Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kozán István

2017. augusztus 03., 11:46

Reducere 20%

A nyolcvanöt százalékban magyarok lakta Csíkszeredában az egyik városközponti, Kossuth Lajos utcai ruhás üzlet kirakatában három papíron írja, hogy Reducere 20%, azaz 20 százalékos árleszállítás. Sajnos az üzlet magyar tulajdonosának már nem volt fontos magyarul is tájékoztatni ügyfeleit a felkínált kedvezményről.

Amikor a bolt magyar alkalmazottjától rákérdeztem, hogy őt mindez miért nem zavarja, mindössze annyit tudott válaszolni, hogy a papírok kiragasztására a főnöke utasította, a városban több helyen is román feliratok vannak az üzletek kirakatában,

és egyébként is Romániában élünk.

Ezzel az érveléssel már nem tudtam vitába szállni, legyőzöttnek és megalázottnak éreztem magam, hallván egy fiatal csíki magyar hölgytől, hogy egyébként is Romániában élünk. Itt már értelmetlen lett volna a Rompetrol üzemanyagtöltő-állomás pozitív példájával érvelni, amely úgy szólítja meg – és tiszteli – magyar ügyfeleit, hogy a Hargita utcai egységénél magyar (Isten hozott!) és román (Bun venit!) nyelven is köszönti a hozzá betérő kuncsaftokat.

Fotó: Gecse Noémi

Ha Erdély nagyon sok városában, például Kolozsváron és Marosvásárhelyen civil szervezetek már-már parttalan harcot vívnak azért, hogy néhány üzlet kirakatába legalább egyszer tüntessék fel magyarul is a legfontosabb információkat, akkor Csíkszeredában nem is szabadna kérdés legyen, kell-e élnünk a megszerzett jogainkkal, többek között azzal, hogy államalapító kisebbségként jogunk van saját anyanyelvünkön is tájékozódni. Például az említett üzletben legalább egy papíron magyarul olvassunk az akcióról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Székelyhon 2019. június 11., kedd

Ceaușescu parancsát teljesítik az úzvölgyi temető elrománosításával?

Ismertté váltak mindazok a levéltári dokumentumok a június 6-i úzvölgyi incidenst követően, amelyekre hivatkozva a dormánfalvi polgármester a temető nemzetközivé alakítását elhatározta.

Széchely István 2019. június 11., kedd

„Nincs túl jó hangulat a növénytermesztők körében”

Az aszály után a túl sok eső okoz gondokat a mezőgazdaságban, májusban a csapadék sokéves átlagának több mint dupláját mérték. Ez akadályozza a mezőgazdasági munkák elvégzését, és elősegítheti a levélbetegségek megjelenését.

HIRDETÉS
Kozán István 2019. június 11., kedd

Talán még nem késő

Ha a románok az erdélyi magyarokról beszélnek, írnak, vitáznak, akkor annak az esetek bántóan nagy mértékében negatív lesz a végkicsengése. Valami olyasmi, hogy a romániai magyarok rosszak, érzéketlenek, sőt veszélyt jelentenek a román nemzetállamra, ezért lépni kell, amíg még nem késő.

Simon Virág 2019. június 11., kedd

Részleges hídlezárás Marosvásárhelyen, teljes Dicsőszentmártonban

Az eddigi négy sáv helyett csak kettőn lehet majd közlekedni Marosvásárhelyen, a nagy Maros-hídon szerda hajnaltól. Dicsőszentmártonban teljesen lezárják majd lebontják a Kis Küküllő-hidat. 

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Megbírságolhatók az erdőn-mezőn terepjárművekkel közlekedők

Noha a törvény és egy helyi határozat is tiltja, hogy mezőgazdasági és erdős területeken motorkerékpárokkal, kvadokkal, illetve terepjárókkal közlekedjenek, vannak, akik ezt mégsem tartják be. Több udvarhelyi gazda is panaszkodott, hogy kárt okoztak a területén, ezért a hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket.

Gergely Imre 2019. június 10., hétfő

Egy hét a mozgás öröméért

Több száz kerékpáros találkozott hétfőn délután Gyergyószentmiklós főterén és tekert végig a város főbb útvonalain. Elkezdődtek a Családi Sportnapok, vasárnapig mozgásban lesz a közösség.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. június 10., hétfő

Fa dőlt az útra, víz árasztotta el az udvarokat

Marosvásárhelyen egy fa dőlt a viharos szél miatt az úttestre, Segesváron pedig több helyen udvarokat, pincéket öntött el a lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Fatelepet és energiafűz-ültetvényt hoznának létre Udvarhelyen

Egy 2,4 hektáros, valamint egy 91 áras területet szeretne megvásárolni a székelyudvarhelyi önkormányzat: a kisebbik telken faraktározó telepet, a nagyobbikon pedig energiafűz-ültetvényt hoznának létre. Jelenleg szakcég értékeli fel a területeket, amelyek tényleges megvételéről később döntenek az önkormányzati képviselők.

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Felborult egy kisteherautó Bögöz határában

Felborult egy áruszállító kisteherautó Bögöz határában hétfőn. Súlyos személyi sérülés nem történt. 

Bíró Blanka 2019. június 10., hétfő

Összegyűjtik az adományként kiosztott tizenhét tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszert

Házról házra gyűjtik össze a hatóságok a lejárt szavatosságú vajat, növényi zsiradékot és margarint, amelyet külföldről adományba kaptak a háromszéki Előpatak község lakói június elején. 

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Talán még nem késő

Ha a románok az erdélyi magyarokról beszélnek, írnak, vitáznak, akkor annak az esetek bántóan ...

Lázár Emese: …és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket ...

Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

HIRDETÉS