HIRDETÉS

Hivatali visszaéléssel gyanúsítják, őrizetbe vették Rádulyékat

Hírösszefoglaló 2015. április 29., 22:26

Ráduly Róbert Kálmán ellen kétrendbeli hivatali visszaélés, hivatali visszaélésre való felbujtás és összeférhetetlenség, míg Szőke Domokos ellen négyrendbeli hivatali visszaélés és hivatalos okirat-hamisításra való felbujtás miatt indult eljárás – jelentette be közleményben a DNA. Nem szerepel azonban sem a City Parking-, sem a Dedeman-ügy a csíkszeredai városvezetők terhére felrótt vádpontok között.

Fotó: Veres Nándor

FRISSÍTÉS 3: A letartóztatásról dönt a törvényszék

A korrupcióellenes ügyészség által csütörtökön délelőtt kiadott dokumentum szerint „az adatok és nyomok alapján alapos a gyanú”, hogy Ráduly Róbert Kálmán polgármesterként törvénytelen módon hagyta jóvá 2014 szeptemberében a Sapientia EMTE csíkszeredai épületének felújítására vonatkozó építkezési engedélyt, noha a benyújtott dokumentáció hiányos volt.

DNA-vizsgálat a csíkszeredai városházán
Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei tartanak házkutatást Ráduly Róbert Kálmánnál, Csíkszereda polgármesterénél, ugyanakkor a polgármesteri hivatalban is vizsgálódnak. A román sajtó által szellőztetett „bűnlajstrom” igen hosszú.

2014 július-szeptember időszakban a polgármester rávette a fizetésképtelennek nyilvánított Szakszervezetek Művelődési Háza ügyének rendezésére kirendelt szakértőt, hogy járuljon hozzá az ingatlan ár alatti eladásához, így a város a reális ár alatt szerezhette meg az épületet. A DNA szerint a polgármester, illetve az alpolgármester jóváhagyásával történtek kifizetések a Topo Service Rt.-nek, noha az utóbbi által leadott dokumentumok nem feleltek meg az előírásoknak. A földméréseket végző céggel eredetileg 640 ezer lej értékű szerződést kötött a város, de az összeget végül 961 ezer lejre módosították utólag.

Az ügyészek szerint Szőke Domokos törvénytelen módon érte el egy ingatlanbérleti szerződés módosítását. Ugyancsak az alpolgármester gyanúsítják azzal, hogy az egyik közbeszerzési eljárás során – az ajánlatokat elbíráló bizottság elnökeként – jóváhagyta egy 1,3 millió értékű munka odaítélését egy olyan cégnek, amely nem megfelelő ajánlatot nyújtott be. A DNA szerint a zöldövezet-rendezési munkálatokat végző Garden Center Grup Kft. javára törvénytelen kifizetéseket hagyott jóvá utólag. Végül pedig ellenjegyezte azokat az iratokat, amelyek alapján a valóságosnál százszor nagyobb területet érintő munkálatokat számoltak el.

Azzal is az alpolgármestert gyanúsítják, hogy a tavaly július 18. és 21. között magáncélra használta a szolgálati járművet, amikor a szabadsága alatt Tulcea megyében látogatta meg a rokonokat. Az üzemanyag és a járműkopás költségét a városházára terhelte.

A közlemény végezetül kitér arra, hogy Ráduly Róbert Kálmánt és Szőke Domokost csütörtökön bíró elé állítják és 30 napos előzetes letartóztatásukat fogják kérni. A DNA ezúttal is hangsúlyozza, hogy az eljárásnak ebben a szakaszában is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

A bukaresti média egy nappal korábbi kiszivárogtatásával ellentétben tízezer eurós csúszópénz elfogadásával sem gyanúsítják Ráduly Róbert Kálmánt.

FRISSÍTÉS 2: Megdöbbentette a hír az esperest

Ráduly Róbert Kálmán karakán, egyenes ember – osztotta meg gondolatait blogján Darvas Kozma József római katolikus esperes, akit megdöbbentettek a Csíkszeredában zajló DNA-vizsgálatról, a polgármester elleni többrendbeli korrupciós bűncselekmény gyanújáról szóló hírek.

Ezt az ügyet, amit a székelység ellen beindítottak, csak tüntetéssel, a nemzetközi közvélemény segítségül hívásával kell megfékezni! – adott hangot véleményének az egyházi elöljáró. „Ha szükséges, akkor szombaton délután 6 órakor a csíkszeredai Millenniumi-templom téren tiltakozzunk! És szólaljon meg az RMDSZ! Szólaljon meg!” – intéz felhívást a csíkszeredaiakhoz és az RMDSZ-hez Darvas Kozma József.

FRISSÍTÉS: Őrizetbe vett elöljárók

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán este 24 órás őrizetbe vette Ráduly Róbert Kálmán városvezetőt és Szőke Domokos alpolgármestert – közölte a román közszolgálati televízió (TVR). A Bukaresti Törvényszéken csütörtökön állítják elő őket, kérve a harminc napos előzetes letartóztatásba vételük elrendelését.

DNA-vizsgálatok Csíkszeredában

Vesztegzár alá vonta szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a csíkszeredai polgármesteri hivatalt, valamint a székelyföldi város két vezetőjének otthonát. A csendőrség készenléti egységeinek álarcos fegyvereseivel kiszállt ügyészek több órán keresztül folytattak házkutatást a városházán, Ráduly Róbert polgármester és egyik helyettese, Szőke Domokos lakásán, továbbá magáncégek székhelyén.

Bár szűkszavú közleményében a vádhatóság csak annyit közölt, hogy 2007 és 2015 között elkövetett korrupciós és ehhez kapcsolódó feltételezett bűncselekmények ügyében vizsgálódik, a román sajtóba kiszivárogtak a nyomozati anyag részletei.

Az Agerpres és Mediafax hírügynökség értesülései szerint Rádulyt többek között azzal gyanúsítják, hogy egy közvetítőn keresztül havi tízezer euró csúszópénzt kapott a csíkszeredai parkolódíjak begyűjtésével az önkormányzat által 2008-ban megbízott City Parking cég tulajdonosától.

Az is szerepel a hargitai megyeszékhely polgármesterének állítólagos bűnlajstromán, hogy engedélyének kiadásáért és a forgalmi rendezés megvalósításáért 200 ezer lejjel vesztegette meg az építőanyag-kereskedéssel foglalkozó Dedeman nagyáruház. Az RMDSZ színeiben harmadik mandátumát töltő Ráduly továbbá ötezer eurós szponzortámogatás kifizetésétől tette függővé a Vodafone mobiltársaságnál egy szolgáltatói szerződés megkötését.

Szőke Domokos alpolgármestert azzal gyanúsítják, hogy a reális összeg százszorosáért, 1,3 millió lejért ítélte oda a Rét utcai zöldövezeti munkálatra szóló megbízást a bukaresti Garden Center Group Kft-nek. Mindkét elöljárónak felróják, hogy hitelutalványozóként törvénytelenül hagyták jóvá közel egymillió lej kiutalását a Topo Service földmérő cég javára, holott a megyei kataszteri hivatal jelezte: a cég dokumentációja nem vehető figyelembe.

Bár sajtóhírek szerint a másik alpolgármestert amiatt vizsgálják, hogy a csíkszeredai Márton Áron és a Segítő Mária gimnáziumok felújítására szerződtetett magáncég a valós ár ötödrészéért végzett felújítási munkálatokat a szülei tulajdonában álló házon, Antal Attila cáfolta, hogy eljárás folyik ellene.

A megyeszékhelyt 2004 óta irányító Rádulyt és Szőkét szerda délután kihallgatásra Bukarestbe szállították, szerda estig azonban nem közölték, hogy őrizetbe veszik-e őket.

A polgármester csendőrök gyűrűjében közölte az újságírókkal, hogy összeférhetetlenséggel, hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítják, ám politikai bosszúnak tartja az akciót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
342 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS