Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Magánkórházat bukott el Csíkszereda

Kovács Attila 2018. szeptember 22., 16:05
HIRDETÉS

Az érvénytelenített általános rendezési terv miatt nem épül magánkórház Csíkszeredában az egykori Vasúti Építőanyag és Gépgyártó Vállalat (IPICCF), illetve az Erdőgépesítési, Szállítási és Útépítési Egység (UMTCF) volt területén. Klinika és palliatív ellátást nyújtó részleg viszont létesül, mert az irodaházakat és a telek egy részét megvásárolták.

Az egykori irodaházak új rendeltetést kapnak. Üzem helyett klinika Fotó: Gecse Noémi

Miután a felszámolt cégek telephelyeit értékesítés céljából korábban megvásárló székelyudvarhelyi vállalkozás az irodaházak kivételével lebontatta a volt üzemcsarnokokat és műhelyeket, az épületek és a terület egy része új gazdára talált.

Mint Pethő József, a tulajdonos székelyudvarhelyi cég ügyvezetője tájékoztatott, a meglévő területből tízezer négyzetmétert, illetve a két, Hargita utcára néző irodaházat egy csíkszeredai vállalkozás vásárolta meg. Az egykori gyártelep helyén csak törmelék maradt, az irodaházak is megrongálódtak az elmúlt években, az ablakokat betörték, sok helyen teljesen hiányoznak a nyílászárók.

Kibővülő tevékenység

A most eladott telket és az épületeket a csíkszeredai Multimed és Uropraxis klinikákat működtető vállalkozás vásárolta meg, azzal a szándékkal, hogy oda költöztessék a meglévő klinikákat. Orbán Imre, a cég ügyvezetője kérdésünkre elmondta, az elsődleges céljuk az volt, hogy a két klinikának székhelyet biztosítsanak, illetve ott működtessék kibővített szolgáltatásaikat.

,,Helyszűke miatt van erre szükség, a jelenlegi helyen nem férünk, ezt az épületet nem lehet tovább bővíteni. Nő a pacientúránk, és bővül a szolgáltatásaink sora, most értünk meg arra, hogy székhelyet cseréljünk” – fejtette ki az ügyvezető. Megtudtuk azt is, hogy

a két irodaépületet felújítják, átépítésükre nem lesz szükség.

A munkát már az elkövetkező hónapokban szeretnék elkezdeni, amint beszerzik a szükséges engedélyeket. A nagyobbik épületben lesz a klinikai tevékenység, a kisebbikben egy összetett, palliatív ellátást nyújtó szolgáltatást hoznak létre, súlyos állapotú, nem gyógyítható betegek számára, 40 ágyas fektetővel, ez jövőben készül el.

Orbán elmondta, egy magánkórház építését is tervbe vették, ezért vásárolták meg ott az egyhektáros telket, de amikor kiderült, hogy a város érvénytelenített általános rendezési terve (PUG) miatt nem kaphatnak építkezési engedélyt záros határidőn belül, úgy döntöttek,

nem várnak a beruházással, és a kórházat Marosfőn hozzák létre.

A klinika melletti területet parkosítják, sétányokat alakítanak ki a páciensek számára, és parkolót is építenek.

Magánkórház is épülhetett volna, de végül máshol készül el Fotó: Gecse Noémi

Több ezer munkahely volt

A két egykori vállalat az 1970–80-as években több ezer embernek biztosított munkát, az 1989-es változások után megtörtént a privatizáció, majd később a cégek Csibi István vállalkozó érdekeltségébe kerültek. Később a Hamerock Metall és az UMTCF-HAR nevet viselő cégek ellen a felgyűlt adósságok miatt csődeljárás indult, a per 2015-ben fejeződött be, a vállalatokat felszámolták.

Az említett ipari övezetben a két volt vállalat felszámolása után a Pethő által képviselt cég több mint 66 ezer négyzetméternyi ingatlant – telket és épületet – vásárolt meg. Az üzemcsarnokok, műhelyek bontását 2017 elején kezdték el, hogy a területet értékesíteni tudják. A munkát erőgépekkel, robbantás nélkül végezték. Pethő József kérdésünkre azt mondta, két további komoly befektetővel folytat tárgyalásokat, akiket szintén érdekel a területvásárlás.

A palliatív ellátásról
A palliatív ellátás (terminális palliatív medicina) humánus, a végső állapotú betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS