Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Városfejlesztési stratégia: így már jobb

Barabás Hajnal | 2017.01.12. [10:47] | Utolsó módosítás: 2017.01.12. [11:16]

Többszöri egyeztetés után megszületett Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiája és közlekedési akcióterve, amelyet az önkormányzati képviselők e hónap végi ülésükön fogadhatnak el. A dokumentumokat a város honlapján, a szereda.ro oldalon lehet megtekinteni. A vaskos tervben 59 olyan beruházási elképzelés szerepel, ami élhetőbbé teheti a hargitai megyeszékhelyet.

csikszereda tabla vn 001_bTelepülésjelző tábla Csíkszereda keleti bejáratánál. A tervek jelentős része a város közlekedésének javítását célozza meg

„Ez nem stratégia, és kiinduló munkaanyagnak sem felel meg” – így jellemezte még tavaly októberben Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiáját Ráduly Róbert Kálmán polgármester. A készítő cég, a helyi Planificatio Kft. és a csíkszeredai önkormányzat között azóta több egyeztetés is zajlott, végül a dokumentumok módosított változatát decemberben tették közzé a város honlapján.

Csák László, a Planificatio Kft. vezetője megkeresésünkre elmondta, a dokumentumok új változata annyiban másabb a korábbiaknál, hogy részletesen egyeztettek a mostani városvezetéssel, és az ő szempontjaikat is beleépítették. „Intenzív egyeztetéssorozaton vagyunk túl” – fogalmazott a cégvezető. Mint magyarázta, a stratégia új változata inkább bővült, semmint visszavettek volna a projektekből. Például bekerült egy olyan sportrendeltetésű épület felépítése is, amely egyszerre 4–5 sportágnak – például a cselgáncsnak – nyújtana megfelelő infrastruktúrát, és akár idősek számára is alakítanának ki termet gyógytorna vagy egyéb mozgásos tevékenység végzésére.

Az 59 nevesített elképzelésből kiválasztottunk néhányat
varosf_tablazat_17_b

A városfejlesztési stratégia újabb változatában összesítve 59 elképzelést nevesítettek, amelyek megvalósítása előzetes becslések szerint közel 107 millió euróba kerülne. Mint fentebb írtuk, a korábbi változathoz képest több újabb beruházási elképzelést is beépítettek. Többek között a lakóövezetek felújítása, a távolsági buszállomás modernizálása, az új piac felépítése a Nagyrét utcában, a szabadtéri strandok rendbetétele, a Vigadó épületének tatarozása, illetve a Dedeman barkácsáruház mögött található zöldövezet területrendezése is helyett kapott a stratégiai tervekben. „Ezeket a beruházásokat mindenképpen tartalmaznia kell a stratégiának, hogy később a lehetőségek függvényében pályázatokat tudjunk előkészíteni, benyújtani megvalósításukra” – indokolta a döntést Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere.

Januári ülésükön vitatják meg

A csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület nagy valószínűséggel januári ülésén dönt az integrált városfejlesztési stratégia és a mobilitási terv elfogadásáról. A helyi Planificatio Kft.-t egyébként tavaly februárban bízta meg a csíkszeredai önkormányzat a dokumentumok elkészítésével.

A stratégiával párhuzamosan fenntartható közlekedési akcióterv is készült. „A polgármesteri hivatal és a Planificatio Kft. között egyetértés volt abban, hogy az autós forgalommal szemben a város gyalogos és kerékpáros infrastruktúráját, illetve a tömegközlekedést kell fejleszteni. Viszont a városon áthaladó forgalom új tengelyét a Taploca utca–Nagyrét utca–Temesvári sugárút–Kossuth Lajos utca–Piac utca– Bălcescu utca–Zöld Péter utca–Brassói út vonalakon keresztüli megjelölését nem találtuk elfogadhatónak. Így a terv legutóbbi változata szerint a Taploca utca–Nagyrét utca–Brassói út marad a város autósforgalmának főtengelye. Hosszú távon a Taploca–Nagyrét utca tengelyt majd kiválthatja a vasúti sínekkel párhuzamosan tervezett terelőút” – részletezte az alpolgármester. Ugyanakkor az akciótervben többek között a Kossuth Lajos utca forgalmának újragondolása, illetve 11 kilométernyi új kerékpárút és 20 gyalogátkelő kialakítása is szerepel.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
27.
autos
2017.01.14., szombat [20:54]
Nemtartom helyesnek a Temesvari sugarut parkoloinak az at szervezeset.A meglevo parkolok sem elegendok es erre az uj megoldas Hosszanti parkolas.Temesvari sugarut autosai nyilvanitsak ki velemenyuket amig lehet, mert a megoldas a KAUFLAND parkolo lesz......
26.
otodszorre
2017.01.13., péntek [20:25]
Azert megkerdeznem, hogy mi nem utotte a mercet?
Ott a mail cimem.
Ha mar nem lehet bejelentkezni ugyanazzal a maill + user name -el
25.
ugyanaz
2017.01.13., péntek [19:48]
Es elektromos busz.
Meg kabrio
24.
Mostmarmitadjakmeg, otodszorre?
2017.01.13., péntek [19:32]
[Nem ütötte a mércét]
23.
Pon.jo
2017.01.13., péntek [11:03]
tele van a mai újság is állás hírdetéssel
22.
tanacsa
2017.01.13., péntek [09:10]
nem kell vitazni mindenki kinek gond a LENT EMLITETT GARAZS GOC jelezze a tanacsnal es ha jo sokan vagytok biztosan eltunnek meghozza a tulajdonosok keze alltal,de ket ev nem sok nem hiszem meg ott lesznek.
21.
1x
2017.01.13., péntek [09:07]
vigyazz mer nem fer be a lomod a blokba ad le hamar ocskavasba....toroljek? azer mer feltek hogy elobb utobb le lessz bontva a a nyari jatcohazatok..csicska banda...100 leje meveszem csak szoj berakoma telkemre mer nem kel arra rajz
20.
ábécé
2017.01.13., péntek [09:04]
@1x:
Az ilyen félanalfabéták hozzészólását törölném, ha a moderátor helyében lennék.
19.
veled szavazok
2017.01.13., péntek [08:46]
100% - ba önnel szavazok !!!
,,A legfontosabb a terelőút!", de ne ,,Hosszú távon a Taploca–Nagyrét utca tengelyt majd kiválthatja a vasúti sínekkel párhuzamosan tervezett terelőút” ha nem sürgöséggi eljárárssal és akkor terelőút mellé jöhetnének az ipari parkok !!!
Sok sikert !
18.
gyógyász
2017.01.13., péntek [08:34]
Ne zavarjanak az új sportlétesitmények.Kiöregszik majd a Robi és a lábasok helyett jőnek majd az eszesek ,akkor majd fejlődünk fejben és életszinvonalban is.
17.
1x
2017.01.13., péntek [08:14]
nyugodjál meg moka miki elobb utobb lebontjak a sok sz..t a blok hatatol es a blokkok kozott is...garantalom en neked.,ki kell költöztesd a lomod a vasbarakbol
16.
Con3j0
2017.01.12., csütörtök [22:41]
mániája a sport ennek a városvezetésnek...köszönjük szépen, mostmár elég lesz ennyi sportolási lehetőség egy ekkora városnak. Kellene valami más is, pl utakat rendbe tehetnék, elindíthatnák végre már azt a régen elkészült mozit, pár munkahely is nagyon jó volna..stb.
15.
Buaszok
2017.01.12., csütörtök [21:20]
Elektromos buszok? Ilyen nagy értékben? A mostaniak, vagyis a "dubák" is üressek szinte! Ez kinek lesz üzlet vajon?
Sofört sem kapnak rájuk mert nem tudnak üzemanyagot lopni majd...
14.
kopi
2017.01.12., csütörtök [21:02]
Nagyon jó ez a városfejlesztési stratégia akkor, ha van olyan ipari háttere a városnak ami helyi adókból ezt kitermeli. Ha nincs ilyen ipar akkor első sorban erre kellene összpontosítani. A tornacsarnok, az inteligens közvilágítás, meg a többiek nem teremtenek 1 plusz új munkahelyet sem, a városnak 1 lej adóbefizetési plusza sem lesz, csak irdatlan méretű üzemeltetési költség plussza.
Magyarországon halomra mentek csődbe az Önkormányzatok az ilyen fejlesztésektől. Itt annyi lesz a baj, hogy nincs egy Fidesz aki egy vonással majd eltörli a giga adósságot. Más kárából praktikus lenne tanulni (nem olyan rég történt, kellene erre emlékezni). Egy ilyen városfejlesztés, nekünk székelyeknek nagyon fog fájni, mert a szert velünk fogják eltakarítattni.

Ez most olyan, hogy csoré a seggem, üres a zsebem, de zenekart és pezsgőt rendelek az étteremben.
13.
Néppártos
2017.01.12., csütörtök [19:59]
Az ipari parkot és más gazdaságfejlesztési lépéseket is javasoltak a Néppártos tanácsosok.
12.
xxxx
2017.01.12., csütörtök [19:14]
A legfontosabb a terelőút! Nem sportterem s ilyenek.Egyebet sem hallok csak sport jobbra,sport balra,értem én hogy az is kell,de ne essünk túlzásokba!Vagy talán azért kell sportterem mert arra lehet a legtöbb pénzt elkölteni?!Ipari parkot kellene létesíteni,idecsalogatni a nagy befektetőket hogy legyen munkahely a fiataloknak is hogy ne kelljen elmenjenek nyugatra budit pucolni!!! Valaki említette a vonatállomást,hát az sajnos a CFR-hez tartozik.Az elektromos buszok hogy fognak teljesíteni télen a -30 fokos csíki hidegben?Amúgy hajrá,jó hogy van akarat!
11.
fenyőiván
2017.01.12., csütörtök [18:46]
@1x:
Magas neked a városfejlesztés ha írni se tudsz, burungozzál tovább a mezőben a disznópajták helyén, mert máshol nem hinném hogy felakad az autód. Ne kavard a várost a mezővel.
10.
haho
2017.01.12., csütörtök [18:29]
@1x:
iskolaaaaaaaa, iskolaaaaaaa
9.
kokuszdioooo
2017.01.12., csütörtök [15:53]
Azt a sportépületet én nagyon támogatom. Abból még egyet feltétlenül építsenek mert nagy a hiány, az se baj ha az iskolákat is a szülők pénzén akarják működtetni, de még egy sportépületet azt mindenképp, így lesz egészséges a koldusbotra juttatott csíkszeredai polgár.
8.
FEL
2017.01.12., csütörtök [14:56]
@AL:
"a művészeti iskola melletti kihasználatlan terület felhasználása és még sorolhatnám" ..... ha elolvastad volna akkor tudhatnád, hogy az is benne van, söt a tervek is megvannak már.... és még sorolhatnám, DE kinek ha el sem olvassa de egy dolgot tud: NEM jó, kár, kár, kár ...
7.
1x
2017.01.12., csütörtök [13:50]
eloszor az elhanyagolt hejeket kellene rendbe tenni,es csak utanna szepitkezni...alig tudok bemenni a fenyo utcamba hogy ne huzassam le a kocsi ajjat,arrol nem beszelve hogy delutan es vasarnap nincs parkolo hej a sok garazs hejet foglal es csuf,kar hogy nem lakik ijen hejen egyik vezetonk sem mer akkor mar reg megvolna oldva.....mindenki egyforman fizet adot!!!!!!!
6.
AL
2017.01.12., csütörtök [13:28]
"Például bekerült egy olyan sportrendeltetésű épület felépítése is, amely egyszerre 4–5 sportágnak – például a cselgáncsnak – nyújtana megfelelő infrastruktúrát..."
Végülis miért is foglalkoznának a városszembetűnő problémáival, mint például a vasútállomás elviselhetetlen állapota,az alább említett Fenyő utca,a művészeti iskola melletti kihasználatlan terület felhasználása és még sorolhatnám.Úgy vélem, amíg az alapvető urbanisztikai és városrendezési problémák fennállnak, értelmetlen sportrendeltetésű épületek létrehozása, figyelembe véve azt, hogy ezen területen régóta nincs hiánya a városnak.
5.
Bicska
2017.01.12., csütörtök [12:09]
Vagy iskola.
4.
Szl
2017.01.12., csütörtök [12:02]
Csák szerint "részletesen egyeztettek a mostani városvezetéssel...". Na! Hát a régi városvezetés is nagyjából ugyanez volt, sőt tudni lehetett, hogy visszajönnek az ideig letiltott vezetők. Aztán mi az, hogy az "ő szempontjaikat is beleépítették"? Eddik Csák Magyarországról hozott szempontjai diktáltak? Félek, hogy az egész egy nagy, uniós kényszer szülte, sok pénzért összetákolt bla, bla. Ezért jönnek és szíjják a közösség nehezen összekapart pénzét a brüsszeli kritériumok szerint agymosott "nemzetközi szakemberek", miközben a magyar közösség, Csíkszereda, Székelyföld, Erdély jövő nélküli kilátástalanságban vergődve agonizál és megy tönkre.
3.
monstertruck
2017.01.12., csütörtök [11:43]
lassan traktorral lehet csak bemenni a fenyo utcaba,kivancsi lennek ha ojankor jon a mento mikor fulba van parkolva tulelne e a beteg amig kiverekedik magukot a kocsik kozott,a garazsok hejet lehetne zold ovezet es parkolo is.
2.
tudor
2017.01.12., csütörtök [11:39]
vajon le lesz bontva a sok plegarazs a fenyo utcaba???ott lessze zold ovezet,azt sem bannam.
1.
erről ennyit
2017.01.12., csütörtök [11:01]
Nem sokat tartott a király elhatározása, hogy az embereket fejleszti ezután. Lám-lám inkább a pénz-tereléssel foglalkoznak mint mindig. Szép, drága tanulmányok, egyre élhetetlenebb város, mert a papír elbírja a sok hülyeséget, de az emberek már kevésbé.
Hozzászólások27