Ferdítéseket és vádaskodásokat említ a jogvédelmi szolgálat

Ferdítéseket és vádaskodásokat említ a jogvédelmi szolgálat

Fotó: Pinti Attila

Furcsa helyzetet teremtett a Bákói Táblabíróság pénteki döntése az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezése ügyében, ugyanis az elért sikert mind a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, mind pedig Hargita Megye Tanácsa magáénak tekinti.

Székelyhon

2023. február 10., 21:192023. február 10., 21:19

2023. február 10., 22:322023. február 10., 22:32

Rövid ideig, mindössze néhány óráig tarthatott a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ) öröme, miszerint alaptalannak ítélte a Bákói Táblabíróság az úzvölgyi katonatemető egyik perében benyújtott fellebbezést, és megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező alapfokú ítéletet.

A napra pontosan egy éve hozott alapfokú ítélet egyébként érvénytelenítette az úzvölgyi katonai temető román parcellájának építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el.

A MIJSZ sikerét ugyanis Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egy közleményben magáénak kéri. Ugyanakkor mind a jogvédelmi szolgálat, mind pedig a megyei tanács elnöke csak sejtet: egyik sem nevezi meg, hogy pontosan kire gondol, amikor „ferdítéseket és vádaskodásokat” említ, illetve a „tények figyelmen kívül hagyásáról” beszél.

korábban írtuk

Jogerős: el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket Úzvölgyében
Jogerős: el kell távolítani a törvénytelenül felállított betonkereszteket Úzvölgyében

Jogerős döntés született az úzvölgyi betonkeresztek ügyében. Az egy évvel ezelőtti ítélet szerint érvénytelen a keresztekre kiadott építkezési engedély, ezért azokat el kell távolítani. Ma a táblabíróság alaptalannak találta a dormánfalviak fellebbezését.

Pontokba szedett per

„Mivel ferdítések és vádaskodások jelentek meg az úzvölgyi perben való részvételünkkel kapcsolatosan, a továbbiakban a tisztánlátás miatt közzétesszük azt, hogy milyen módon zajlott le az úzvölgyi építkezési engedéllyel kapcsolatos per, melyben pénteken jogerős döntés született” – ezzel a felütéssel közölt egy részletes leírást a saját közösségi oldalán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat.

Az építkezési engedély per 2019. 06. 27-én kezdődött – írják –, amikor a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata elindította a pert,

utóbbinak az ügyvédjét is a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat biztosította, a teljes pert is a Mikó finanszírozta.

Az ügy képviselője Kis Júlia kolozsvári ügyvéd, a jogvédő szolgálat ügyvédje. A teljes peranyagot a MIJSZ rakta össze, kizárólag Csíkszentmárton Önkormányzata adott hozzá bizonyítékokat.

Összeállításuk szerint a továbbiakban így alakult a per:

 • 2019. november 6.: Hargita Megye Tanácsa kérelmezte, hogy belépjen a perben, mint érdekelt fél, saját érdekében

 • 2019. december 4.: a törvényszék befogadta Hargita megye perbelépési kérését és elrendelte, hogy a következő tárgyalásra mindenik fél válasziratot fogalmazzon meg a perbelépési kérést illetően, ugyanakkor elrendelte, hogy a felek a következő tárgyalásra különböző okiratokat tegyenek le az ügyben

 • 2020. január 29.: jelen perhez csatolták a bákói prefektus által kezdeményezett ügyet is, amelynek hasonló a tárgya 2714/110/2019 sz.ügyet, minden fél további bizonyítékokat tesznek le

 • 2020. március 4.: visszautasították a prefektus kérését, amelyben az építkezésekért felelős hivatalt is perbe hívja, visszautasították Cotirlan Simonuc-Costel perbelépési kérését, visszautasították Hargita Megye Tanácsának saját érdekű perbelépését

 • 2020. április 8.: felfüggesztették az ügyet a koronavírus-járvány miatt

 • 2020. június 24.: Hargita Megye Tanácsa perbe lépett a felperes érdekében, ezt elfogadták és az ügy tárgyalását felfüggesztették, amíg véglegesen letárgyalják az 1553/100/2019 számú ügyet

 • 2022. január 26.: érdemben letárgyalták az ügyet

 • 2022 február 10.: ítélethirdetés: 89/2022 számú határozat

Jóváhagyták Csíkszentmárton keresetét, és a bákói prefektus keresetét is részben. Megállapították, hogy az építési engedély jogellenesen volt kiállítva, és elrendelték az építmények lebontását. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat keresetét visszautasították, mert úgy ítélték meg, hogy nem érdekelt az ügyben.

Visszautasították Hargita megye fő perbelépési kérését, mert elfogadhatatlan az előzetes panasz eljárásának hiánya miatt, és elfogadták Hargita megye perbelépési kérését, amelyet Csíkszentmárton mellett nyújtott be.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nem támadta meg a döntést, mert ezzel kockáztatta volna az egész ügyet, de továbbra is ő biztosítja ügyvédjén keresztül és látja el, finanszírozza Csíkszentmárton védelmét. A határozat ellen Csíkszentmártonnal szemben április 4-én Dormánfalva városa felfolyamodást (románul recurs) nyújtott be, amelyre Csíkszentmárton válasziratot fogalmazott meg.

Másodfok:

 • 2022. szeptember 9.: a tárgyalás a Bákói Táblabíróságon folytatódott, ahol az alperes Csíkszentmárton önkormányzata és az alperes pártján bent maradt Hargita Megye Tanácsa. Halasztás történt az ügyben. Az alperes teljes költségét a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat biztosította (Kis Júlia gyereknevelési szabadsága miatt Anja Marginean Cosma a MIJSZ védőügyvédje, de Kis Júlia maradt a szakmai koordinátor) szerződéses alapon, illetve a védelmet is a MIJSZ koordinálta.

 • 2022. október 21.: újabb halasztás történt

 • 2023. február 10.: A táblabíróság visszautasította Dormánfalva felfolyamodását, helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Összegezve: A pert Csíkszentmárton Önkormányzata és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat indította, Hargita megye tanácsa egy évre rá szállt be, a teljes védelmet a MIJSZ látta el és finanszírozta a felperesnek (másodfokon alperesnek).

Borboly: a jogvédelmi szolgálatot kizárták a perből

„Az alapfokon megnyert per után kizárták a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot a perből. Ezután Csíkszentmárton község és Hargita Megye Tanácsa együtt vitték tovább az ügyet a Bákó megyei fellebbviteli bíróságon.

Idézet
A tényeket figyelmen kívül hagyva egyesek igyekeznek mások kemény munkáját a saját érdemüknek tekinteni”

– ez már a Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata által kiküldött közleményben áll. Ugyanebben Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét is megszólaltatják. „Elégedettek vagyunk a mai ítélettel, köszönöm a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak az alapfokon megnyert pert, az ügyvédi képviselőnknek, Hargita Megye Tanácsának, hogy mellénk álltak, várjuk a döntés hivatalos kiközlését” – fogalmazott Csíkszentmárton polgármestere.

Végül Borboly Csaba tanácselnök a következőképpen fogalmaz: „Dormánfalva polgármesterének felelnie kell a törvény előtt. Köszönöm Hargita Megye Tanácsa jogászainak és munkacsapatának kitartó munkáját, gratulálok Csíkszentmárton községnek és polgármesterének, valamint az őket képviselő ügyvédnek. Azt ígértem, hogy nem adjuk fel, a törvény erejével karöltve harcolni fogunk az igazunkért”.

Hogyan tovább?

A Krónika kérdésére, hogy a jogerős bírósági döntés után mi következik, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője úgy fogalmazott, a Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatal valószínűleg végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében. A jogvédelmi szolgálat vezetője elmondta: az alapfokú bírósági döntés Dormánfalvát bízta meg az ítélet végrehajtásával, és ez valószínűleg a mostani ítéletben sem fog változni. A további lépésekhez meg kell várják az ítélet végleges indoklását.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

Őrizetbe vették azt a két fiatalt a rendőrök, akik a gyanúk szerint keddre virradóan elloptak egy gépkocsit Máréfalván, majd Székelyudvarhelyen egy gyalogos ösvényen, megrongálódva hátrahagyták a járművet.

Őrizetbe vették az autótolvajokat
Őrizetbe vették az autótolvajokat
2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

2024. május 01., szerda

Kijelölték a Háromszéken is áthaladó Brassó–Bákó autópálya tervezőjét

Több mint egy évvel a közbeszerzési eljárás elindítása után, öt halasztást követően a közúti infrastruktúrát kezelő társaság kijelölte a céget, amely befejezheti a Brassót Bákóval összekötő, Háromszéken áthaladó autópálya megvalósíthatósági tanulmányát.

Kijelölték a Háromszéken is áthaladó Brassó–Bákó autópálya tervezőjét
2024. május 01., szerda

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete

Huszonnégy tanácsosjelölt, illetve az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének előválasztásán nyertes Szakács-Paál István polgármesterjelölt is leadta kedden a helyhatósági választásokon való induláshoz szükséges dokumentumokat a helyi választási irodában.

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete
2024. május 01., szerda

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben indul a székelyudvarhelyi polgármesteri címért Ember Attila vállalkozó – jelentette be Facebook-oldalán a jelölt.

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje
2024. május 01., szerda

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól

A Maros Megyei Tanács tájékoztatja a magánszféra szereplőit a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó Méltányos Átállási Program finanszírozási lehetőségéről a Stratégiai Technológiák Európáért Platform (STEP) keretében.

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól
2024. május 01., szerda

Illegális építkezéseket ellenőriz a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség

Engedély nélküli építkezéseket is észlelt Sepsiszentgyörgy területén a helyi rendőrség az elmúlt hetekben. Közleményükben azt is megállapítják: a jelenség nem új keletű.

Illegális építkezéseket ellenőriz a Sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség
2024. április 30., kedd

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve

Nagyvad jelenlétét észlelték a Farkaslaka községi Nyikómalomfalván kedden este. Az elmúlt egy hétben a környékbeli juhtanyán ólálkodott a medve, és egy lakóházba is megpróbált betörni.

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve
2024. április 30., kedd

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén

Műjégpályával, foci- és kötélpályával teszik a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmassá a parajdi sóbánya új látogatói szintjét, és még egy bár is helyet kap a részlegen.

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén
2024. április 30., kedd

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE

A Magyar Polgári Erő kedden nyújtotta be jelöltjeinek dokumentációját Kovászna Megye Tanácsának elnöki és tanácsosi tisztségeire. A párt képviselői a vállalkozók ösztönzésére, turizmusra, sportra összpontosítanának.

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE
2024. április 30., kedd

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis

A Szeben megyei főtanfelügyelő kedden az Agerpresnek megerősítette, hogy többé nem oktat már fizikát a nagyszebeni Samuel von Brukenthal Főgimnáziumban Klaus Iohannis államfő, mert nyugdíjba vonul.

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!