Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

DNA-vizsgálat a csíkszeredai városházán

Székelyhon 2015. április 29., 08:55

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészei tartanak házkutatást Ráduly Róbert Kálmánnál, Csíkszereda polgármesterénél, ugyanakkor a polgármesteri hivatalban is vizsgálódnak. A román sajtó által szellőztetett „bűnlajstrom” igen hosszú, s könnyen lehet, hogy valótlan: a polgármester bizonyos időközönként sms-ben tájékoztatja szerkesztőségünket a fejleményekről.

Fotó: Veres Nándor

Csíkszereda polgármesterénél reggel fél hétkor tartottak házkutatást a DNA ügyészei, akik a polgármesteri hivatalnál is vizsgálódnak. Amint Antal Attila alpolgármester az Agerpres hírügynökségnek beszámolt, tanácsi határozatokat és szerződéseket néznek át a korrupcióellenes ügyészek. A hírügynökség úgy tudja, hogy Csíkszereda polgármestere és egyik alpolgármestere ellen folyik a vizsgálat.

Antal Attila a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta, egyelőre nem lehet képet alkotni, hogy pontosan milyen határozattal, szerződéssel, odaítéléssel lehet baj, mert az ügyészek számtalan dokumentumot kikértek az elmúlt évekből. Az alpolgármester, aki a városháza szóvivője is, kifejtette: a polgármester őt jelölte ki, hogy együttműködjön a vizsgálódókkal, s jelenleg ezt teszik.

9.30 A hírtelevízió értesülései szerint a célpontban beszerzési szerződések vannak. Konkrét szerződéseket is felsorolt negyed tíz körüli élő bejelentkezésében a Digi 24: ezek szerint a csíkszeredai parkolási rendszer működtetése érdekében megkötött szerződés a vizsgálat egyik tárgya, továbbá egy áruház építkezési engedélye a hozzá kötődő forgalmi rendezéssel együtt, az eljárás tárgya továbbá a városháza által egyik mobiltelefon-társasággal megkötött szerződés is. A hírtelevíziónak az ügyészek által közölt adatok szerint jelzések vannak arra, hogy Csíkszereda polgármestere havi tízezer euróban részesült azért, hogy a parkolási rendszerre vonatkozó szerződést egy adott vállalkozással kössék meg, ugyanakkor a mobiltelefonálási szolgáltatásokra vonatkozó megállapodásért ötezer eurót kaphatott.

Úgy tudjuk, a vizsgálatot nem a DNA marosvásárhelyi egységének emberei, hanem bukaresti ügyészek végzik.

10.30 A csíkszeredai polgármesteri hivatalba jelenleg nem engednek be senkit az ott dolgozókon kívül. Fél tizenegykor csendőrkatonák kíséretében Szőke Domokos alpolgármester érkezett meg a városházára, kezén nem volt bilincs.

11.00 Ráduly Róbert Kálmán 11 órakor még lakásán tartózkodott, s sms-ben arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy nála a Csíki Sportegylet, a VSK Csíkszereda, az FK Csíkszereda sportegyesületek papírjai és a telefonja után kutatnak az ügyészek.

11.30 Meg nem nevezett forrásoktól származó, az Evenimentul Zilei elektronikus kiadása illetve az Agerpres által is közölt sajtóinformációk szerint Antal Attila alpolgármester is a vizsgálódások célkeresztjében van, esetében két tanintézet felújítása kapcsán merült fel a törvénytelenség gyanúja.

11.44 Az Evenimentul Zilei úgy tűnik, gyakorlatilag az egész nyomozati anyagot közli, s az elmúlt percekben az Agerpres is elkezdett szemelvényeket adni belőle.

Az ebben szereplő feltételezett „bűnlajstrom”:

• a City Parking szerződésének ügye, a cég havi tízezer eurót fizetett a megállapodásért;
• a csíkszeredai polgármester kétszázezer lej kenőpénzt kapott a csíkszeredai Dedeman nagyáruház építkezési engedélyeinek kibocsátásáért és az itteni forgalmi rendezés megvalósításáért;
• Ráduly Róbert Kálmán hivatali visszaélést követett el, amikor egy ANL-lakást egy megyei tanácsosnak ítéltek oda, aki másképp nem teljesítette a feltételeket;
• ötezer eurós szponzorizációtól tette függővé a polgármesterrel a Vodafone telefontársasággal egy szolgáltatói szerződés megkötését;
• jogtalanul fizetett ki a városháza a Topo Service számára Ráduly Róbert Kálmán fő hitelutalványozó és Szőke Domokos megbízott hitelutalványozó utasítására több százezer lejt;
• egy Rét utcai zöldövezeti munkálat odaítélésénél Szőke Domokos alpolgármester a bukaresti Garden Center Group Kft-t favorizálta, a városháza a valóságban százszor nagyobb területre  kivitelezett munkálatokra fogadott el több mint 1,3 millió lej kifizetését;
• a Márton Áron és Segítő Mára gimnáziumok felújítása alkalmából a fővállalkozó, a Harbau Kft. munkaerőt, logisztikát, építkezési anyagokat biztosított egy olyan épületnél zajló munkálatokra, amely Antal Attila alpolgármester szüleinek tulajdona. Az elvégzett munkálatokért az alpolgármester húszezer lejt kifizetett ugyan, de a munkálatok valós értéke eléri a százezer lejt, az építkezési anyagok egy részét ugyanakkor a szállító a Harbaunak számlázta ki;

12.11 Ráduly Róbert Kálmán is megérkezett kíséretével a városházára. Korábban, a polgármester lakásánál egy ügyészt kérdeztünk arról, hogy hová viszik a városvezetőt, aki annyit válaszolt, hogy hagyjuk, végezzék a munkájukat. Arra a további kérdésünkre, hogy őrizetbe vételről van-e szó, az ügyész nemmel válaszolt. „Egyelőre vizsgálatok folynak” – mondta.

A városházára érkezéskor Ráduly Róbert azt mondta: „soha nem vettem el senkitől semmit!”

14.29 „Az irodámból 69 oldalt foglaltak le, ebből 7 a 2012 és ’13 év végi sajtós beszélgetésen írt feljegyzéseim, az utolsó kettő meg üres. Azt mondták, magyarul lévén írva nem értik, viszik” – tájékoztatta sms-ben szerkesztőségünket Ráduly Róbert Kálmán polgármester a városházán zajló vizsgálatról.

15.15 Kevéssel délután 3 óra után Ráduly Róbert polgármestert és Szőke Domokos alpolgármestert az ügyészség autójába ültették és elszállították. A polgármester sms-ben jelezte szerkesztőségünknek: elindultak Bukarestbe.

Elszállítása előtt a városvezető néhány szóban nyilatkozott a hivatal előtt összegyűlt sajtósoknak, azt mondta, összeférhetetlenséggel (conflict de interese), hivatali visszaéléssel (abuz în serviciu) és hivatali visszaélésre való felbujtással (instigare la infracțiunea de abuz în serviciu) gyanúsítják. Szőke Domokos alpolgármestert arról kérdezték, hogy készül-e egy esetleges előzetes letartóztatásra, ő erre így válaszolt: „Nincsen csomagom.” Antal Attilának az ügyészek nem engedték, hogy nyilatkozzon.

16.00 Összesen tíz témában zajlik a DNA kivizsgálása, tájékoztatta szerkesztőségünket sms-ben Ráduly Róbert. A tíz téma a következő:
• a Szakszervezetek Művelődési Házának az önkormányzat általi felvásárlása;
• egy Kossuth utcai kereskedelmi bérlemény ügyében történt feljelentés;
• az ingatlankataszter ügye;
• a Vodafone-szerződések ügye;
• a Rét utcai kis park ügye;
• a HR09PMH rendszámú hivatali jármű az idén március 27–29. közötti szolgálati útja;
• a HR07PMH rendszámú hivatali autó tavaly július 18–21. közötti szolgálati útja;
• a Csíki Sportegylet, a VSK Csíkszereda és az FK Csíkszereda támogatása;
• a City Parking szerződése;
• a Sapientia felújítása számára tavaly kiadott építkezési engedély.

A román sajtónak kiszivárogtatott témák közül ebből a felsorolásból hiányzik Antal Attila házfelújítási ügye, a Dedeman számára kiadott építkezési engedély témája és az ANL-lakás kiutalása is.

16.10 Antal Attila érdeklődésünkre telefonon közölte: jelenleg is még tíz ügyész dolgozik az irodájában, dokumentumokat lapozgatva. Kifejtette: a gimnázium felújításának ügyét már kétszer, 2010-ben és 2014-ben is kivizsgálta a DNA, s semmi törvénytelenséget nem talált. Az alpolgármester arról tájékoztatott, hogy Ráduly Róbert és Szőke Domokost nevére előállítási parancsot állított ki a DNA, az indoklás szerint „a nyomozás elősegítése érdekében”. Hogy vele mi fog történni, még nem tudta megmondani Antal Attila, jelenleg egyetlen minősége az ügyben az, hogy segítse a nyomozó hatóságok munkáját a városházán, előállítási parancsot ő nem kapott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
613 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS