Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Márványtábla őrzi Dani Gergely plébános emlékét Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2018. szeptember 24., 21:30
HIRDETÉS

Dani Gergely 15 éven át volt a gyergyószentmiklósiak plébánosa, és a legnehezebb időkben végzett építő feladatot a lelkekben és kövekkel. 51 éve, hogy másik szolgálati helyre költözött és 35 esztendeje, hogy elhunyt. Hívei azonban ma is emlékükben őrzik a katonás papot. Vasárnaptól emléktábla is jelzi ezt.

Ötven év múltán sem feledik egykori papjukat a gyergyószentmiklósiak

A plébánia falán, szemközt a templommal és Márton Áron püspök szobrával látható Dani Gergely emléktáblája. Az egykori plébános 1952 és 1967 között szolgált Gyergyószentmiklóson. Ahogy méltatói idézték, a sztálinizmus legkeményebb éveiben érkezett a Szent Miklós templomhoz. 

Nehéz feladatot vállalt, annak a tudatában is, hogy paptársai közül sokan súlyos börtönéveket szenvedtek amiatt, hogy nem álltak be a kommunisták által kreált „fából vaskarika” jellegű békepapság soraiba, azaz nem lettek árulók.

Azokban az időkben aktivisták figyelték az utcákon és jegyezték fel azok nevét, akik a húsvét hajnali szentmisére, az ételszenteltetésre mentek – emlékeztetett Török Zoltán a vasárnapi szentmisét követő emléktábla felszentelési ünnepségen.

Templomot javított, embereket segített

Az ünnepségen Portik-Hegyi Kelemen főesperes méltatta Dani Gergely munkásságát és György Balázs áldotta meg az emléktáblát. Elhangzott:

a néhai plébános a háborúban, a fronton tett fogadalmat miszerint, ha az Isten kisegíti a véres harcokból, akkor pappá lesz.

Fogadalmát teljesítette, úgy, hogy kemény katonás jellemmel végezte ezt a hivatást is. Az 50-es, 60-as években, amikor az egyházra nehéz idők jártak újrafödette a gyergyószentmiklósi templomot, felújíttatta kápolnát a Both-váránál, és a Csobot-hegyen, de nem csak a római katolikusok Szent Anna-kápolnáját, hanem az örményekét is. Ő bízta meg Lukácsovits Magda festőművészt a Szent Miklós templom mennyezetén látható freskók megalkotására.

Különleges személyiség, igaz ember volt, aki környezetének szeretetet ajándékozott, életének fő célja az volt, hogy szolgáljon, jót tegyen az embereknek, társadalomnak, felemelje azt is, aki elesett

– emlékeztek hívei. Katonás egyenes jelleme nem tűrte a hitványságot, hűtlenséget, hazugságot, ha kellett rámutatott erre. Ugyanakkor katonaként és papként sem kért többet alárendeltjeitől, illetve híveitől, mint amit maga is megtett volna.

HIRDETÉS

Temploma szinte kegyhelynek számít Gyimesbükkben

Gyergyószentmiklósról 1967-ben került át először Tekerőpatakra, majd Gyimesbükkbe, ahol megvalósította élete fő művét, templomot épített, akkor, amikor ez lehetetlen volt.

Patkós csizmában, olvasóval a kezében járta Bukarestben a minisztérium folyosóit és addig nem távozott, míg nem fogadták

– hangzott el az emlékezés.

Dani Gergely 1983-ban szentmise közben, az oltárnál hunyt el, az általa épített templom mellett nyugszik Gyimesbükkben. A templom azóta szinte kegyhellyé vált. Mostantól egykori hívei Gyergyószentmiklóson, az emlékét hirdető táblánál imát mondhatnak érte. Az táblát egykori tanítványai, az emlékállítás kezdeményezői és megvalósítói, Málnási Béla, Jakab Gyula és Köcher János leplezték le.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS