szólította fel az udvarhelyieket.

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának
2023. március 29., szerda

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben

Újabb idegengyűlölő megnyilvánulásokról, köztük magyarellenes skandálásokról és feliratokról számolt be szerdán a kedd esti bukaresti Románia-Fehéroroszország Eb-selejtezőről tudósító román sportsajtó.

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM