Szexbiznisz a jóga paravánja mögött?

Szexbiznisz a jóga paravánja mögött?

Szexuális kapcsolatokra próbálták rávenni őket – állítja néhány, a MISA néven ismertté vált szervezetből kilépő hölgy. Szerintük a spirituális gyülekezet jógatanfolyamok révén szédíti el – többnyire – a nőket, hogy aztán különböző szexuális szolgáltatásokra vegyék rá őket. A hivatalos magyarázat szerint ezáltal ugyanis megtisztul a karmájuk.

Bús Ildikó

2012. január 24., 19:102012. január 24., 19:10

2012. január 30., 19:382012. január 30., 19:38

Az igazi lélekemelő jóga

Évek óta tart a MISA-botrány, a Gregorian Bivolaru-féle gyülekezetből már sokan léptek ki, és botrányos részleteket tártak a nyilvánosság elé. A rendhagyó tevékenységről több internetes portál is beszámol, amelyeket ex-tagok működtetnek, és ahol névvel vagy név nélkül mesélik el saját történeteiket. Ezúttal a szervezet egykori sepsiszentgyörgyi tagjai tálaltak ki, megnevezve a szervezet helyi embereit is.

Szexszel a magasabb spirituális szintre

Cecilia Tiz hosszú ideig volt a MISA oktatója, ma már azonban rémálomként tekint a szervezetben eltöltött évekre. Megkeresésünkre azonnal reagált, elmesélve részletesen mindent, amit tud a szektáról. Szekta ugyanis a MISA, mert minden adott ahhoz, amitől szektává válik egy szervezet: egyetlen abszolút igazság, egy vezető, aki mindenek felett áll és teljes életmód-változtatás – azaz elszakadás a családtól és a barátoktól. Cecilia jelenleg Németországban él, elvált a férjétől, aki szintén MISA-tag, és teljesen a befolyásuk alá került.

A jóga mindennapos gyakorlása önmagában is hasznos. Javítja az egészséget, jó közérzetet teremt, mentális megtisztulást hoz, és az életminőség javulását eredményezi, ezért kezdik el nagyon sokan.  Eleinte ez is történténik, ám amikor a tantra jóga szertartásain is részt vesznek a kiválasztottak, rájönnek, hogy mindennek az alapja a nyílt párkapcsolat, ahol a párok – több százan is akár – egymást cserélgetik, és ettől emelkednek magasabb spirituális szintre.

Az ex-oktató, aki mindent felvállal

MISA-szálak Sepsiszentgyörgyön

A szervezetnek sepsiszentgyörgyi vonatkozásai is vannak, erről beszélt szerkesztőségünknek két lány, akik szintén megtapasztalták a jóga másik oldalát. Állításuk szerint a MISA együttműködik a sepsiszentgyörgyi Mandala Kulturális Ifjúsági Szervezettel és az Arte Diem Társasággal is, és így szervezik be a sepsiszentgyörgyi nőket és férfiakat különböző pornófilmekbe és videószex munkákra. A szervezetek elnöke Cs. I. L., aki különböző képzéseket és jógatanfolyamokat szervez, korábban a Gardianul és Adevărul című lapoknak beismerte, hogy közvetlen kapcsolatban áll a MISA-val, bár a vádakat, miszerint pornófilmeket rendez és szereplőket toboroz, határozottan tagadta.

„Az Arte Diem Társaság létrejöttében döntő szerepe volt a Mandala Kulturális Egyesület által évente megszervezett alkotótáboroknak, amelyek során nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van egy szervezetre, amely továbbviszi a táborban átélt pozitív élményeket, és kivitelezi az ott megfogant ötleteket, terveket” – olvasható a hivatalos honlapján a szervezetnek, amely a Kovászna Megyei Tanács támogatását is élvezi, kimutatások szerint az elmúlt évek során többször is kaptak támogatást. 2010-ben 5000 lejt kaptak két pályázatra: először 2000, majd 3000 lejt, tavaly pedig 2000 lejt egy pályázat megvalósítására, alkotótábor szervezésére.

Cecilia Tiz a MISA sepsiszentgyörgyi vonatkozásairól írt válaszleveleiben állítja, Cs. I. L. olyanokkal működik együtt, akik különböző MISA-filmekben is játszanak, mint például az Extasy Waterben, melyben pee-games-nek nevezett játékot mutatnak be, azaz vizeletjátékot folytatnak a kamerák előtt. Ezeket az állításokat igazolják más sepsiszentgyörgyi ex-jógatanulók is. Az egyik lány így ír levelében: „Szexuális mágia címszó alatt szerveztek a román tengerparton, Costinești-en egy shakti szépségversenyt, amelyen a nőktől, lányoktól vizeletet gyűjtöttek be, amit később országszerte osztogattak a MISA-tagoknak, hogy megigyák. Láttam, amint a társaim – köztük sepsiszentgyörgyiek – megisszák, de az egészet titkosan kezelték, senkinek nem szabadott beszélni róla.”

A Miss Shakti egyik titkos próbája

Aljas tetteket követelnek a nőktől

A másik lány szintén tapasztalatairól mesélt, pontosabban arról, hogy miként képezik ki shaktinak a nőket. A szellemi beállítottságú követők shaktiban az isteni akaratot látják, vagy az isteni anyát, aki teljes odaadást követel meg. A jógik számára shakti az erő, amely föltekeredett kígyó (kundaliní) formájában alszik az emberi testben; föl kell ébreszteni, és akkor elérhetővé válik a megvilágosodás. A beavatás vagy képzés viszont nem elméleti síkon zajlik, hanem szexuális kapcsolatok létesítését jelenti, azaz ahhoz, hogy shaktivá váljon valaki, 12 különböző csillagjegyű férfival kell viszonyt létesítsen – írja a sepsiszentgyörgyi lány, aki idejében lépett ki a szektából, így erre nem került sor. A herkulesfürdői és Costinești-i táborokról is mesélnek a lányok: ahhoz, hogy valaki részt vehessen ezeken a rendezvényeken, fürdőruhás képeket kell küldjön magáról a MISA vezetőjének, Gregorian Bivolarunak, aki kiválasztja az alkalmas nőket és férfiakat, majd a fotókat összegyűjti, összefűzi és fekete mágiát űz velük.

Árkos az egyik MISA-központ?

2009-ben Árkoson terveztek táborozást a MISA-tanítványoknak, a rendezvény azonban elmaradt. Kopacz Attila, az Árkosi Művelődési Központ igazgatója a Székelyhon.ro-nak elmondta, Cs. I. L.-t kitiltotta a központból, mert nem szeretné, ha a nevét egybemosnák ezzel a tevékenységgel. Elmondása szerint tudomására jutott még igazgatói kinevezése előtt, hogy évek óta különböző rendezvényeket szerveztek ott, melyek nem vetnek jó fényt az intézményre, és amíg ilyen kép van róluk, addig nincs semmi keresnivalójuk Árkoson. „Ha jegyet váltanak és felöltözve sétálnak a parkban, az ellen nincs kifogásom, viszont szeretnék elzárkózni ettől a két egyesülettől, hiszen az árkosi központ teljesen más eseményeket pártol fel. A szervezeteket még ügyészséggel is kellett fenyegetnem, hiszen mindenhol – honlapon, újságban – a mi épületeinkkel reklámozták, hirdették magukat, ami megengedhetetlen” – mondta Kopacz Attila.

Több ezer ember került a MISA bűvkörébe

Szereplés pornófilmekben, vagy mégsem?

Az Arte Diem hivatalosan a harmóniára törekvő művészetek felkarolását, érvényre juttatását tekinti fő célkitűzésének, de Cecilia úgy tudja, ennél több áll a szervezet mögött: „Az Arte Diem minden alapítója MISA-tag vagy MISA-oktató, így nagyon közel állnak a szektához, de leplezik a tevékenységüket. A tagok között több olyan van, aki már feltűnt különböző felnőttfilmekben.

Az ex-MISA-oktató szerint Cs. I. L. Bukarestben tartott toborzást melyek révén beszervezte a férfiakat és nőket a MISA-ba, ahol aztán képzéseken, workshopok-on vettek részt. Később filmek forgatásához, illetve videochat munkákra is rávették az embereket: \"Én már évek óta nem vagyok MISA-tag, de mai napig kapcsolatban vagyok régi tagokkal, és biztosan tudom, hogy sepsiszentgyörgyi lányok is részt vettek videochat-szolgáltatásban és sztriptíztáncot is vállaltak a MISA-ért, valamint Bivolaru ágyában is megfordultak, hogy így fejlődjenek spirituálisan.”

Az Arte Diem egyesület alapítói mind MISA-oktatók vagy tanítványokés kapcsolatban vannak Cs.I.L.-lel , és többen szerepeltek az általa rendezett La țigănci című darabban is – állítja Cecilia. Szerinte többen is szerepelnek pornófilmekben. Cecilia név szerint többeket is említ, akik felnőtt kategóriás filmekben szerepeltek, szerinte ezek egyike a sepsiszentgyörgyi Gáspár Ákos. Az ügyben megkerestük Gáspár Ákost is, aki azt állítja, Cecilia Tiz nem először próbálja besározni a Mandala egyesület nevét. Véleménye szerint egy elmebeteg nőről van szó, akinek bizonyos érdekkörök kihasználják a MISA elleni vak dühét. Gáspár Ákos kifejtette, a Mandala egyesület Árkoson nemzetközi, szabad részvételű művészeti alkotótáborokat szervez, ahol a nyolc év alatt soha nem forgattak, de még csak nem is terveztek pornófilmet. Egyébként a Mandala 1996 óta tevékeny, de soha nem készített pornófilmet és nem segített semmilyen más szervezetnek ilyen jellegű produkcióban. „Én nem voltam és nem is vagyok oktatója a MISA szervezetnek és soha nem vettem részt pornófilm-forgatáson” – mondta a sepsiszentgyörgyi fiatalember.

Jóga és szekta

„Sajnálatos, hogy a jóga igazi jelentését összemossák egy szektával” – hangsúlyozta Cecilia, aki mai napig jógázik, úgy véli, ezáltal az emberi lélek kapcsolatba kerül az istenivel. A jelenleg pszichológusként dolgozó nő kifejtette: a tantra jóga alapja valóban a szexualitás. Ez alatt azonban a termékenységet és a nemzőképességet értjük, miközben a tantrikus gyakorlatot értelmezhetjük úgy, mint a gyakorló fizikai, lelki és szellemi kiteljesedését a transzcendens valóság irányába. Ehhez pedig nincs szükség párcserére, pornófilmekben való szereplésre vagy alávaló cselekedetekre sem. „Sajnálatos, hogy sok család és párkapcsolat hullott szét a MISA miatt, a legrosszabb pedig az, amikor a párodat, akit szeretsz, nem tudod visszahozni a valóságba, mert annyira bekerítik a Bivolaru-féle tanok” – zárta levelét Cecilia.

Véleménye szerint az a legrosszabb, hogy bár hivatalosan nem történik bűncselekmény – bár Bivolaru ellen kiskorú megrontását is felhozták – nem normális, hogy fiatal nők és férfiak úgy akarnak megtisztulni, hogy közben alávaló dolgokat művelnek, egy olyan cél és ember érdekében, aki megtéveszti, becsapja és kihasználja őket.

Gregorian Bivolaru, az önjelölt guru

Replika: ez mind hazugság

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni Cs. I. L.-t is, de nem reagált megkeresésünkre. A Mandala Kulturális Ifjúsági Szervezet egyik tagja, Melkhun Róbert határozottan cáfolja a vádakat. „Semmi nem igaz a vádakból, csak le akarják járatni a szervezeteket. Jógatanfolyamokat és művészeteket pártoló képzéseket szervezünk, és egyetlen szó sem igaz a pornófilmekbe való beszervezésekből. Hazugság és félreinformálás, ami ellenünk folyik, szeretnek csámcsogni rajta az emberek. Cecilia Tiz pedig ebből él már évek óta, hogy kitalált történeteket tálal a sajtónak, szerintem a SRI bérelte fel erre, így mindent támad aminek köze van a jógához és a MISA-hoz\" – mondta Melkhun, majd kérdésünkre megerősítette, hogy ő maga is MISA-tag.

Ki az a Gregorian Bivolaru?

A MISA szellemi vezetője Gregorian Bivolaru, aki a Bukarest melletti kis faluban, Tărtășești-en született 1952-ben. Egyes források szerint március 12-én (ez egyike a legfontosabb dátumoknak a MISA-hívők körében) más források (a nemzetközi körözési dokumentum) szerint március 13-án. Gyerekkorában azt álmodta, hogy egy magas szellemi szintet elért tibeti jógi. Ezeknek az álmoknak köszönhetően azt állította, rengeteg jógamozdulatra emlékszik, és ezeket a módszereket gyakorolta. Az általa későbbiekben kidolgozott jógamódszereket forradalminak és rendkívül hatékonynak ismerték el. A hatóságok 2004-ben figyeltek fel rá, és több mindennel is megvádolták: prostítúció, kiskorúak megrontása, közszemérem elleni bűncselekmény. Gregorian Bivolaru évekkel ezelőtt elszökött az országból, Svédországba ment, ahol 2005-ben a stockholmi hatóságok a Romániában ellene megfogalmazott vádak miatt politikai menedékjogot biztosítottak számára.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Pályáznak a kommandói iskola építésére

Az Országos Településfejlesztési Programban pályáznak a kommandói új iskola megépítésére.

Pályáznak a kommandói iskola építésére
Pályáznak a kommandói iskola építésére
2017. március 10., péntek

Pályáznak a kommandói iskola építésére

2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
2017. március 10., péntek

Sepsiszentgyörgyön is megemlékeztek a székely szabadságról

A szakadó eső ellenére több százan vettek részt péntek délelőtt Sepsiszentgyörgyön a turulszobornál megszervezett székely szabadság napi megemlékezésen. A sepsiszentgyörgyiekhez a kézdiszékiek is csatlakoztak.

Sepsiszentgyörgyön is megemlékeztek a székely szabadságról
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Az erdőben találták meg az eltűnt kislányt

Eltűnt szerda este egy négyéves kislány a Kovászna megyei Előpatakon. Az erdőben eltévedt gyermekre csütörtök reggel találtak rá.

Az erdőben találták meg az eltűnt kislányt
Az erdőben találták meg az eltűnt kislányt
2017. március 09., csütörtök

Az erdőben találták meg az eltűnt kislányt

2017. március 08., szerda

Kevesen igénylik vissza az ingatlanadót

A sepsiszentgyörgyi vállalkozók mindössze egynegyede él a lehetőséggel, hogy visszaigényelheti ingatlanadója egy részét.

Kevesen igénylik vissza az ingatlanadót
Kevesen igénylik vissza az ingatlanadót
2017. március 08., szerda

Kevesen igénylik vissza az ingatlanadót

2017. március 08., szerda

Idei beruházási tervek Sepsiszentgyörgyön

Kevesebb kellemetlenséget okoznak az idei útfelújítások a sepsiszentgyörgyieknek – ígéri Antal Árpád. A polgármester rámutatott, az elmúlt években előfordult, hogy egy időben ötven helyszínen is dolgoztak, ami megnehezítette a közlekedést a városban.

Idei beruházási tervek Sepsiszentgyörgyön
2017. március 08., szerda

Büntetik az oltást visszautasító kutyatulajdonosokat

Borsos bírságra számíthatnak azok a háromszéki gazdák, akik visszautasították a házi kedvenceik beoltását.

Büntetik az oltást visszautasító kutyatulajdonosokat
2017. március 08., szerda

Szülőföldön magyarul: hamarosan lezárul a támogatásigénylés

Naponta mintegy kétezer támogatási igénylés érkezik be az RMPSZ csíkszeredai székhelyére a Szülőföldön magyarul támogatási program keretében. A pályázatokat március 17-ig lehet elküldeni, eddig közel huszonötezer kérelmet nyújtottak be.

Szülőföldön magyarul: hamarosan lezárul a támogatásigénylés
2017. március 07., kedd

Több pénz jutott december 1-jére, mégis silányabb lett az ünnepség – nem értik

Három hónap alatt sem sikerült kideríteni, hogy mire költötték a szervezők a sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei december elsejei rendezvényre elkülönített közpénzeket – írja kedden a megyeszékhelyi román nyelvű napilap.

Több pénz jutott december 1-jére, mégis silányabb lett az ünnepség – nem értik
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM