HIRDETÉS

Kozán István

2018. február 28., 10:41

Nomen est omen

A közösségi portálok rávilágítottak arra, hogy Székelyföldön nemcsak a román nyelv oktatásával van óriási probléma, hanem sajnos a magyarral is. Mint tudjuk, a román nyelv kezdő szintű ismeretét leginkább a tömbmagyarsági „helyzetünk” hozadékaként szokták, szoktuk magyarázni, amit aztán szépen mindenki magáénak érez, s ezzel a kérdés letudva.

Na de mivel magyarázható a magyar nyelv középszintű ismerete, illetve a magyar nyelvtan szabályainak kezdőszintű elsajátítása?

Mit csináltak négy, nyolc, tizenkét esztendőn át az iskolák tanítói, magyar szakos tanárai, az osztályfőnökök, az iskolaigazgatók, a tanfelügyelők?

A Facebook közösségi oldalon világosan kitűnik, hogy az internetezők tekintélyes része (nincs felmérésünk, ezért kell némileg általánosítanunk) tulajdonképpen nem tud megírni egy születésnapi jókívánságot. Sőt, nem tudja helyesen megköszönni, ha a barátai felköszöntik. Egy egyszerű hirdetést sem képesek helyesen közzétenni: egy vásárló a héten a terepjáró helyett terekpárót keresett, aki úgy írt le tizenhat egyszerű szót, hogy a két mondatocskában összesen több mint öt helyesírási hibát vétett.

Ebbe a zűrbe tökéletesen belesimult a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület egyik tagja – tehát egy választott személy –, aki minap egy elektronikus levélben a pályázati lehetőségekről tájékoztatta a csíkszeredai és a környékbeli sportegyesületeket,

a mindössze háromnegyed oldalas (1700 leütéses) levélben azonban száz (!) helyesírási hiba, elütés, értelmetlen megfogalmazás szerepelt.

A gondolatsort folytatván kitérhetnénk a megyei tanács vezetőjének magyartalan, elírásoktól hemzsegő üzeneteire, leveleire, facebookos bejegyzéseire is, ám e jegyzet keretei túlságosan szűkösek mindehhez.

Miért nem érezzük azt, hogy a nevünk alatt megírt üzenetek, meglátások, vélemények minket, szerzőket minősítenek? Legyen szó akár egy jókívánságról („bodog születés napot !!!!!”), tájékoztató jellegű levélről („kiirtak a szokasos ket palyazatot , a Megyeit es a Csikszeredai, itt egy par hasznos info rola”), vagy egy tanácselnök helyszíni jelentéséről („Ahol indulat, lenduletet, jó szandeku lemonade, bekesseg kereses volt a jellemző!”). Nomen est omen, ami magyarul annyit tesz, hogy a név elárulja viselőjét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Bíró Blanka 2018. március 14., szerda

Megfellebbezi a magyar nemzeti szalagok miatt kirótt bírságot Sepsiszentgyörgy polgármestere

Ötezer lejre bírságolta meg szerdán Kovászna megye prefektusa Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét amiatt, hogy magyar nemzeti szalagokkal díszítette fel Sepsiszentgyörgy központját. A prefektus által kirótt bírságot megfellebbezi Antal Árpád.

Székelyhon 2018. március 14., szerda

Az idei legerősebb földrengés következett be szerdán délben

A Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű földrengést regisztrált az Országos Földfizikai Intézet Vrancea-térségében, szerdán 12 óra 24 perckor – számolt be az Agerpres.

HIRDETÉS
Székelyhon 2018. március 14., szerda

Ugye senki nem gondolta, hogy két nyilatkozattal lejár a sepsiszentgyörgyi magyarzászló-ügy?

A sepsiszentgyörgyi polgármester dacol a román állammal és a kormánnyal, amikor elutasítja, hogy kitűzze a román zászlót a magyar nemzeti ünnepen – véli Alexandru Cumpănaşu, a Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) elnöke.

Székelyhon 2018. március 14., szerda

Áradások Csíkszéken is

Csíkpálfalva községben, Csíkszentsimonban valamint Csíkszereda egyes részein is a tűzoltók beavatkozására volt szükség kedden és szerdán a megáradt folyók, patakok miatt, mivel több háztartást is elöntött a víz.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. március 14., szerda

Bezár a Varázsecset Művészeti Tanoda

Öt év után bezár a székelyudvarhelyi Varázsecset Művészeti Tanoda – jelentette be Facebook-oldalán a tanodát megálmodó és létrehozó Jakab Hunor. A bejegyzésben azonban mégsem tűnik véglegesnek a búcsú.

Dósa Ildikó 2018. március 14., szerda

Tovább húzódik az extrémpálya újjáépítése Székelyudvarhelyen

A pályaelemek és az újjáépítéshez szükséges speciális anyagok beszerzési nehézségei miatt a vártnál később épülhet újjá a székelyudvarhelyi extrémsport-pálya, melynek új helyszínét már tavaly ősszel kijelölte a polgármesteri hivatal.

HIRDETÉS
Barabás Hajnal 2018. március 14., szerda

Elolvadt a hó, előkerült a szemét és a kutyaürülék

Nem leplezi már tovább a hó a mocskot az utakon és járdákon, az olvadás miatt a hótakarót különféle széttaposott hulladékok váltották a csíkszeredai közterületeken. És rengeteg kutyaürülék.

Székelyhon 2018. március 14., szerda

Így küzdöttek kedden éjjel az árral Udvarhelyszéken

Munkatársaink, Fülöp-Székely Botond és Barabás Ákos esti terepszemlére indultak kedden a Homoród mentére, hogy szemügyre vegyék az áradást. Utuk során a Nagy-Küküllő mentére, Bögözbe is kilátogattak. Íme, amit kedden este és éjjel láttak.

Iszlai Katalin 2018. március 14., szerda

Csíkszeredában is láthatják a nézők a Viszkis című filmet a Sapientia hallgatói önkormányzatának közbenjárása révén

Kétszer is vetíteni fogják jövő héten a Viszkis című filmet Csíkszeredában. A Sapientia egyetem Hallgatói Önkormányzatának kezdeményezésére tartott vetítések egyikén Ambrus Attila is jelen lesz.

Bíró Blanka 2018. március 13., kedd

Ezekkel a programokkal várják a Szent György Napok kulturális hete iránt érdeklődőket

Számos kiállítás, irodalmi rendezvény, zenei program közül lehet válogatni az idei, 27-ik alkalommal megszervezendő Szent György napok kulturális hetén, tájékoztattak keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

HIRDETÉS
Vélemény
Szőke László: Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások ...

Szüszer-Nagy Róbert: Ilyen a kihelyezett munkanap

Óriási lelkesedéssel számolt be a megyei tanács sajtószolgálata, hogy „Hargita Megye Tanácsának ...

Szőke László: Ha elmennek az ellenfelek is, mondd, mi lesz velünk?

Nehezen tudtam eldönteni, hogy a kedden éjszaka, 63 évesen elhunyt Verestóy Attiláról kell-e írnom, s ...

HIRDETÉS