HIRDETÉS

Minimálbérért dolgozni sokat, nagy felelősséggel

Barabás Hajnal 2017. január 09., 10:11

Évek óta krónikus szakemberhiánnyal küszködik a csíkszeredai városháza, jelenleg 14 betöltetlen állásuk van, ezek közül a legnagyobb gondot a jegyző hiánya jelenti. Az alacsony bérek, a nagy mennyiségű munka, és a vele járó hatalmas felelősség miatt azonban „nem tolonganak az ajtó előtt” az állásokra jelentkezők.

„Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy a feladatokat naprakészen meg tudjuk oldani, van, amikor sikerül, de előfordul az is, hogy nem. Ugyanakkor nem ritka a hivatalnál, hogy a kollégák még délután hat-hét órakor is bent vannak az irodában és dolgoznak, és mindezt úgy, hogy már a túlórát sem szabad fizetni. Sőt olyanok is vannak, akik még a tavalyi szabadságukat sem tudták kivenni” – vázolta a csíkszeredai polgármesteri hivatal helyzetét Füleki Zoltán alpolgármester. Több alkalommal is elhangzott korábban, hogy szakemberhiánnyal küszködik a hivatal, ezért most arról kérdeztük, hogy mi ennek az oka, és milyen szakemberekre lenne elsősorban szükségük.

Mint Füleki Zoltántól megtudtuk, jelenleg 14 betöltetlen állásuk van, ezeket folyamatosan hirdetik, de általában nem jelentkezik azokra senki. Legnagyobb gondot a jegyző hiánya jelenti, két éve, hogy megbízott jegyzővel működik a hivatal. „A jegyzőnek kell felelnie minden jogi feladatért, jelenleg az egyik jogászunk a megbízott jegyző. Közben rengeteg a per, a földvisszaosztásokkal és a kárpótlásokkal is sok munka van, ráadásul minden egyes szerződést át kell nézni. A jogi irodánk hatalmas erőfeszítéseket tesz, hogy megoldja ezt a hiányt” – nyújtott betekintést a nehézségekbe az alpolgármester. Hozzátette, a jegyzői állást már két éve rendszeresen meghirdetik, a versenyvizsgát Bukarestben szervezik, legtöbbször azonban nem jelentkezik senki, illetve az is előfordult, hogy a jelölt nem érte el a szükséges pontszámot.

„Szükségünk van jó szakemberekre, de minimálbérért dolgozni olyan körülmények között, hogy hatalmas a felelősség, nagyok az elvárások, és folytonosak a számvevőszéki és egyéb hatósági ellenőrzések, szóval nem tolonganak az ajtó előtt a jelentkezők, hogy a városházán dolgozzanak”– summázta Füleki. Égető problémát jelent a szakemberhiány a gazdasági igazgatóságon, a projektmenedzsment, beruházás és közbeszerzés osztályon, valamint a személyi nyilvántartó részlegen is – tudtuk meg.

A városháza által rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint jelenleg 96 személlyel van munkaviszonyuk, közülük négyen gyermeknevelési szabadságon vannak, ugyanakkor 7 személy közvetlen nyugdíjazás előtt áll. Többségük minimálbérért dolgozik. „Mindezek ellenére tavaly 165 beruházási tételt jegyeztünk (tartalmazza az építkezési, lakóövezeti felújításokat, hőszigeteléseket, valamint az eszközbeszerzési tételeket), 119 közbeszerzési eljárást folytattunk le. Ugyanakkor a hivatal több mint 30 ezer adóügyi, pénzügyi aktacsomagot követ, több mint 2000 jogi és 15 ezer magán személy adókötelezettségeit. Csíkszereda városa 154 utcát, 580 ezer négyzetméternyi zöldövezetet tart karban, továbbá 2202 szociális problémát oldottunk meg. A szociális étkezdén keresztül 43 ezer adag ételt osztottunk ki a rászorulóknak. Ezzel párhuzamosan az év folyamán 22 682 átiratot iktattunk és rendeztünk a polgármesteri hivatalnál” – összegezte számokban tavalyi munkáját a hivatal.

Hozzáfűzve, hogy hozzájuk tartozik 18 oktatási, 3 kulturális intézmény (Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Csíki Székely Múzeum, Csíki Játékszín), illetve a Városi SportKlub (VSK), valamint négy gazdasági egység (Eco-Csík, Harvíz Rt., Goscom – Közüzmek Rt., Csíki Trans Kft.). Tevékenységüket a hivatalból irányítják. Ugyanakkor az illetékes szakiroda 160 kulturális-, sport- és egyházi pályázat finanszírozását és elszámolását és több mint 80 kulturális és sportrendezvény teljes vagy részszervezését bonyolította le.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
54 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS