Erdélyi szász népmesék és más újdonságok a Gutenberg Kiadónál

Erdélyi szász népmesék és más újdonságok a Gutenberg Kiadónál

Fotó: Veres Nándor

Három gyerekkönyv és egy felnőtteknek szóló kötet látott napvilágot az elmúlt időszakban a Gutenberg Könyvkiadónál. Nem azért kell szép könyvet csinálni, mert lehet, hanem azért, mert így érdemes – véli Burus János Botond, a kiadó szerkesztője.

Péter Beáta

2016. november 07., 18:172016. november 07., 18:17

Az erdélyi népmeséket tartalmazó sorozat harmadik kötete is megjelent, a székely és cigány népmesék után ezúttal szász népmesékkel ismerkedhetnek az ifjú olvasók. A Királylány a lángpalotában című meséskönyv hat szász népmesét tartalmaz.

„A Gutenberg Kiadónál van egy erős és hangsúlyos kötődés a minőségi gyermekirodalomhoz. Ennek az egyik szegmense a mese, amit azért szeretünk nagyon, mert ez az alaplépés, az első lépcsőfok az olvasóvá válásban. A küszöb lehet a nyelvvel való ismerkedés, a mondókák, a lapozók, de amikor a gyerek betekintést nyer a könyvek világába, az hagyományosan a meséken keresztül történik. A mesék világa is bonyolult, sokszínű – ezzel a sorozattal megpróbáltunk egy szegmensre koncentrálni, ez pedig a népmese, és még jobban szűkítve a kört – erdélyi népmeséket kínálunk a gyerekeknek. A sorozat első kötete a Csihány királyúrfi című székely, a második a Mért nem tudnak a fák járni? című cigány, a harmadik pedig a Királylány a lángpalotában című, szász népmeséket tartalmazó kötet. A válogatás célja, hogy sorozatként életképes legyen az értékközvetítő elgondolás” – mutatott rá a szerkesztő.

A sorozat illusztrátora Kürti Andrea grafikusművész, akinek munkáit nemcsak a gyerekek szeretik, hanem a szakma is díjazza. Burus János Botond szerint sok szempontból fontos a minőségi grafika, és az, hogy minőségi könyveket adjanak a gyerekek kezébe. „A szülőnek az például természetes, hogy a gyerekét a megfelelő élelmiszerrel táplálja – és ugyanilyen odafigyelést igényelne az is, hogy milyen könyvekkel találkozik a gyerek. Az ideális az, ha minden szempontból minőségi irodalmat tudunk neki mutatni, mert akkor később lesznek stabil viszonyítási pontjai, a szűrők működni fognak. A könyvek világában sok zaj is van, ha megfelelő útjelző cölöpökkel rendelkezik a gyerek, akkor ki tudja választani, el tudja dönteni, hogy mit érdemes és fontos kézbe venni.”

Az új kötetbe válogatott mesék alapját Joseph Haltrich erdélyi szász történész, néprajzkutató, evangélikus lelkész és gimnáziumi tanár tizenkilencedik századi népmesegyűjtése képezi. A szerkesztő elmondta, úgy válogatták össze a meséket, hogy a műfaj sajátosságait és sokszínűségét jól visszaadják.

„Ez a sorozat minden eddigi és további kötetére is érvényes: megpróbáljuk a szöveget az eredetihez minél közelebb tartani, hogy visszaadja az adott közösség beszélt nyelvi fordulatait”. Mivel fontosnak tartják a szöveg befogadhatóságát, és egy könyv meg kell ragadja az olvasóját, élvezhetővé kell tegye az estéket, reggeleket, vasárnap délutánokat, ezért a szövegen csak apróbb módosításokat végeztek, az értelmezhetőség kedvéért volt, hogy rövidítettek rajta, de alapjáraton nem csorbították az eredetiségét. Ugyanakkor – ahogy az első két kötetben is – a könyv végén szómutató található, amely hozzájárul a szöveg pontos értelmezéséhez, a gyerek szókincsének a fejlődéséhez, és nem utolsó sorban egy remek játék.

A sorozat eddigi kötetét a szakma is elismerésben részesítette: a Csihán királyúrfit a Románia legszebb könyvei 2015 verseny döntősei közé sorolta, a Mért nem tudnak a fák járni? című a Szép Magyar Könyv 2015 versenyben kapott elismerő oklevelet, a Királylány a lángpalotában ismét döntős a legszebb romániai könyvek idei, még le nem zárt versenyében. „Ez egy kedves dolog, bár nem lebeg a szemünk előtt, amikor könyvet készítünk, hogy hátha kap ilyen elismerést, mégis jó visszajelzés, hogy a könyveink a jó úton haladnak, hogy a könyv esztétikai szempontból és értékközvetítőként is tud funkcionálni. Ez egy jó visszaigazolás, de nem öncélú a játék. Nem azért kell szép könyvet készíteni, mert lehet – azért kell szépet és jót csinálni, mert így érdemes. Ha a mai felnőttek visszagondolnak, a gyerekkorukban is voltak emblematikus meséskönyvek, amelyek viszonyítási pontok, még arra is emlékeznek, hogy hol voltak pontosan a könyvespolcon. Ilyen meghatározó élményeket szeretnénk könyv formájában elhelyezni a mai gyerekek könyvespolcaira, és ehhez szép könyv szükséges.”

A marosvásárhelyi könyvvásárra jelenik meg Lackfi János Kutyából szalonna című, legújabb gyermekverskötete. A szerkesztő szerint nem csak a gyerekek, a felnőttek is fogják szeretni a jórészt szólásverseket tartalmazó kötetet. Lackfi mesterien bánik a magyar nyelvvel, úgy fergetegesen játékos, hogy pillanatig sem erőlködő – mutat rá. Ezt a könyvet is Kürti Andrea illusztrálta, illetve a Kaláka együttes CD-jét is mellékelik a kötethez, amelyen megzenésített formában hangzik el jó pár a kötetben megtalálható versek közül. A szöveg, illusztráció és zene egysége pedig nagy élményt ígér.

Emellett a kiadó – lapozó-sorozatban – gondol a legkisebbekre is, azokra, akik még nem olvasnak, de a szüleiken keresztül már elkezdenek könyvekkel ismerkedni. A lapozó eltéphetetlen, szinte elnyűhetetlen, meg lehet rágni, le lehet ejteni, egyszerre játékszer és könyv. Ilyen lapozóból is sorozatot indított a kiadó, amelyben erdélyi költők – például Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Lövétei Lázár László, László Noémi és mások – versei jelennek meg. Ezúttal Balázs Imre József költő és irodalomtörténész A tenger című gyermekversét tartalmazó lapozót forgathatják a kicsik. A Tomos Tünde által készített rajzok érzékletesen adják vissza a tengerparti nyaralás emlékeit, lenyomatait.

Ugyancsak a kiadó újdonságai közé tartozik Fekete Vince költő Szélhárfa című, 99+1 haikut tartalmazó verseskötete. „Fekete Vince nem kísérletezik a haikuval, hanem mesteri ütemben – megfontoltan – teszi többirányúvá, gazdagabb villódzásúvá a hagyományosan tömör forma adta lehetőségeket, elgondolkodtatóan ismerős, énközeli környezetbe helyezve pillanatnyi impressziókat és emberöltőnyi következtetéseket” – magyarázza Burus. A száz haiku világát Láng Orsolya pontokból, görbékből, foltokból építkező illusztráció foglalják keretbe.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

Múlt év szeptemberében Földes László Hobo megígérte a hálás marosvásárhelyi közönségnek, hogy minden előadását elhozza nekik. Így nem csoda, hogy pár hónap után ismét a Spectrum Színház vendége a Kossuth-díjas előadóművész.

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo
2017. március 10., péntek

Újra a Spectrum Színház vendége lesz Hobo

2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 09., csütörtök

Migránsok az udvarhelyi színpadon

A migráció jelenségét feldolgozó új előadását mutatja be szombaton a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A teátrum a produkcióval egy kulturális unikumot teremtene.

Migránsok az udvarhelyi színpadon
Migránsok az udvarhelyi színpadon
2017. március 09., csütörtök

Migránsok az udvarhelyi színpadon

2017. március 08., szerda

Az újrakezdés darabja a Nemzeti Színháztól

Székelyföldi turnéra érkezik a budapesti Nemzeti Színház a Vidnyánszky Attila rendezte Tamási Áron Vitéz lélek című előadással. A négyállomásos turné utolsó állomása Csíkszereda, itt március 23-án 19 órától lehet megtekinteni az előadást Csíkszeredában.

Az újrakezdés darabja a Nemzeti Színháztól
2017. március 07., kedd

Litvániában alkothat a szárhegyi grafikusművész

Kettős lehetőségre nyílik alkalom egy projekt kapcsán Ferencz Zoltán (Bütyök) számára. A szárhegyi Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetője partnerkapcsolatokat épít, és Litvániában alkot európai képzőművésztársaival április 2–30. között.

Litvániában alkothat a szárhegyi grafikusművész
2017. március 07., kedd

Ünnepel a színház: olyan fotókat várnak, amik el sem készülhettek volna

Az köztudott, hogy a színházi előadást fotózni nem szabad, de a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház most mégis várja azokat a felvételeket, amelyeket a nézők az előadás alatt készítettek.

Ünnepel a színház: olyan fotókat várnak, amik el sem készülhettek volna
2017. március 05., vasárnap

Életműdíjat kapott Albert Ernő

A kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság életműdíjjal tüntette ki Albert Ernő sepsiszentgyörgyi néprajzkutatót, a társaság tagját.

Életműdíjat kapott Albert Ernő
Életműdíjat kapott Albert Ernő
2017. március 05., vasárnap

Életműdíjat kapott Albert Ernő

2017. március 04., szombat

Hímzés a legmagasabb szinten

Nincs már messze az a pillanat, amikor a Gránátalma Egyesület munkájának eredményét, az úrihímzést hungarikummá nyilvánítják.

Hímzés a legmagasabb szinten
Hímzés a legmagasabb szinten
2017. március 04., szombat

Hímzés a legmagasabb szinten

2017. március 04., szombat

Ízelítő Orosz Annabella grafikus alkotásaiból

Zsúfolásig telt érdeklődővel pénteken este a gyergyószentmiklósi városi könyvtár emeleti nagyterme, ahol Orosz Annabella grafikus illusztrációkiállítását nyitották meg, illetve három, általa illusztrált könyvet is bemutattak.

Ízelítő Orosz Annabella grafikus alkotásaiból
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

A Prisma fotóklub női tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a Nagy István Művészeti Iskola aulájában Nők fókuszában címmel.

Fotók nők fókuszából
Fotók nők fókuszából
2017. március 02., csütörtök

Fotók nők fókuszából

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!