Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Faluünnep a főünnep után

Péter Beáta 2013. augusztus 18., 19:40 utolsó módosítás: 2013. augusztus 18., 20:47

Kulturális, sport- és szórakoztató programokkal várták a szervezők a pénteken és szombaton tizennegyedik alkalommal megszervezett Nagyboldogasszony Napokra az érdeklődőket.

„Az ott egy szenttamási asszony, az pedig Marikáék szomszédja” – mutatott rá az egyik fotóra egy bácsi. Az elmúlt hétvégén zajlott rendezvény egyik legfontosabb eseménye ugyanis a péntek délután a kultúrotthonban megnyitott fotókiállítás volt, amely Márton Áron püspök 1970-es karcfalvi bérmálását idézi fel. A tárlat Kelemen Erzsébetnek, a karcfalvi iskola aligazgatójának ötlete alapján jött létre, ezt karolta fel a gyulafehérvári érsekség, valamint a helyi polgármesteri hivatal. Magát a kiállítást Ádám Gyula fotóművész, valamint Hegedűs Enikő művészettörténész, a gyulafehérvári főegyházmegye egyházművészeti referense segített létrehozni. Amint a megnyitón elhangzott, a kiállított fotókat 1970-ben Sztojka Ferenc székelyudvarhelyi vállalkozó készítette, aki Márton Áront kísérte bérmaútjain. „1970 óta eltelt már jó pár év, mégsem távoli történet, és feltehetően többen emlékeznek még Márton Áron püspök személyére is. Éppen ezek a képek adnak lehetőséget arra, hogy élményeiket megosszák a gyerekeikkel és mindazokkal, akiknek nem volt lehetőségük vele személyesen találkozni. Ez a képsor, amely az 1970-es bérmálás alkalmával készült, felidézi mind a közösség egykori életét, mind pedig a püspök személyét. Márton Áron püspök bérmálásának azért is volt nagy jelentősége, mert hosszú távollét, börtönévek és háziőrizetbe kényszerített mintegy 15 év után már több mint hetvenévesen indult el híveihez, kereshette fel őket. A hívek Felcsíkon is szinte megrendülve fogadják a hazatérő atyjukat. Csíkszentdomokos, Csíkrákos, Csíkdánfalva mellett Karcfalván is különös szeretettel és tisztelettel vehették körül, hallgathatták szavait és útmutatását” – mutatott rá Hegedűs Enikő. A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg.

A Nagyboldogasszony Napok programja pénteken a kultúrotthon mögötti színpadon folytatódott, ahol a karcfalvi és jenőfalvi fúvószenekar, az Ördögborda táncegyüttes, a Szivárvány írtánccsoport és az Open Stage szórakoztatta a jelenlevőket. Az estet utcabál zárta, melyhez a muzsikát a Heveder zenekar húzta. A szombat a sportvetélkedőké volt, este pedig a fiatalokat várták bulizni a piactérre.

„Minden egyes alkalommal igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy legyen benne kultúra, legyen benne sport, az emberek érezzék jól magukat – a vallás mellett persze. Mert egy vallásos ünnep köré csoportosul az egész falunap, mindenképp ez van előtérben az idén. A felújított vártemplomot megáldotta az érsek úr csütörtökön, az volt a főünnep, nem akartuk ezt a vallási ünnepnapot elrontani egyéb programokkal, és azt is figyelembe vettük, hogy hétköznapra esett az ünnep, ezért szerveztünk a többi programot péntekre és szombatra” – mondta el Szőcs László alpolgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS