Egyesek új útra lépnek

Egyesek új útra lépnek

Fotó: Gligor Róbert László

Csütörtökön utoljára szólt a csengőszó a nyolcadik osztályos diákok számára számos iskolában. Hol többen, hol keveseben, de mindenütt érzékeny pillanatok között búcsúztak a távozók és a maradók.

Gligor Róbert László

2012. június 22., 17:502012. június 22., 17:50

2012. június 22., 17:542012. június 22., 17:54

A Székelyhodos községhez tartozó Jobbágytelki Petres Kálmán Általános Iskolában tíz diák indult el egy másik útra. Ünnepi beszédében Bakó Csilla igazgatónő hangsúlyozta: a ballagás olyan ünnep, amelyben egyszerre van jelen az emlékezés és a búcsú, az útra hívás és az új iránti kíváncsiság; magában a vonulásban a véges végtelenség és a majdani megérkezés reménye. A megérkezésig azonban rengeteg nehézségen kell keresztülverekedniük magukat a fiataloknak. „Amikor a küzdelmeket vívjátok, érdemes visszaemlékezni, hogy milyen ismereteket kaptatok, és milyen lehetőségekhez juttatott benneteket az iskolátok” – mondta az intézményvezető, aki a tanárok nevében kijelentette: „Nehéz, de örömteli feladat volt a ballagó diákokat idáig eljuttatni. A mi megbízatásunk ezennel véget ért, tovább nem követhetjük a fiatalokat az útra, de tegyünk ígéretet: itt az iskolában továbbra is megtalálhatók vagyunk, és ha nem sikerül a kitűzött cél teljesítése, mi mindig készen állunk arra, hogy biztatást, eszközt, útravalót adjunk egykori tanítványaink számára.”

Sok a jó tanuló Csíkfalván

Csíkfalván tizenhét diák ballagott ki az iskola falai közül. Kerekes József református lelkész intette a diákokat: az itt eltöltött évek egy élettörténetet jelentenek, amelyre mindig emlékezni kell: „Ezek tesznek azzá, amik vagytok, és az itteni emlékeket viszitek magatokkal.” A  nyolcadikosoktól búcsúzó hetedik osztályosok bölcs intelmet adtak útravalóul: „Új útra keltek, új barátokat kerestek, de ne feledjétek: nem a világban kell keresni a barátokat, hanem a barátokban a világot. Sándor Éva igazgatónő Babits Mihályt idézte: „Benned a cél és nálad a kulcs”, majd emlékeztette a végzős diákokat: ha az eltelt időt jellemük gazdagítására használták fel, nem lesz nehéz átlépni egy új korba.

Ami az iskolai eredményeket illeti, megtudtuk: a csíkfalvi felső tagozaton a hetvenegy diákból harminc végzett kilences évi általános fölött, továbbá a tanulók éltek a kínálkozó, tanórán kívüli lehetőségekkel, és jó eredményeket értek el a matematika, irodalom, történelem és sport területén is. Az ötödik osztályos Bányai Roland matematika terén jeleskedve Kecskemétig jutott egy versenyben. Három tanuló lett iskolaelső: az első osztályos Mihály Szilvia színjelessel, az ötödik osztályos Kerekes Ágnes és a nyolcadik osztályos Balogh Orsolya színtízessel végzett.

Számadatok a Nyárádmentéről

A napokban több nyárádmenti iskolától vettek-vesznek búcsút a nyolcadik osztályt végzők. Nyárádremetén 15, Nyárádköszvényesen 21, Jobbágytelkén 10, Csíkfalván 17, Nyárádszeredában 69, Székelysárdon 13, Márkodban 3, Nyárádmagyaróson 6, Nyárádgálfalván 6, Szentháromságon 7, Backamadarason 16, Ákosfalván 36, Harasztkeréken 12, Nyárádkarácsonban 13, Somosdon 12, Lukafalván 19, Nagyteremiben 7, Koronkában 14, Jedden 9, Kebeleszentiványon 2 diák fejezte be általános iskolai tanulmányait.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 02., csütörtök

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit

Tizenkétezer lejjel és ezerkétszáz euróval „gazdagodott” két Szépvíz községi fiatal. A pénzt egy idős helyi férfit múlt év júliusa óta zsarolva szerezték.

Több mint fél éven át zsarolták falustársai az idős férfit
2017. február 28., kedd

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát

Hagyományos bikaütést tartottak Kászonaltízen: a jelentős múlttal rendelkező eseményt minden évben húshagyókedden szervezik meg, majd az éjfélig tartó mulatozás után „eltemetik a telet és a vígságot, hogy minden ember lásson munkához”. 

Bikaütéssel búcsúztatták a mulatozás időszakát
2017. február 27., hétfő

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot

A környezetőrség is ellenőrzést tartott a kászonaltízi önkormányzat által működtetett, fúrt kútból származó vízzel kapcsolatosan. Mivel a szolgáltatás nincs engedélyeztetve, és a szennyvíz belefolyik a Kászon-patakába, 30 ezer lejes bírságot szabtak ki.

Harmincezer lejre bírságolták a kászonaltízi önkormányzatot
2017. február 23., csütörtök

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék
2017. február 22., szerda

A gyilkosság miatt továbbra is félelem uralkodik Almáson

A múlt év végén történt gyilkosság óta még mindig nagy a félelem Homoródalmáson – jelentette ki a település polgármestere a Területi Közrendi Hatóság első ülésén. A rendőrség és a csendőrség képviselői támogatásukról biztosították a tisztségviselőt.

2017. február 22., szerda

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba

Pontot tettek Csíkpálfalva több éves infrastrukturális beruházásának végére: a községi utak felújítása után befejezték a pálfalvi és delnei kultúrotthonok felújítását, bővítését, valamint elkészült a delnei napközi otthonos óvoda is.

Korszerű helyiségeket vehetnek használatba
2017. február 21., kedd

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében

Székely határőr emlékközpontot hoznak létre Szépvízen a szocializmusban még öregotthonként működő épületben, miután befejezik annak felújítását. Idén az épület tatarozása és a történelmi visszatekintő anyaga készül el. A központot jövőben rendeznék be.

Emlékközpont létesül az egykori öregotthon épületében
2017. február 20., hétfő

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére

Elkezdődhet idén a nyikómalomfalvi szennyvíztisztító állomás bővítése, miután a farkaslaki önkormányzat sikeresen pályázott a korszerűsítéshez szükséges összegre.

Háromszázezer eurót költhetnek a szennyvíztisztító bővítésére
2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

A vízhiányt tartja a legnagyobb problémának István Adrián székelyderzsi polgármester. Az elmúlt fél évben az elődje által megkezdett projekteken dolgozott. Ezek közül az egyik legfontosabb az akadozó ivóvíz-szolgáltatás. 

2017. február 10., péntek

Megoldást keresnek a vízhiányra

2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Negyedik alkalommal tartanak kolbászfesztivált Csíkszentmiklóson szombaton.

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd
2017. február 09., csütörtök

Csíkszentmiklóson minden a kolbászról szól majd

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!