Sok mindenre jó egy előválasztás

Sok mindenre jó egy előválasztás

Rántsuk le a leplet rögtön az elején arról a tévhitről, hogy az előválasztás a legdemokratikusabb formája a jelöltek kiválasztásának. Ez egyszerűen nem igaz – még sincs jobb ennél az eljárásnál.

Kozán István

2024. április 08., 21:012024. április 08., 21:01

2024. április 09., 12:042024. április 09., 12:04

Nem titok, hogy az előválasztás esetében is számtalan lehetőség van visszaélésekre, talán még több is, mint a nagy választásokon – elég csak arra gondolni, hogy egy-egy előválasztás után mindig több a frusztrált jelölt, mint az országosan megszervezett szavazásokon. Ám egy előválasztási csalással nincs mit kezdeni:

hiába szalad a sértett fél feljelentést tenni, még jegyzőkönyvbe se veszik a rendőrségen az ügyet, hiszen az előválasztást nem a választási iroda szervezi, így tulajdonképpen választás sem létezik.

De – és itt a lényeg –, még mindig nem találtak ki jobb formát arra, hogy rangsorolják egy-egy választás előtt a jelölteket.

Az előválasztásnak ráadásul Hargita megyében több évtizedes hagyománya van, ezért érdemes ezt a témát kibontani.

korábban írtuk

Nem lesz RMDSZ-előválasztás Csíkszeredában
Nem lesz RMDSZ-előválasztás Csíkszeredában

Hosszú évekre visszanyúló hagyomány szakad meg idén Csíkszeredában: nem szerveznek előválasztást az RMDSZ önkormányzati jelöltjeinek rangsorolására, ezt a Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) fogja megtenni.

korábban írtuk

Előválasztás: amire Csíkszeredában nincs idő, arra Székelyudvarhelyen kerítenek
Előválasztás: amire Csíkszeredában nincs idő, arra Székelyudvarhelyen kerítenek

Miközben Csíkszeredában az RMDSZ városi szervezete szerint nem érdemes holmi előválasztással fárasztani a választópolgárokat, úgy tűnik, Székelyudvarhelyen még nem punnyadtak bele ennyire a demokráciába.

Korodi – Szőke: 32-3

Az előválasztás mindig a kihívónak kedvez, ő érzi azt, hogy élni kell ezzel a formával. Elég csak 2020 tavaszára gondolni, amikor Csíkszeredában Korodi Attila – a kihívó – az előválasztás fontosságában és szentségében hitt, és ezzel a módszerrel győzte le Ráduly Róbert Kálmánt. Előbbi, a földrengésszerű sikere után nem sokkal kiadott egy többoldalas választási kisokost, amelyben nem győzte hangsúlyozni, hogy

Idézet
teljesen más így nekiindulni a 2020. szeptember 27-i választásoknak, mint ha valahol egy irodában néhány ember döntött volna erről”.

Ráduly a hatalmas pofont benyelte, a koronavírus-járvány miatt fél évvel elodázott választásokig, illetve mandátumátadásig hivatalosan sosem panaszkodott. Aztán 2020 novemberétől eltűnt a közéletből. Számunkra egyébként azóta is rejtély, hogy egy ember, aki két évtizeden keresztül gyakorlatilag mindenbe beleszólt, az egyik napról a másikra hogyan volt képes ennyire háttérbe vonulni. Majd egyszer rákérdezünk erre…

Visszatérve 2024 tavaszára, a történet ismert: a hivatalban lévő csíkszeredai polgármester (pontosabban a VKT tagsága) már nem gondolta úgy, hogy az előválasztás fontos, sőt abban sem hitt már, hogy egy igazi választásnak nem úgy kell nekiindulni, „mint ha valahol egy irodában néhány ember döntött volna erről”.

Nyilván Korodi az évek során Bukarestben képviselőként és miniszterként megtapasztalta, hogy milyen a balkáni politizálás, ezért lepergett róla mindaz, amit az elmúlt hetekben a közösségi médiában kapott amiatt, hogy időhiányra hivatkozva a VKT nem szervezett belső megmérettetést.

Pedig Szőke Domokos volt alpolgármester személyében még kihívója is akadt Korodinak egy jó kis előválasztásra.

korábban írtuk

Kitart az előválasztás gondolata mellett Veress Dávid
Kitart az előválasztás gondolata mellett Veress Dávid

Aláírásgyűjtésbe fogott Veress Dávid azért, hogy Csíkszereda lakói kérjék, sőt követeljék, hogy a megyeszékhelyen is szervezzen állóurnás előválasztást az RMDSZ.

Facebookos „kampánya” alatt azonban Szőke több hibát is elkövetett. Egyrészt besétált a közösségi média csapdájába, ahonnan naponta azt a visszajelzést kapta, hogy „Hajrá Domi, győzd le Korodit. Veled vagyunk!” Ezektől megbódult, és néhány társával – Biró Albinnal, Veress Dáviddal és az időközben visszakozó Tófalvi Évával – még egy nyílt levelet is kiadtak, mindemellett egy petíciót is indítottak. Arra azonban már nem fordított kellő időt, hogy összeszámolja: a Facebookról érkező támogatások és a petíciót aláírók mennyire nincsenek összhangban (ezt azonban jól látta Korodi, aki hivatalosan tudomást sem vett a kihívójáról).

Szőke Domokos másik nagy hibája, hogy nem készült választási programmal, nem magyarázta el Csíkszereda polgárainak, hogy megválasztása esetén hogyan fejlesztené Csíkszeredát, milyen irányt szabna a megyeszékhelynek. Ehelyett kiadott egy háromfelvonásos tetszőleges akármit, amelynek egyik „erős pontja”, hogy ha polgármester lenne, akkor a „Hivatalban az ajtón azt írná, hogy: Polgármester – Primar, és nem fordítva”.

Olvasva Szőke háromfelvonásos zsörtölődését, Korodi minden bizonnyal megkérte a titkárnőjét, hogy főzzön neki egy finom, tejszínhabos kávét. Aztán a VKT-n Korodi 32-3 arányban „hazaküldte” Szőkét.

korábban írtuk

A VKT-n dőlt el: Korodi Attila lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Csíkszeredában
A VKT-n dőlt el: Korodi Attila lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Csíkszeredában

Könnyedén legyőzte kihívóját Korodi Attila, Csíkszereda újrázni kívánó polgármestere, aki a csütörtök esti VKT-ülésen 32-3 arányban „lépett túl” Szőke Domokoson.

Csergő Tibor – Len Emil: 700-2000

Miközben Csíkszeredában nem volt idő előválasztás szervezni, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson mindez belefért – e két városban minden bizonnyal másként mérik az idő múlását.
Gyergyószentmiklóson ugyanazt figyelhettük meg, mint négy esztendővel ezelőtt Csíkszeredában:

a választók nem feltétlenül Len Emil Balázs kihívót szeretnék polgármesternek látni, hanem sokkal inkább Csergő Tibor Andrásból lett elegük.

Pedig Csergő mindössze az első mandátumát tapossa, így még az sem érv, hogy itt az ideje a frissítésnek.

korábban írtuk

Len Emil Balázs lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Gyergyószentmiklóson
Len Emil Balázs lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje Gyergyószentmiklóson

Hatalmas fölénnyel nyerte Len Emil Balázs a gyergyószentmiklósi előválasztást. Ő lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje júniusban. Len az előzetes eredmény szerint 2042 szavazatot kapott, Csergő Tibor jelenlegi polgármesterre 717-en voksoltak.

Nem erről van szó, sokkal inkább arról, ahogy Csergő viselkedett az évek folyamán. Arra a sajtó nyilván nagyon hamar rájött, hogy olyan impulzív ember került a polgármesteri székbe 2020-ban, aki nem tűri, ha a sajtónak egyáltalán kérdése van.

Csergő szemében a sajtónak egy feladata van: lejegyezni a gondolatait, azt pedig vesszőre pontosan visszaböfögni.

Nem titok, hogy a Székelyhon (és a Hargita Népe) évek óta képtelen zöld ágra vergődni a polgármesterrel.

Ez még a kisebb gond lenne, a nagyobb azonban az, hogy az elöljáróból a szentmiklósiaknak is elegük lett, nekik sem jött be a fennhéjázó, kioktató viselkedés, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az előválasztási részvétel: amíg 2020-ban 1916-on járultak az urnákhoz, most 2825 személy élt a szavazati jogával. Ezzel minden bizonnyal tisztában van az előválasztás győztese is, aki tudja azt, hogy

a begyűjtött több mint kétezer szavazat egy része tulajdonképpen Csergő ellen szól, nem pedig Len mellett.

A jelenlegi gyergyószentmiklósi alpolgármester azonban nagyfiú, feldolgozza ezt a tényt – és tanul ellenfele hibáiból.

korábban írtuk

Előválasztás: így néz ki az RMDSZ tanácsosjelölt-listája Gyergyószentmiklóson
Előválasztás: így néz ki az RMDSZ tanácsosjelölt-listája Gyergyószentmiklóson

Hajnalig tartó szavazatszámlálás után megszületett a gyergyószentmiklósi RMDSZ előválasztásának eredménye a tanácsosi listával kapcsolatban is. Ahogy a polgármester-jelöltséget is elnyerte, a tanácsosi listán is első helyen áll Len Emil Balázs.

Szakács-Paál – Ilyés – Demeter: 3000-1000-600

Székelyudvarhelyen is előválasztáson döntött az RMDSZ arról, hogy ki legyen júniusban Gálfi Árpád jelenlegi városvezető kihívója. Udvarhelyen nem is volt kérdés, hogy

az RMDSZ helyi szervezete nem engedheti meg magának, hogy felemelt kezekkel nézze, ahogy Gálfi júniusban bezsebeli a harmadik mandátumát.

A jelenlegi polgármester kétségtelenül előnyben van, hiszen két mandátum után felsejlik a polgármesteri hivatal munkájának eredménye, a városháza alkalmazottai pedig megszokták a főnökük rigolyáit, hétfő délelőtti heppjeit – és ugyebár ki akar egy újabb főnököt kiismerni. Ráadásul Gálfi viselkedése is tetszetős a választópolgárnak, aki szereti, ha neki előre köszönnek, hogylétéről érdeklődnek.

korábban írtuk

Szakács-Paál István nyerte az RMDSZ-polgármesterjelölti előválasztást
Szakács-Paál István nyerte az RMDSZ-polgármesterjelölti előválasztást

Megvannak Székelyudvarhelyen a vasárnapi RMDSZ-es előválasztás eredményei a polgármesterjelöltekre vonatkozóan. Szakács-Paál István majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint két vetélytársa együtt.

Bármennyire is furcsa, de Gálfinak az is jót tett, hogy az elmúlt években az RMDSZ látványosan büntette a várost, pontosabban annak lakóit:

miközben ömlött a kormánypénz az RMDSZ-es településekre, Székelyudvarhelyre ez nem volt jellemző. Így a polgármesterből akarata ellenére mártírt csinált a Szövetség.

Arra azonban kevesen számítottak, hogy Székelyudvarhelyen egy ripsz-ropsz összehozott előválasztáson közel ötezren vesznek részt, arra pedig még kevesebben, hogy a három jelölt közül egyikük, Szakács-Paál István toronymagasan ki fog emelkedni. Ez minden bizonnyal azt vetíti előre, hogy a Küküllő partján mégsem annyira nyilvánvaló, hogy ki fog nyerni júniusban.

korábban írtuk

„Tisztességesen, méltósággal” zajlott a székelyudvarhelyi előválasztás – vélik a polgármesterjelöltek
„Tisztességesen, méltósággal” zajlott a székelyudvarhelyi előválasztás – vélik a polgármesterjelöltek

A polgármesterjelöltek szerint méltósággal, tisztességesen zajlott az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete által vasárnap megtartott előválasztása, amelyből Szakács-Paál István került ki győztesként.

Ha áprilisban úgy tudtak urnák elé hívni ötezer választópolgárt, hogy szó sem volt lejárató, becsmérlő, vádaskodó kampányról, akkor ebből érdemes tanulni, és a májusi kampányban jövőképet mutató programmal előállni.

Érdemes visszatérni az alapokhoz, amikor valakit azért választottak meg – vagy vissza –, mert ő tényleg hitt abban, és el is tudta a választókkal hitetni, hogy tenni akar a közösségért.

Ezt a nem ördögtől való alapigazságot nemcsak Szakács-Paál Istvánnak, Len Emil Balázsnak, hanem Gálfi Árpádnak is érdemes megszívlelnie.

Korodi Attila és csapata pedig majd azon morfondírozik, hogy miként menedzselje le az Azahriah-koncertre érkező tömeget…

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kezdődik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Kezdődik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 10., péntek

A Marosvásárhelyi Helyiadó-hivatal tájékoztatása jogi személyek számára

2024. május 15-ével kezdődően a jogi személy adóalanyokkal kapcsolatos ügyintézés kizárólag internetes lesz.

A Marosvásárhelyi Helyiadó-hivatal tájékoztatása jogi személyek számára
2024. május 10., péntek

Jó lenne még több külföldi turistát bevonzani Székelyföldre

Turisztikai szakmai találkozót szervezett a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) csütörtökön este a Székely Nemzeti Múzeumban. Az eseményre hivatalosak voltak a turisztikában érdekelt vállalkozások, intézmények és szervezetek képviselői.

Jó lenne még több külföldi turistát bevonzani Székelyföldre
2024. május 10., péntek

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen

Egy anyamedve merészkedett be fényes nappal Maroshévízre bocsaival.

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen
Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen
2024. május 10., péntek

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen

2024. május 10., péntek

Átvehetőek Székelyudvarhelyen az április közepéig igényelt személyik

Elkészültek azok a személyigazolványok Székelyudvarhelyen, amelyeket április 19-ig igényeltek.

Átvehetőek Székelyudvarhelyen az április közepéig igényelt személyik
2024. május 09., csütörtök

„Legyen hangunk és erőnk Erdélyben” – kampányindító rendezvényt tartott az RMDSZ

Székelyudvarhelyen tartotta az országos kampányindító rendezvényét az RMDSZ csütörtökön este. Az esemény idejére zsúfolásig megtelt a városi sportcsarnok, a felszólaló politikusok a közelgő választások „sorsdöntő fontosságát” hangsúlyozták.

„Legyen hangunk és erőnk Erdélyben” – kampányindító rendezvényt tartott az RMDSZ
2024. május 09., csütörtök

A legkiválóbb sportolókat díjazták Kézdivásárhelyen

Gálaesten díjazták a kiemelkedő eredményt elért sportolókat és edzőiket csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központban. A KSE-sportnapok részeként megtartott eseményen több mint kétszázan részesültek elismerésben.

A legkiválóbb sportolókat díjazták Kézdivásárhelyen
2024. május 09., csütörtök

Jó tudni: szem előtt a kerékpárosok és a rolleresek

Fokozottan ellenőrzi május 12-ig a Kovászna megyei rendőrség a közutakon kerékpárral vagy rollerrel közlekedőket.

Jó tudni: szem előtt a kerékpárosok és a rolleresek
2024. május 09., csütörtök

Kénytelenek voltak leteríteni a medvét, miután gazdára, haszonállatokra is rátámadt Csíkrákoson

Próbálták, de nem sikerült elhajtani egy garázdálkodó medvét Csíkrákoson. Mivel egy gazdára és teheneire is rátámadt, végül kénytelenek voltak leteríteni a vadat csütörtök este.

Kénytelenek voltak leteríteni a medvét, miután gazdára, haszonállatokra is rátámadt Csíkrákoson
2024. május 09., csütörtök

Állást keres Udvarhelyen vagy Csíkszéken? Mutatjuk az állásbörzék kínálatát

Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is állásbörzét tart a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség pénteken délelőtt. Több mint harminc cég vár jelentkezőket 168 betöltetlen állásra a két állásbörzén.

Állást keres Udvarhelyen vagy Csíkszéken? Mutatjuk az állásbörzék kínálatát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!