Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szőke László

2017. május 30., 14:05

Ez nem csak értelmiségi picsogás

Az a jó a városnapokban – ha az idő nem fog ki teljesen rajtunk –, hogy mivel majdnem mindenki kimozdul valamilyen neki tetsző rendezvényre, alkalom nyílik olyanokkal is szót váltani, akikkel különben ritkán tesszük, tehetjük.

Az Udvarhely Napok szervezői tematikusan is csoportosították az eseményeket idén, így a nagyszámú civil-szakmai részvétel azt is biztosította, hogy Székelyudvarhely és vonzáskörzetének „krémje” előadóként, vendégként is felvonulhasson a rendezvényen.

Nyilván a városnak még szoknia kell, hogy ez már nem az a miccses-sörös-giccses piknik, mint amihez többnyire eddig szoktunk városünnepeken.

Hasunk ünneplése mellé társulhat némi szellemi táplálék is, hacsak nem a Móricz Zsigmond-novellában is megénekelt kisjánosok vagyunk mindahányan.

Kis Jánosok, most nem érdekeltek, de több olyan értelmiségivel, szakemberrel, vállalkozóval is beszélgettem, akit a szíve húzott (haza) Udvarhelyre, mert úgy érezte/érzi, megérdemel némi esélyt ez a vidéki kis- vagy szülőváros akár a kolozsvári, budapesti Kánaán ellenében is. Olyanokról beszélek, akik döntését nem egzisztenciális okok vagy az anyagiak befolyásolták elsősorban, hanem az érzelmi kötődés: a kihívás, hogy sikerülhet-e (tapasztalatukkal, szakmai tudásukkal) gyarapítani ezt a közösséget és régiót. Rossz hírem van:

többeknek fogytán a türelmük.

Először azt hittem, hogy ez csak amolyan szokványos értelmiségi picsogás, hogy jaj, mi vagyunk a meg nem értett zsenik, de aztán aludtam rá egyet. És tényleg baj van.

Udvarhely hozza a formáját, és arra kényszeríti a szóban forgó, „messziről” (haza)jött szakembereket, hogy értelmetlen és érdemtelen meccseket, mérkőzéseket vívjanak abban a pocsolyában, ahol mi, már szinte önkéntelenül, a gumicsizmát emeltük népviseletté. Olyanokat kényszerítünk kisded, uram bocsá’, provinciális játszmáinkba, akik már rég lecsapoltak egy-két mocsarat, sőt túl vannak már néhány tengeri csatán is, melyeket ott vívtak, ahol már nem elég az autóbelsőből összetákolt udvarhelyi/székely soson (= románból „honosított” gumicsizma).

Kedves kis döntnökeim, akik közül többen kizárólag nyelvcsapásaik jogán bitorolják a helyi bürokrácia csúcsait, és akikhez én is kötődöm valahogyan, hiszen együtt rúgtuk-rúgjuk a sarat abban a bizonyos pocsolyában, nos, picinyeim, itt az ideje el- és felismerni saját korlátainkat! Tolmács kell ide, közvetítő, aki

megvédi saját kisszerűségünktől mindazokat, akiktől remélni lehet, hogy egyszer nagypályások lehetünk,

akiknek nemcsak vízióik vannak saját szakterületükön, hanem rendelkeznek is azzal a tudással, amivel azokat meg lehet valósítani. Igen, tudatosan, tervezetten kell megmentenünk őket saját magunktól, ugyanis ők azok, akik nem a más f.szával verik a csalánt. Arra itt vagyunk mi, helyiek, elég szép számban…

0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Melinda 2019. június 09., vasárnap

Ezrek adtak hálát a Csíksomlyóról hazatérő udvarhelyi keresztaljával

„Aki kételkedik az emberek jóságában, jöjjön el zarándokolni és megtapasztalhatja, mennyi jóság, segítőkészség, önzetlenség van az emberekben!” – mondta a hazatérő gyalogos zarándokok fogadásán Tamás Barna, a Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosa pünkösdvasárnap este.

Barabás Hajnal 2019. június 09., vasárnap

Mária evangéliuma – jótékonysági előadás öt helyszínen

A Mária evangéliuma rockoperát oratóriumi változatban adták elő pünkösd vasárnapján a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál plébániatemplomban, a koncertsorozat negyedik helyszínén. A rendezvény során adományokat is gyűjtöttek a plébániatemplom felújítására.

HIRDETÉS
Iszlai Katalin 2019. június 09., vasárnap

A gyakori időjárás-változás és hőingadozás megviseli az emberi szervezetet

Az utóbbi időszakban tapasztalt légköri instabilitás és a gyakori időjárás-változások, hőingadozások az emberi szervezetre is hatással vannak. Az időjárás-érzékenység főként az idősebb generációt viseli meg, de nem ritka, hogy a fiatalabbak is megsínylik.

Kovács Attila 2019. június 09., vasárnap

Elutasították Tanasă keresetét, nem kell fizetnie Székelykeresztúr polgármesterének

A bíróság elutasította a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) azon keresetét, amelyben pénzbírság összegének megállapítását kérték Székelykeresztúr polgármestere számára, mert szerintük nem hajtott végre egy jogerős ítéletet.

HIRDETÉS
Simon Virág 2019. június 09., vasárnap

Kamerafelvételek, nyomok, barlangok – így számolják a vadakat

Vadszámlálást végeznek a medvék, hiúzok és vadmacskák esetében. Azt már most tudni, hogy az országban Maros megyében van a legtöbb hiúz, az általunk megkérdezett szakértő azt is elmondta, hogy miért.

Gergely Imre 2019. június 09., vasárnap

Szabadtéri szentmisével záruló zarándoklat

Zarándokok és gyergyószentmiklósiak százai vettek részt a hagyományossá váló pünkösdvasárnap reggeli szabadtéri szentmisén. Ilyenkor a Boldogasszony zarándokvonat utasai búcsúznak Gyergyószentmiklóstól, Székelyföldtől hazaindulásuk előtt.

HIRDETÉS
Antal Erika 2019. június 09., vasárnap

Semmi meglepő: újabb halasztás Rádulyék ügyében

Alig egy héttel az előző tárgyalás után, pénteken sem történt előrelépés Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőperében; a csíkszeredai polgármester jelen volt a Maros Megyei Törvényszéken, az alpolgármester ellenben nem, őt az ügyvédje képviselte.

Gergely Imre 2019. június 09., vasárnap

Gyergyószentmiklós közzétette a pályázatai kiírásait

Június 28-áig nyújthatják be a gyergyószentmiklósi civil szervezetek, sportegyesületek pályázataikat, amelyek révén támogatást igényelnek idei tevékenységeikhez. A keretösszeg 183 ezer lej.

Simon Virág 2019. június 09., vasárnap

Vízbe fúlt férfit találtak a Marosban

Egyelőre ismeretlen körülmények között vesztette életét egy férfi a Maros folyó szászrégeni szakaszán. Holttestét vasárnap reggel emelték ki a vízből.

Székelyhon 2019. június 09., vasárnap

Hangulatvideó a pápalátogatás utáni pünkösdi búcsúról

Bizonyára videók és élő bejelentkezések tucatjai jöttek már önnel szembe a világhálón a pápalátogatást követő csíksomlyói pünkösdi búcsúról. A miénk azonban rendhagyó: kollégánk a keresztalják hajnali indulásától a zarándokvonat beérkezésén keresztül a búcsús sz

HIRDETÉS
Vélemény
Lázár Emese: …és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket ...

Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

HIRDETÉS