Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Régmúlt idők megidézése Székelykeresztúron

Simon Eszter 2011. november 27., 20:10

Harmadik alkalommal szerveztek reneszánsz estet a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium dísztermében november 24-én Lakoma és bál Mátyás király udvarában címmel. A kor hagyományait felelevenítő est hangulatáról ezúttal az iskola XI. A osztályának tanulói és a Nyelv és kommunikáció munkaközösség tanárai gondoskodtak.

Ünnepélyes bevonulás

A rendezvény egy három hetes, intézményen belüli projekt zárása volt, melyen a gimnázium minden osztálya részt vett. Ez idő alatt a reneszánsz kori szokásokat, irodalmat, tudományt, zenét, viseletet tanulmányozva, a diákok különféle ismeretterjesztő plakátokat, montázsokat készítettek. Ezekből kiállítást is rendeztek a gimnázium dísztermében, amelyet a reneszánsz esten részt vevők megtekinthettek. A rendezvényre az iskola minden tanára, diákja és szüleik is hivatalosak voltak, egyetlen kitétellel: kötelező volt a reneszánsz kori viselet.

Kérdésünkre, hogy miért éppen ezt a kort idézték fel, az est főszervezője, Lukács Éva, magyar nyelv és irodalom szakos tanár elmondta: „ez az egyik kedvenc korszakom, többféle tantárgyon keresztül is megfogható, időben is távolabb áll a gyermekektől, – ugyanis rendeztünk 20. század eleji estet is, de annak nem volt ekkora sikere – ezért nagy volt a kihívás mindannyiunk számára.”

Korabeli ételkülönlegességek

Amint azt a Lakoma és bál Mátyás király udvarában cím is jelezte, a reneszánsz est programja a királyi udvarba érkező vendégek előadásaiból, lakomázásából és bálozásból állt. Minden osztály csapata reneszánsz öltözetben jelent meg, és a korban használatos családneveken kellett bemutatkozniuk. A királyi pár szórakoztatására ezt követően minden csapat reneszánsz kori műveket mutatott be: Mátyás királyról szóló meséket, dalokat, táncokat, rövid jeleneteket adtak elő – angol nyelven is. A műsort követően a diákok saját osztálytermeikbe visszavonulva királyi lakomán vettek részt. A megterített asztalokon legalább kétféle reneszánsz korban fogyasztott ételkülönlegességnek kellett lennie, melyet a királyi pár és udvara is megtekintett, megízlelt.

Reneszánsz táncra invitálták a résztvevőket

Az ezt követő bálon reneszánsz táncot tanulhattak a fiatalok és a vendégek. Befejezésképpen a királyi pár és udvarhölgyei többek között értékelték és díjazták a részt vevő diákcsapatok munkáit, előadásait valamint korhű viseletét, terítési stílusát és táncát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb