Milyen az Angyal csizmája?

Milyen az Angyal csizmája?

A több felekezetű Jobbágyfalván mára eltűntek a vallási ellentétek, a különbségek már csupán a templomi ünnepségek időpontjában és mikéntjében nyilvánulnak meg, az ünneplésben viszont nem. A második világháború előtti és az 1980-as évekbeli szokások felől érdeklődtünk a településen.

Gligor Róbert László

2012. december 23., 10:472012. december 23., 10:47

2012. december 23., 12:352012. december 23., 12:35

Az 1930-as években télen még fűtetlenek voltak a templomok, ezért a szentesti ünnepélyeket a kultúrotthonban tartották: karácsony szombatján a reformátusok és unitáriusok együtt, míg másnap este a katolikusok. Utána a családok hazatértek, a gyerekek pedig nagy izgalommal hajtották álomra fejüket. „Bárcsak hozna karácsonyfát az angyal” – mondogatták egymásnak, mert nem az ajándék, hanem a fenyő volt számukra fontos. Aztán reggel ott állt a szobában a lócán az „angyalcukorral”, gyertyával ékesített fa, alatta némi ajándék, egy-egy kendő, cipő, ruhanemű. Aztán a gyerekek kíváncsiskodására kiderült: az angyal a „kócs lyukán” át jön be és hitével kinyitja az ajtót, úgy hozza be a fát.

Karácsony első napján mindenki templomba ment, ittas vagy éneklő embert nem lehetett látni, vagy ha mégis, azt nagyon „megszólták”. Mulatságra, színdarabos bálra csak az ünnep második és harmadik napján került sor – mesélt gyerekkora ünnepeiről a Székelyhonnak a 83 éves Mihócsa Vilma néni.

Amikor már az ő gyerekei várták az angyalt, itt is érezhető volt a világháború után kibontakozó fejlődés, változás: a gyerekek már a fenyő és cipő mellé tanfelszerelést is kaptak. Ünnep negyednapján mustármagért mentek a gyerekek a rokonokhoz, ott megkapták az Aprószentekkor kijáró vesszőütéseket és apró ajándékokat.

„Más volt a karácsony”

Nemkülönben örömet jelentett az agyaljárás az 1970-es években is. A ma 42 éves Szász Csaba Levente kisgyerekként mindig leste, mikor jön be a lakásukba az angyal. Amikor az meghozta az „angyalfát”, a családtagok egymás kezét megfogva imádkoztak, majd a nagyobb testvérei elbeszélgettek az angyallal, de mivel ő még nem ismerte azt, csak az anyja mellől leste. Aztán az angyal hirtelen eltűnt az ajtón át, és hiába szaladt utána, sosem látta a következő karácsonyig. Amikor azonban nagyapja befejezte az állatok esti kúrálását, fejését és bejött a gyerekekhez, akkor kezdett eltöprengeni, hogyan lehet az angyalnak mindig ugyanolyan a csizmája, mint nagyapónak. A fára aggatott, papírba csavart házicsoki is ugyanolyan ízű volt, mint amit édesanyja szokott készíteni, de ez már nem számított: minden kis ajándéknak örülni tudtak, még egy kesztyűnek is. „Akkor nem volt ilyen bőség, édesanyám be kellett ossza a kevés pénzt, hogy jusson a tüzelőre is, de a három gyereknek is, és maradjon a jövő hónapra is. De akkor lelkileg sokkal jobban feltöltődtünk, más volt a karácsony” – summázza Szász.

Ellopták a tanárok kapuját

A kantálás elmaradhatatlan része volt karácsony szentestéjének. A kisgyerekek este indultak el barátaik, osztálytársaik, rokonaik és néhány kislány felkantálására. A nagyobbak viszont először elmentek egymás templomi szertartására. Mivel a katolikusoknál éjfélkor van a szentmise, csak éjszaka indultak énekelni, de sokszor a felkelő nap még az utcán találta őket, mert mindenkihez elmentek. „Úgy éreztük, mindenki a faluközösség része, ha szegény, ha gazdag, ha csúnya, ha szép” – mondja Szász, aki visszaemlékszik: egyszerre négy-öt csoportban jártak a kantálók, gyerekek, suhancok, katonaviselt legények és házasemberek. Sokszor pedig a kapu előtt várni kellett, amíg a bent lévő csoport kijön. Addig elrejtőztek és a kijövőket jól meghajigálták hógolyókkal. De más csínytevésekre is sor került a suhancok körében: a tanárokhoz, tanárnőkhöz is elmentek kantálni, de távozáskor – bosszúból a rossz jegyekért – ellopták a kaput, hogy másnap legyen keresnivalójuk a felnőtteknek. A móka nemegyszer rendőrségi kihallgatással is zárult.

A kántálás ma ismét kezd visszatérni szokásba, de inkább csak a 30-40 évesek korcsoportjában. Ma is az éjféli mise után énekelnek a családok ajtajában, majd elmondják a köszöntőt: „Dicsőség Istennek, így hangzik az ének,/ Békesség a földön az emberiségnek./ Örömet hirdetünk, így szól az üzenet,/ Jézus, a Megváltó eljött, megszületett./ Isten szeretetét a Földre lehozta,/ Békét talál nála, ki ezt elfogadja./ Pásztorok figyelnek az angyali énekre,/ Megváltót s megtartót küld Isten részükre./ Örömmel a szívben Betlehembe mennek,/ az Ég és Föld Urának hogy tisztességet tesznek./ Már kétezer éve elhangzott az ének,/ de még nincsen vége Isten kegyelmének,/ Még szól az örömhír: Jézus most is szeret,/ Hozzátérő ember nála boldog lehet./ Zengjen hát ajkunkról ez a zengemény,/ Hogy Jézus Urunknak áldott születésén/ Maradjon házuknál isteni szeretet,/ Kívánok hát boldog karácsonyi ünnepet!”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!