HIRDETÉS

Kozán István

2018. február 28., 10:41

Nomen est omen

A közösségi portálok rávilágítottak arra, hogy Székelyföldön nemcsak a román nyelv oktatásával van óriási probléma, hanem sajnos a magyarral is. Mint tudjuk, a román nyelv kezdő szintű ismeretét leginkább a tömbmagyarsági „helyzetünk” hozadékaként szokták, szoktuk magyarázni, amit aztán szépen mindenki magáénak érez, s ezzel a kérdés letudva.

Na de mivel magyarázható a magyar nyelv középszintű ismerete, illetve a magyar nyelvtan szabályainak kezdőszintű elsajátítása?

Mit csináltak négy, nyolc, tizenkét esztendőn át az iskolák tanítói, magyar szakos tanárai, az osztályfőnökök, az iskolaigazgatók, a tanfelügyelők?

A Facebook közösségi oldalon világosan kitűnik, hogy az internetezők tekintélyes része (nincs felmérésünk, ezért kell némileg általánosítanunk) tulajdonképpen nem tud megírni egy születésnapi jókívánságot. Sőt, nem tudja helyesen megköszönni, ha a barátai felköszöntik. Egy egyszerű hirdetést sem képesek helyesen közzétenni: egy vásárló a héten a terepjáró helyett terekpárót keresett, aki úgy írt le tizenhat egyszerű szót, hogy a két mondatocskában összesen több mint öt helyesírási hibát vétett.

Ebbe a zűrbe tökéletesen belesimult a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület egyik tagja – tehát egy választott személy –, aki minap egy elektronikus levélben a pályázati lehetőségekről tájékoztatta a csíkszeredai és a környékbeli sportegyesületeket,

a mindössze háromnegyed oldalas (1700 leütéses) levélben azonban száz (!) helyesírási hiba, elütés, értelmetlen megfogalmazás szerepelt.

A gondolatsort folytatván kitérhetnénk a megyei tanács vezetőjének magyartalan, elírásoktól hemzsegő üzeneteire, leveleire, facebookos bejegyzéseire is, ám e jegyzet keretei túlságosan szűkösek mindehhez.

Miért nem érezzük azt, hogy a nevünk alatt megírt üzenetek, meglátások, vélemények minket, szerzőket minősítenek? Legyen szó akár egy jókívánságról („bodog születés napot !!!!!”), tájékoztató jellegű levélről („kiirtak a szokasos ket palyazatot , a Megyeit es a Csikszeredai, itt egy par hasznos info rola”), vagy egy tanácselnök helyszíni jelentéséről („Ahol indulat, lenduletet, jó szandeku lemonade, bekesseg kereses volt a jellemző!”). Nomen est omen, ami magyarul annyit tesz, hogy a név elárulja viselőjét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Ne maradjon az államnál – jövő péntekig még felajánlható az adó 2 százaléka

Egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután az idén március 15-e a határidő, ameddig a kitöltött 230-as űrlapokat el kell juttatni az Országos Adóhatóság területi székhelyére.

Molnár Melinda 2019. március 07., csütörtök

Világimalánc – az udvarhelyi női közösségekben is

A székelyudvarhelyi katolikus, református, unitárius és baptista női közösségek és lelkipásztoraik együtt csatlakoztak csütörtökön az ökumenikus női világimanap rendezvénysorozathoz. Az idei célország Szlovénia volt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Szív alakú piros-fehér-zöld lobogókat helyeznek ki az oszlopokra

Az előző évek botrányai után idén március 15-én szív alakú piros-fehér-zöld lobogókkal díszítik fel Sepsiszentgyörgyöt.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Vízcsövet vágtak el Székelyudvarhelyen, szünetel a szolgáltatás

Órák óta szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a székelyudvarhelyi Sziget utca környékén a gázszolgáltató rosszul kivitelezett javítási munkálatai miatt.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. március 07., csütörtök

Családon belüli nézeteltérések torkolltak erőszakba Kovászna megyében

Eredményesnek bizonyult, hogy a rendőrök azonnal kiállíthatják az ideiglenes távolságtartási végzést: Kovászna megyében az év első két hónapjában máris húsz százalékkal csökkent a családon belüli erőszak mértéke, a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Kétszer annyi sugárterápiát végezhetnek, mint most

Valamivel több mint hatmillió lejes költségvetésből építik meg Marosvásárhelyen azt a sugárterápiás kezelőközpontot, amelyet részben a kormány, részben pedig a megyei önkormányzat finanszíroz.

HIRDETÉS
Antal Erika 2019. március 07., csütörtök

Pert nyert az SZNT – remélik, ennek mozgósító hatása lesz a Székely Szabadság Napjára

Meg kell semmisíteni az EU bíróságának ítélete szerint az Európai Bizottság 2013-ban kibocsátott határozatát, amelyben a testület elutasította az SZNT nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése bejegyzését. Izsák Balázs abban bízik, hogy ennek mozgósító ereje lesz március 10-én.

Fülöp-Székely Botond 2019. március 07., csütörtök

Huszárközpontú ünnepség a díszbe öltöztetett Székelyudvarhelyen

Erőt, tisztességet! jelszóval a huszárokat helyezi idei március 15-i ünnepsége előterébe a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal. Több napos rendezvénysorozattal készülnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, amelynek részeként Keresztes Ildikó és zenekara is fellép.

Simon Virág 2019. március 07., csütörtök

Összekülönböztek, s hogy mondandóját megerősítse, háromszor a levegőbe lőtt

Előzetes letartóztatásba helyezték csütörtökön délelőtt azt a férfit, aki szerdán este lövöldözött Marosvásárhelyen, az Egyesülés negyed egyik utcáján. A 46 éves craiovai gyanúsított egy 9 milliméteres pisztollyal fenyegette meg a beszélgetőtársát.

Barabás Hajnal 2019. március 07., csütörtök

Tartják magukat a megbeszéltekhez: nem mondják le az esküvőket a pápalátogatáskor

Bankettet, kicsengetési ebédeket ütemeztek át Ferenc pápa látogatásának idejéről más időpontokra Csíkszeredában, azonban az esküvők nagy részét az előre megbeszéltek szerint megtartják június 1-én a csíki rendezvénytermekben.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Kerekek és bilincsek

Határozottan rázta a fejét a besztercei helyi rendőr, amikor Csíkszereda polgármestere megkérdezte tőle: ...

Kozán István: Nyugati négyszög, székely ötszög, délkeleti háromszög

Annyira kellett nekünk, székelyeknek a négy nyugati nagyváros együttműködési megállapodása, ...

HIRDETÉS