Székelyhon.ro
2017. február 23., csütörtök; Ma Alfréd napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Kevés kivétellel tüzelőként végzik a karácsonyfák

Iszlai Katalin | 2017.01.08. [14:38] | Utolsó módosítás: 2017.01.08. [18:37]

Vidéken a legtöbben felhasználják, városon inkább kidobják a karácsonykor feldíszített fenyőfákat. Arról érdeklődtünk, hogy Csíkszéken mi lesz a kidobott fenyőfák sorsa, illetve, hogy miként szokták felhasználni a fahulladékot.

karacsonyfa kidobas gn 001_b

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján kell leszedni a karácsonyfáról a díszeket, ugyanis ekkor zárul a karácsonyi ünnepkör, és kezdődik a farsang. Manapság ezt a népszokást is egyre kevesebben gyakorolják, sokan jóval tovább, akár január végéig is megtartják a karácsonyfát. A hiedelem szerint azonban a farsangi időszak kezdetével a meghittség helyébe vidámság lép, és a karácsonyfa leszedésével kell engedni az óévet, illetve ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse. Az már más kérdés, hogy miként alakul a kidobott fák sorsa.

Van, aki tüzelőanyagként használja fel, de a legtöbben kidobják a lecsupaszított fenyőfákat. Egyesek egyszerűen kihajítják az ablakon, és rosszabb esetben ott is hagyják. Mások több emeleten át végigvonszolva – és jókora tűlevélszőnyeget maguk után hagyva – végül a legközelebbi szeméttárolóhoz viszik a fát, de ez számít a legjobb megoldásnak, hiszen onnan a hulladékgazdálkodási vállalat elszállítja azokat.

karacsonyfa kidobas gn 003_b

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. csíkszeredai ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, volt rá példa, hogy a városban szanaszét dobált fákat is össze kellett gyűjteniük. „A megszokott módon kell kihelyezni a fákat a hulladéktárolók mellé, onnan mi elszállítjuk, és értékesítjük. Fontos, hogy ne dobják bele a szeméttárolókba, hanem azok mellett helyezzék el. Az elszállított fák egy brikett-készítőhöz kerülnek” – magyarázta Pál.

Vidéken az emberek többsége valamilyen módon felhasználja a karácsonyra megvásárolt vágott fenyőt. A madéfalvi Olti Zsuzsanna például a juhoknak adja, ugyanis elmondása szerint nagyon szeretik, és egészséges is. „Vízkereszt után még egy hétig megtartjuk. A mi utcánkban senkit sem láttam, hogy kidobja a fát, inkább felhasználják” – tette hozzá Zsuzsanna.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
hargitai fecskemadár
2017.01.10., kedd [08:37]
A főfatolvaj jó példával járt el, mert ha neki szabad, akkor mindenkinek szabad...
Egy kivágott fa helyébe egyik sem ültetett öt csemetét.
Lassan már nincs, amit ellopni...

Nagy szakértelem van ezeknek a fejükben, főleg, amikor egy kitermelésnek látszódó falopást próbáltam videóra venni xyz helyen... (Nem Lövéte és nem Szentegyháza).
6.
erdogazdasz
2017.01.09., hétfő [09:22]
Az "idonkent" alatt karacsony elotti hetekre gondolsz? Szerintem nalunk az erdo nem surusodik el, eleg sokan ugyelnek arra. Ne csak rovidtavon gondoljunk a gyerekeinkre, ha nem szeretjuk a muanyag fat akkor a kerteszetekben lehet kapni cserepest vagy erre a celra termesztettet.
5.
Ligati János
2017.01.08., vasárnap [20:24]
Aki ért az erdőgazdálkodáshoz, az tudja, hogy az egészséges erdőért bizonyos időközönként "tisztítást" kell végezni.
A felnövekvő sűrű fenyőket is gyéríteni kell.
Ami mű pedig az mű. Akinek a mű tetszik, az talán mű családban él? :-)
4.
nálad nincs ?
2017.01.08., vasárnap [17:43]
Talán szebb a műanyag?Évtizedeken át mindig volt karácsonyfa,az erdő írtás nem itt kezdődik .
3.
hargitai fecskemadár
2017.01.08., vasárnap [16:41]
@bd:
A véleményem nem fog változni... a karácsonyfa állítása véleményem szerint hozzájárulás az erdőirtáshoz.
2.
bd
2017.01.08., vasárnap [16:30]
Remélem nem csak tőlem tudod, mennyire briliáns a logikád.
1.
hargitai fecskemadár
2017.01.08., vasárnap [16:13]
Ezért kell az erdőket irtani...
Hozzászólások7