Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ifjú fotósok tábora Pottyandon

Péter Beáta 2011. július 20., 16:45 utolsó módosítás: 2011. július 20., 17:42

„Ma kétszer is jártak erre a fotósok, itt a kicsi utcán kimentek, és biztos megkerülték a dombot, azért nem találkoztak velük” – tájékoztatott egy helybéli. A pottyandiak már hozzászoktak, hogy ha jön a nyár, ifjú fotósok keresik fel a falut, és lencsevégre kapnak mindent, amit lehet. A Riehen Egyesület pottyandi Erdei Iskola Házában július 18–22. között harminc gyerek tartózkodik a Digitális fotó és vizuális nevelés elnevezésű táborban.

Fotó: Jancsó László

A táborozókat szerda délelőtt látogattuk meg. A nagy hőség ellenére serényen munkálkodtak, egyik csoport a digitális képfeldolgozással ismerkedett, egy másik csoport kézműves foglalkozáson vett részt, ahol nemezelni tanultak épp, a harmadik csoport pedig terepen volt. Az idén harmadik alkalommal megszervezett tábor témái között a makró-, a természet- és a portréfotózás is szerepel. Kristó Róbert fotóriporter, a tábor egyik programvezetője a fotózás csínját-bínját mutatja meg a gyerekeknek, együtt járják kora hajnaltól késő délutánig a környéket, hogy minél több témában tudjanak fotókat készíteni.

Idén a fotózás mellett a résztvevők a digitális képfeldolgozással is ismerkednek. „Ennek több módszere van, én a Lightroom programot használom már régóta, és azt mutatom be a gyerekeknek, hogy én milyen módszerrel dolgozom. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek képesek legyenek a fotók elkészítése után azokat rendszerezni, tárolni, előhívatni, feltölteni az internetre” – osztotta meg velünk Bíró Zoltán fotós, programvezető.

A tábor kézműves programjait Kristó Irén pedagógus vezeti, aki a nemezelésre, ostorfonásra és batikolásra tanítja meg a résztvevőket. „A táborban való részvétel egyetlen feltétele az volt, hogy mindenki saját fényképezőgépet kellett hozzon. A kézműves foglalkozásokhoz a kellékeket a Riehen Egyesület adja.”

Ezúttal V–XII. osztályosok vesznek részt a táborban, legtöbben Csík környékéről jöttek, de van marosvásárhelyi, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi gyerek is, a táborvezetők elmondása szerint a résztvevők hatvan százaléka visszajáró táborozó. „Úgy gondoljuk, hogy évről évre sikeresebb ez a tábor és egyre több a résztvevő. A zárónapon kiértékeljük a csapatokat, aszerint, hogy ki hogyan vett részt a játékokban, a foglalkozáson mennyit tevékenykedett. Jó látni, hogy mindenki arra törekszik, az ő csapata nyerjen” – hangsúlyozta Irén. A kötelező programok mellett szabadfoglalkozás is bőven akad, számos játékban vehetnek részt, és nem maradhat el esténként a tábortűz melletti éneklés vagy éppen a karaoke sem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS