Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Perek miatt húzódik a hulladéklerakó beindítása Háromszéken

Bíró Blanka | 2017.02.17. [19:10]

Másodszor is eredményt hirdettek az EU-s forrásokból megépített korszerű hulladéklerakó működtetésére kiírt versenytárgyaláson, de az egyik vesztes újra megóvta a döntést. Kovászna Megye Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén arról döntött, hogy külső jogi szolgáltatást szerződtet a lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére.

Hulladeklerako-Sepsi_fotoHenningJanos-06582_bAmíg nem választják ki a működtetőt, nem tudják beindítani az új létesítményt. Archív felvétel: Henning János

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke kifejtette, „a romániai közbeszerzési törvények hiányossága miatt ott állunk, ahol a part szakad: tavaly áprilisban indítottuk el az eljárást a lécfalvi hulladéklerakó üzemeltetőjének kiválasztására, hat cég jelentkezett, azóta fellebbezések és pereskedések sora zajlik, a létesítmény kihasználatlanul áll, többek között fizetni kell az őrzését, az elhasznált villamos energiát – ez havi 15 ezer lejes költséget jelent. Az pedig nem vigasztal senkit, hogy az országban harminc ilyen eset van, miközben uniós támogatásból kiépítettük a korszerű hulladékrendszert, kénytelenek vagyunk pénzért Brassóba szállítani a szemetet. A jelenlegi törvénykezés megengedi, hogy a megyei tanácsosok jóváhagyásával ügyvédi szerződést kössünk, erre volt az ősszel már precedens.”

Kovászna Megye Tanácsának elnöke hozzátette, az önkormányzat jogi osztályán egy korábbi leépítés miatt eleve két jogászállással van kevesebb, ugyanakkor két szabad jogtanácsosi helyet nem sikerült betölteni, ezért is indokolt a külső jogi iroda bevonása.

A hulladéklerakó megépítése 82 millió lejbe került, Lécfalva közelében 16 hektáron építették meg a tárolót és feldolgozót, ám mégis Brassó megyébe szállítják a háromszékiek szemetét, mert amíg nem választják ki a működtetőt, nem tudják beindítani az új létesítményt.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Mowgli
2017.02.18., szombat [10:50]
Gyárak, állások helyett szeméttelep... Ez is valami egy olyan megyében ahol mintha megállt volna az idő.
Remélem a politikusok lesznek a telep első lakói.
Hozzászólások1