Távfűtés vagy kiskazán? – megfelelő hatékonyság mellett előbbi a jobb választás

Távfűtés vagy kiskazán? – megfelelő hatékonyság mellett előbbi a jobb választás

Nagyon sok kazánház és távhőrendszer elavult, sokba kerülne ezek felújítása

Fotó: Kristó Róbert

Noha évekig arról lehetett hallani, hogy a távhőszolgáltatás lassan a múlté, és a legtöbben az egyéni hőközpontokat részesítették előnyben, az utóbbi időszakban azonban ismét szóba kerültek a közös rendszer pozitívumai. Szakemberek szerint a távhő mind környezeti, mind pedig hatékonyság és költség szempontjából is jobb megoldásnak számít – de csak abban az esetben, ha megfelelően működik, és a fogyasztók többsége rácsatlakozik. Ehhez azonban fejlesztésekre van szükség.

Iszlai Katalin

2022. május 08., 22:162022. május 08., 22:16

Az energiahordozók árának drasztikus növekedése és a környezeti hatások miatt ismét előtérbe került az elmúlt időszakban sokat „szidott” távhőszolgáltatás. Abban szinte mindenki egyetért, hogy a központosított fűtésrendszer több szempontból is hatékonyabb, mint az egyéni kiskazánok, ám rögtön hozzáteszik: sok múlik azon, hogy a fogyasztók közül hányan csatlakoznak a rendszerre, és azt miként működtetik.

Tanulmány készül

Az egyéni kiskazánok és a központosított fűtésrendszer előnyeit és hátrányait taglaló hatástanulmányt készíttet a marosvásárhelyi városháza, hogy kiderüljön: érdemes-e abban gondolkodni és arra pályázni, hogy visszatérjenek a központosított rendszerre. Az RMDSZ-es tanácsosok egy része – Frunda Csenge, Kelemen Márton, Portik Vilmos, Szabó Árpád és W. Szabó Péter – által kezdeményezett tanulmányra 75 ezer lejt hagytak jóvá.

„Az ötlet már régóta megszületett. Nyilván megtudtuk, hogy készül egy törvénytervezet, amelyben a hőközpontok helyzetét fogják valamilyen módon szabályozni, de úgy gondoltuk, hogy nem várjuk meg ennek a megjelenését, hanem elejébe »futunk« a dolgoknak. Egy olyan tanulmány kivitelezését szavaztuk meg a testületi ülésen, amelyben egyrészt választ kapunk arra, hogy mekkora a szén-dioxid-kibocsátás, és mekkorák az ezzel járó költségek, illetve mi éri meg jobban: a közös vagy az egyéni hőközpont működtetése, és gázzal vagy elektromos árammal érdemes inkább fűteni. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik a hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldás a hőközpontok esetében. A tanulmány elkészítésének határideje szeptember vége” – részletezte megkeresésünkre Frunda Csenge.

Hozzátette:

a távhőszolgáltatásnak és az egyéni hőközpontoknak is megvannak a maguk előnyei és hátrányai, de környezeti szempontból sokkal jobb megoldás a közös fűtés.

Marosvásárhelyen a 2000-es évek elején gyakorlatilag egyik egyik napról a másikra megszüntették a távhőközpontokat, ismertebb nevükön a kazánházakat, és elkezdték bevezetni a tömbházlakásokba az egyéni hőközpontokat. „Ez kényelmesebb megoldás, mert mindenki saját magának állítja be a kívánt hőmérsékletet, illetve csak a saját fogyasztását fizeti, de ugyanakkor a környezetünkre nézve rendkívül káros. Ez meglátszott az Azomureș vegyipai kombinát bezárását követően is, hiszen a szén-dioxid mértéke minimálisat csökkent a városban” – jegyezte meg a képviselő.

Arra is kitért, hogy az akkori megoldás a mostani helyzetben már idejemúlt, azóta annyit fejlődött a technológia, hogy már nem kazánházakban oldják meg a szolgáltatást, hanem a tömbházakban alakítanak ki egy-egy helyiséget a hőközpont számára. „A tervezetben is az szerepel, hogy a hatnál több lakásból álló tömbházakban már közös hőközpontot kell létrehozni, és mi is ezt szeretnénk. Nyilván az egy hosszas eljárás, míg ebből tanácsi határozat lesz, de ha majd oda jutunk, és a tanulmány is azt igazolja, akkor kérheti a polgármesteri hivatal, hogy az érintett tömbházakban közös hőközpontokat szereljenek be.

Idézet
Azt szeretnénk megtudni, hogy ez fenntartható megoldás-e?

– hangsúlyozta ismételten Frunda Csenge.

Több előnye is van

Nagyon jó kezdeményezésnek tartja a marosvásárhelyi tanulmányt Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. Mint érdeklődésünkre kifejtette, bízik abban, hogy a tanulmány eredményeként az önkormányzat támogatni fogja azokat a családokat, akik vissza szeretnének kapcsolódni a távfűtésre, vagy lehetőséget teremt arra, hogy az új tömbházak rácsatlakozhassanak a rendszerre. „Ezek mind olyan intézkedések, amelyekkel a városban, főleg télen, a levegő minőségére vigyáznak, mert egyrészt a várostól viszonylag távol eső részeken történhet majd a hőenergia előállítása, ha pedig a városban is van, olyan berendezések által valósul meg, amelyeket könnyebb ellenőrizni, és amelyek a szennyező anyagok szűrése szempontjából sokkal hatékonyabbak. Másrészt a füst, ami elhagyja egy-egy ilyen hőközpont kéményét, sok tíz méterre a járda felett kerül a levegőbe, így a szórás sokkal nagyobb” – magyarázta a miniszter.

Meglátása szerint a régi, megszüntetett rendszert vissza lehetne építeni, illetve újakat is el lehet indítani. „A 21. században vannak olyan módszerek, amelyekkel sokkal hatékonyabban, olcsóbban és kevésbé szennyező módon lehet előállítani a hőt az egyéni kazánokhoz képest.

Idézet
A távhőrendszerről való leválás mindig kényszermegoldás volt, mert évtizedeken át Romániában nem történtek meg a megfelelő beruházások ahhoz, hogy a hőveszteséget minimálisra csökkentsék, a hatékonyságot növeljék, és ezáltal megfelelő szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Soha nem volt hatékonyabb az egyéni fűtés a városi környezetben abban az esetben, ha a távhőrendszer megfelelően volt működtetve.

Idézet
A visszatérés nehéz, de örülök annak, hogy egyáltalán foglalkoznak a kérdéssel Marosvásárhelyen

– emelte ki Tánczos.

Fejlesztésekre lenne szükség

Hasonlóképpen vélekedik Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság alelnöke is. Mint lapunknak elmondta, környezeti, hatékonyság és költség szempontjából egy jól működő távhőrendszer, amelynek nemcsak a termelése hatékony, hanem a szállító- és elosztó hálózata is, mindenképpen jobb, mint az egyéni kazánok. „Kisebb szennyezéssel jár, alacsonyabbak a költségei, de ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni egy településen, a fogyasztók túlnyomó többségének mindenképpen rá kell csatlakoznia. Minél többen vannak a rendszeren, annál előnyösebb helyzetben van a távfűtés. Manapság viszont nem ez a helyzet, és minél többen lecsatlakoznak, annál kevésbé hatékony egy ilyen városi rendszer. Emellett minél régebbi a hálózat, minél rosszabban vannak szigetelve a szállítórendszerek, minél több a veszteség, tovább romlik a költségszámítás.

Idézet
Romániában a legtöbb távhőrendszer régi, a '60-'70-'80-as években épültek, és beruházások, karbantartás szintjén mindig is voltak gondok, hiányosságok, úgyhogy nem tudjuk azt mondani, hogy a Romániában létező távhőrendszerek hatékonyabbak lennének, mint az egyéni megoldások

– ismerte el Nagy-Bege Zoltán, aki szerint a rendszerek felújítása és fejlesztése jelenthet megoldást.

Galéria

Bizonyos feltételek mellett a távhőrendszer hatékonyabb az egyéni fűtésnél

Fotó: Haáz Vince

Sokat számítanak az anyagiak

A nagyobb Hargita megyei városokban is az látszik, hogy az elmúlt években sokan lecsatlakoztak a távhőrendszerekről.

Székelyudvarhelyen jelenleg 1855 család van rácsatlakozva a rendszerre, a 2000-es évek elején viszont még 8000 körül mozgott ez az érték

– tudtuk meg Hadnagy Gábortól, az Urbana Rt. igazgatójától, aki maga is úgy látja, hogy a távhő több szempontból is előnyösebb, viszont csak akkor eredményes igazán, ha integrált rendszerként tud működni. „Környezeti szempontból nem mindegy, hogy egy tömbházban húsz kémény füstöl, vagy tizenöt tömbházlakásnak egy. Számításaim alapján a rendszer akkor tud előnyös lenni, ha egy tömbháznak legkevesebb fele rajta van. Nálunk viszont mára nagyon foghíjas lett a hálózat, így már nem is tud annyira hatékony lenni. Székelyudvarhely esetében egy megoldást látok, ez pedig a vízszintes elosztású rendszer kiépítése, ami a 260 lépcsőházból 98-ban már megvalósult.

Idézet
Ha ezt fejlesztjük, és az emberek rájönnek, hogy saját maguk urai maradhatnak így is, tehát szabályozni tudják, hogy mennyi hő menjen be hozzájuk, akárcsak a kiskazánnal, az jelentheti a jövőt

– vélekedett az igazgató. Arra is rámutatott ugyanakkor, hogy a többség nem azért válik le a rendszerről, mert nincs megelégedve a szolgáltatással, hanem mert hosszú távon anyagilag nem engedheti meg magának a távhőrendszert. „Ezáltal el tudja érni azt, hogy télen felvesz »hat lajbit és két bundát«, és ül a 17 fokban. Több száz ilyen lakásban jártam. Oda akarnak jutni, hogy annyit fűtsenek, amennyi pénzük van. Ez azt jelenti, hogy Romániában nincs megfelelően szabályozva ez a típusú szolgáltatás” – zárta Hadnagy.

Ha tudják, bővítik

Csíkszeredában jelenleg a távhőrendszerre – már csak – 1765 lakrész, 19 intézmény és 15 cég van csatlakozva; tíz évvel ezelőtt, 2012-ben 7458 lakrész volt a rendszeren, azelőtt jóval meghaladta a tízezret is. Az utóbbi tíz évben a legtöbben 2012 és 2013 között váltak le a távhőrendszerről, utána csökkent az évi leválások száma, tavaly már csak nyolc lakrész csatlakozott le a rendszerről.

Az energiaválság hatására négy lakrész visszacsatlakozott a villanyfűtésről a távhőre

– sorolta a Székelyhonnak Biró Hajnalka, a Goscom Rt. igazgatója. Hozzátette: a hőenergia ára 2010. október elsejétől 30 százalékkal emelkedett, ami aztán elindított egy leválási hullámot, akkor 299 lej/Gcal volt a lakossági ár. A legmagasabb ár 335 lej/Gcal volt, ami aztán 2015-től csökkent több alkalommal, elérve a mostani 250 lej/Gcal-t, ami 2017 óta változatlan. Az egyik oka a leválásoknak ez volt, a másik pedig a melegvíz-szolgáltatás gyenge minősége, amit már sikerült orvosolni a legtöbb lakónegyedben, mert hőcserélő rendszereket szereltek be a tömbházak alagsorába, így helyben állítódik elő a meleg víz, ezáltal nem hűl ki a hosszú vezetékekben.

Idézet
Véleményünk szerint jelenleg Csíkszeredában a távhő a jobb választás. A szolgáltatás előnyei közé tartozik, hogy jelenleg olcsóbb, mint a gázzal vagy a villamos energiával való fűtés; biztonságos, mert nincs tűz- és robbanásveszély, illetve nem állhat fenn szén-monoxid-mérgezés; kényelmes, mert a fogyasztónak nincs gondja a rendszer karbantartásával, javításával; komfortos, mert egyenletes meleget biztosít az egész lakásban; és környezetbarát, mert megújuló energia hasznosítását is lehetővé teszi.

Ezzel szemben a távhőszolgáltatás hátránya az, hogy a fűtési programot közösségi szinten kell meghatározni, egyénileg csak a vízszintes elosztással ellátott tömbházakban szabályozható” – fejtette ki Biró Hajnalka. A városvezetéssel egyeztetve arra is kitért, hogy rövid távon a mostani szinten megtartják a távhőszolgáltatást, középtávon arra készülnek – ha lesznek erőforrásaik és a jövőbeli szabályozások is lehetőséget biztosítanak–, hogy bővítik. Annak a lehetőségét is elemzik továbbá, hogy nagy kapacitású megújuló energiaforrásokat rendeljenek az energiatermelés mellé. 

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt

Képekbe zárt haza címmel nyílik kiállítás szerdán 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A fotókat Weinstock Ernő készítette 1940–1944 között Észak-Erdélyben.

Aki a kicsi magyar világban végigfotózta Észak-Erdélyt
2024. április 23., kedd

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen

Az egészséges és aktív életmód előmozdítása érdekében indított támogató csoportot a kézdivásárhelyi idősek számára a Gyulafehérvári Caritas. Az első, bemutató jellegű találkozót kedden délután tartották.

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen
2024. április 23., kedd

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai

Idén is megtartják a Hagyományőrző Napot a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban április 25-én, csütörtökön. A 19. alkalommal megrendezett esemény fénypontja a népviseletbe öltözött ünneplők körtánca lesz.

Körtánccal ünnepelnek ismét a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium diákjai
2024. április 23., kedd

Idén is pöfékel a gőzös Szováta és Vármező között

Szováta és Vármező között 2012 óta ismét közlekedik a keskeny nyomtávú vasúton a gőzmozdonyos vonat. Idén is elindult, első útját április 19-én tette meg. Noha csak románul kommunikál az üzemeltető a digitális térben, az idegenvezető magyarul is beszél.

Idén is pöfékel a gőzös Szováta és Vármező között
2024. április 23., kedd

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep

Idén 50 éves az 1974-ben létrejött Gyergyószárhegyi Művésztelep. Az évfordulót méltó módon ünneplik meg, kiállításokkal, szakmai konferenciával és természetesen jubileumi művésztáborral.

Kivételes értékek bölcsője az 50 éves Szárhegyi művésztelep
2024. április 23., kedd

Vass Tamás újra reflektorfényben

Marosvásárhely 1988-ban, élete 46. évében elhunyt kiváló grafikusa ismét szülővárosa figyelmének előterébe kerül. A csütörtökön nyíló tárlaton ritkaságnak számító Vass-alkotásokat is láthat a nagyközönség.

Vass Tamás újra reflektorfényben
Vass Tamás újra reflektorfényben
2024. április 23., kedd

Vass Tamás újra reflektorfényben

2024. április 23., kedd

A hadseregben a tiszti állások több mint 40 százaléka betöltetlen

A hadsereg súlyos létszámhiánnyal küzd, a tiszti állások 43 százaléka betöltetlen, de a közkatonák körében is meghaladja a 20 százalékot a létszámhiány.

A hadseregben a tiszti állások több mint 40 százaléka betöltetlen
2024. április 23., kedd

Jelezzék a köztisztasággal kapcsolatos problémáikat

Annak érdekében, hogy Marosvásárhelyen gyorsan tudjunk reagálni a tisztasággal kapcsolatos kérésekre, lehetőséget biztosítunk arra is, hogy akár egyenesen a szolgáltatónál jelezzék problémáikat.

Jelezzék a köztisztasággal kapcsolatos problémáikat
2024. április 23., kedd

Párbeszédben a marosvásárhelyiekkel!

Ezúttal az Egyesülés negyed lakóit hívjuk egy közös beszélgetésre április 25-én, csütörtökön 18 órától az Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolába (Bărăgan utca 2B szám).

Párbeszédben a marosvásárhelyiekkel!
Párbeszédben a marosvásárhelyiekkel!
2024. április 23., kedd

Párbeszédben a marosvásárhelyiekkel!

2024. április 23., kedd

Hamisított termékek miatt tartottak házkutatást Székelyudvarhelyen

Hamisított termékekkel való jogtalan kereskedelem megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy férfit Székelyudvarhelyen, miután több házkutatást is tartottak a város területén.

Hamisított termékek miatt tartottak házkutatást Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!