Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Beperelik a prefektusokat, ha nem lesz erőlelépés anyanyelvhasználat-ügyben?

Barabás Hajnal 2018. szeptember 22., 17:41
HIRDETÉS

Utolsó megoldásként akár bírósághoz is fordul a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány, amennyiben a székelyföldi megyék prefektusai nem oldják meg a petíciójukban szereplő elvárásokat. Szeretnék elérni ugyanis, hogy minden érintett közintézményben tartsák be a kisebbségi anyanyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat.

Sorbán Attila Örs és Árus Zsolt. Anyanyelvi jogaink betartását kérik számon a prefektusokon. Archív Fotó: Pinti Attila

Végső megoldásként akár bírósághoz is fordul a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány, amennyiben a székelyföldi megyék prefektusai nem oldják meg a petícióban szereplő elvárásokat. Szeretnék elérni ugyanis, hogy minden érintett közintézményben tartsák be a kisebbségi anyanyelvhasználati jogokra vonatkozó előírásokat.

Petícióval fordult a gyergyószentmiklósi Szekler Monitor, azaz Székely Figyelő Alapítvány a székelyföldi megyék prefektúráihoz, hogy ellenőrizzék, a közintézményekben betartják-e a kisebbségi anyanyelvi jogokra vonatkozó előírásokat. A beadványra kapott válaszokkal azonban nem voltak elégedettek, ezért akár bírósághoz is fordulhatnak jogorvoslatért.

Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, valamint Sorbán Attila Örs alelnök arról számoltak be pénteken csíkszeredai sajtótájékoztatójukon, hogy a Kovászna, Maros, illetve Hargita megyei prefektusoknak küldött petíciójukra kitérő, és nem kielégítő válaszokat kaptak. Mint mondták, azért nem soroltak fel konkrét példákat a petíciójukban, mert az

általános probléma, még Hargita megyében is, hogy helyenként hiányoznak a kétnyelvű feliratok, a közintézmények honlapjai pedig nem minden esetben elérhetők magyar nyelven is, illetve a magyar nyelvű szóbeli és írásbeli ügyintézésben is vannak akadályok szép számmal.

„A prefektus kötelessége, hogy ellenőrizze és betartassa a törvényességet, petíciónkban ezt kértük tőlük” – szögezték le. A petíció és az ügy további részletei itt olvashatók.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS