Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Tavaly – első alkalommal az utóbbi 8 év során – kevéssel 80 százalék alá csökkent a kanyaró elleni átoltottság Hargita megyében az ötéves gyermekek körében. Képünk illusztráció

Fotó: 123RF

Három, Hargita megyével szomszédos megye is az országos lista élén áll a kanyarós megbetegedések lakosságarányos számát tekintve, így, a viszonylag nagy átoltottsági arány ellenére növekszik a fertőzések száma Hargita megyében is. A roma közösségekben sokan nem oltatták be gyerekeiket, leggyakrabban így jut be a kanyaró a megyébe.

Széchely István

2024. május 28., 19:202024. május 28., 19:20

Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint az év elejétől május 19-ig 15 763 kanyarós megbetegedést jegyeztek az országban, és ezek közül 16 a beteg elhalálozásával végződött.

Legutóbb egy beoltatlan, kórosan elhízott 2 éves gyermek vesztette életét kanyarófertőzés miatt.

A 100 ezer lakosra számolt megbetegedések száma alapján Hargita megye a 19. helyen áll az országos listán, itt 81 megbetegedés jut százezer lakosra a január-május közti időszak adatait szemléző jelentés szerint. A másik két székelyföldi – Maros és Kovászna – megyében azonban lényegesen rosszabb a helyzet.

Lakosságarányosan Brassó megye áll az országos lista élén, ott 354 kanyarós megbetegedés jut százezer lakosra, Brassót Maros megye követi 231-el, a harmadik helyen pedig Kovászna megye áll, 229 százezer főre jutó megbetegedéssel.

Az év elejétől május 19-ig Brassó megyében 1955 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, Maros megyében 1197-et, Kovászna megyében pedig 456-ot.

Hargita megyében viszonylag jó az átoltottság, de…

A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság is készített egy jelentést a kanyarós megbetegedések számának alakulásáról. E szerint idén 238 fertőzést igazoltak a megyében, ám amint azt Tar Gyöngyi, az igazgatóság vezetője elmondta, a jelentés a hónap közepén készült, és azóta 259-re nőtt a megbetegedések száma.

Idézet
A mi eseteink nagyjából abból származnak, hogy a roma közösségek szoros kapcsolatban vannak a Brassó és a Maros megyei határterületeken élő hasonló közösségekkel, és nagyjából onnan kerülnek be az új esetek. Addig van baj, amíg ők nincsenek beoltva. Ha megnézzük, a megyében összességében egész jó az átoltottság. De hiába magas a megyében, ha egy bizonyos közösségben alacsony, ahol többnyire egymással és a szomszédos megyékben élő hasonló közösségekkel érintkeznek. Ha ezekben felbukkan egy eset, akkor a fertőzés végigmegy mindenkin. Nagyjából ebből származnak a mi eseteink

– foglalta össze a helyzetet Tar Gyöngyi. Az elmúlt évet 16 kanyarós esettel zárta Hargita megye – akkor jelentett kanyarójárványt az egészségügyi minisztérium –, azóta jól láthatóan felgyorsult a fertőzés terjedése – jegyezte meg a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője. Kitért ugyanakkor arra is, hogy noha az országos átlagnál magasabb a kanyaró elleni átoltottság mértéke Hargita megyében, idén még jobban megnőtt ez az arány. Részben azért, mert a roma mediátorok és a közösségi asszisztensek segítségével sok beoltatlan gyermeket tudtak immunizálni a roma közösségekben – gyakran küzdve a közösségi ellenkezéssel is –, másrészt pedig az úgynevezett nulladik oltás bevezetése miatt. Utóbbit idén vezette be az egészségügyi tárca, így

kilenc hónaposan is kapnak a csecsemők egy kanyaró elleni oltást, hogy mielőbb védettek legyenek valamelyest a fertőzéssel szemben, ugyanis korábban, az országos oltásprogram alapján 1 éves korban kapták meg az első oltást, a másodikat pedig 5 éves korban.

Az elmaradt oltásokat bármikor beadathatják gyermeküknek a szülők. „Akármikor jelentkeznek a gyermekkel, akár egy kétévessel is, akinek elmaradt az oltása, azt bepótoljuk. Ha például külföldön éltek, és a gyermek nem kapta meg, vagy bizonytalanok ezzel kapcsolatban. Nem történik semmi, ha kap még egy adagot pluszba. Tehát ha nincs dokumentált oltási naptár, oltásigazolás arról, hogy megkapta, akkor nyugodtan be lehet oltani, úgy, mintha nem kapott volna” – tájékoztatott Tar Gyöngyi, azt is közölve, hogy háziorvosukhoz fordulhatnak azok a szülők, akik hasonló helyzetben vannak.

Csökkent a kanyaró elleni átoltottság

A jelentésben szereplő 238 kanyarós megbetegedés korosztályonkénti megoszlását tekintve az 1–4 éves gyermekek a legérintettebbek, tehát ebben a korosztályban történt a legtöbb megbetegedés (110) Hargita megyében, de országosan is hasonló a helyzet. Két olyan esetet jegyez a Hargita megyei jelentés, amelyben 2 oltás után igazolták a megbetegedést, ezekre azonban Tar Gyöngyi szerint valószínűleg a hibás oltásnyilvántartás lehet a magyarázat, ugyanis évekkel korábban még nem elektronikus nyilvántartásba vezették be a rendelőkben az oltásokat.

A 2016 óta eltelt időszak adatait elemző kimutatásban egyébként jól látható, hogy

Hargita megyében is csökkent a kanyaró elleni átoltottság.

Az ötéves korosztályra vonatkozó adatokban az látható, hogy a 2016-os 81,17 százalékról 2017-re 92,51, 2018-ra pedig 93,85 százalékra nőtt az átoltottság a megyében, majd hullámozva csökkenni kezdett: 2019-ben 87,27 százalékot mértek, 2020-ban 90,86-ot, 2021-ben 88,35-öt, 2022-ben 87,46-ot, tavaly pedig mindössze 79,44 százalékot. Idén viszont, az év eleje óta eltelt időszakban ismét megnőtt az átoltottsági arány, elérve a 87,55 százalékot.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Romániában 1979 óta oltanak kanyaró ellen, 1994-ben vezették be a kanyaró elleni második, azaz emlékeztető oltást. 1998–1999-ben tömeges oltási kampányt hajtottak végre, és 1999 óta végzik a kanyarós esetek megfigyelését.

Romániában a ‘98–‘99-es oltáskampányt követően 10 évig nem volt kanyarós megbetegedés.

2009 óta viszont újra jelen van az országban a fertőzés. Ennek bizonyos hiányosságok az okai, többek között az, hogy egyes szülők megtagadják gyermekeik beoltását, de az oltóanyag-ellátásban időnként tapasztalt problémák is – tájékoztat jelentésében a megyei egészségügyi szakhatóság. Ebben egyébként azt is közlik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 95 százalék feletti átoltottsági arány elérését javasolja annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a kanyarójárványok.

Hargita megyében legutóbb a kanyarós megbetegedések számának az országos megugrása idején, a 2016–2018-as időszakban volt magas a fertőzések száma. A betegség terjedése 2017-ben érte el a csúcsot, akkor mintegy 300 kanyarófertőzést igazoltak a megyében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 29., szombat

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász

A sepsiszentgyörgyi kerékpárút mellett esztenát felállító juhász még mindig nem költöztette el a nyáját. Sőt, a juhait is ott nyírja, jelentős mértékű környezetszennyeződést okozva. Most 10 ezer lejes bírságot róttak ki rá.

Ezúttal meg is nyírta állatait a sepsiszentgyörgyi kerékpárút mentén legeltető juhász
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

Elkezdődik szombaton a Gyergyújfalvi falunapok négy napon át tartó eseménysora. A hétvégén sportrendezvények szerepelnek a programban, hétfőn kulturális és szórakoztató műsorra számíthatnak a résztvevők. Kedden a Bikini koncertje jelenti a csúcspontot.

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok
2024. június 29., szombat

Sportos, zenés Gyergyóújfalvi falunapok

2024. június 29., szombat

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!

A Marosvásárhelyi Napok 27. kiadása keretében minden este népszerű magyar és román énekesek és együttesek lépnek közönség elé.

Koncertre hív a marosvásárhelyi városháza!
2024. június 28., péntek

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni - írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

Ha rutinellenőrzéskor italos dobozokat lát a rendőr az ön autójában, akkor nagy valószínűséggel előkerül az alkoholteszt
2024. június 28., péntek

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától

Elbúcsúztatták a ballagó nyolcadikosokat a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjából pénteken délután Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében.

Elbúcsúztak a nyolcadikosok az MCC tehetségprogramjától
2024. június 28., péntek

Kifogásolt beépítési elképzelés a Székely Vértanúk emlékműve közelében

Rendelőket és orvoslakásokat tartalmazó egészségügyi központot építenének Marosvásárhelyen a Székely Vértanúk emlékműve közelében. A helyi EMSZ-esek attól tartanak, hogy így nem engedélyeznének ott tömegrendezvényeket, pl. a március 15-i ünnepséget sem.

Kifogásolt beépítési elképzelés a Székely Vértanúk emlékműve közelében
2024. június 28., péntek

Pezseg az élet Kézdivásárhely központjában

Ahogy a forróság enyhül, úgy népesül be a céhes város főtere is, ahol hivatalosan is kezdetét vette a Sokadalom hétvégéje.

Pezseg az élet Kézdivásárhely központjában
2024. június 28., péntek

Évadtervezés épületfelújítás árnyékában

Évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Tomcsa Sándor Színháznál Nagy Pál és Barabás Árpád. Az elmúlt évad kiértékelése, illetve a következő évad darabjainak rövid bemutatása után szó esett a székelyhudvarhelyi művelődési ház tervezett felújításáról is.

Évadtervezés épületfelújítás árnyékában
2024. június 28., péntek

Író, irodalomkritikus Kézdivásárhely legújabb Pro Urbe díjasa

Kézdivásárhely önkormányzata húsz év szünet után, 2018-ban döntött a Pro Urbe díjak újbóli odaítélésről. Azóta a város tizenkét jeles személyisége részesült az elismerésben, péntek délután dr. Borcsa János író, irodalomkritikus vehette át a kitüntetést.

Író, irodalomkritikus Kézdivásárhely legújabb Pro Urbe díjasa
2024. június 28., péntek

Vakolatdarabok hullanak egy nyolcemeletes csíkszeredai tömbházról

Évek óta gond a málló vakolat egy csíkszeredai tömbháznál. A lakószövetség dolgozik azon, hogy orvosolja ideiglenesen a problémát, hosszútávon pedig a hőszigetelési munkálat fogja megoldani a helyzetet. Erre a munkára várnak már hosszú ideje.

Vakolatdarabok hullanak egy nyolcemeletes csíkszeredai tömbházról
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!