Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Csíksomlyón a Szék útja felső szakasza is rendezésre vár

Kovács Attila | 2017.02.14. [09:39]

Megvalósíthatósági tanulmány készül a csíkszeredai Szék útja felső, a kegytemplomhoz közeli szakaszának felújításáról. Ennek alapján dönt majd a helyi önkormányzati képviselő-testület a szükséges munkálatokról.

szek utja somlyo gn 001_bCsíksomlyón a kegytemplom közvetlen környezetét is érinti a felújítás

Mint Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester kérdésünkre elmondta, a tanulmány alapján lehet majd tudni, hogy mennyibe kerül a felújítás, milyen megoldások vannak, és ha az önkormányzat ezt elfogadja, akkor következhet a tervezés, majd a kivitelezés. Hozzátette, a tanulmánynak figyelembe kell vennie a korábban készült övezeti rendezési terv (PUZ) előírásait, akárcsak a Szék útja alsó, már korábban felújított szakaszának kialakítását – így például a Széked utcánál most véget érő kerékpársáv folytatására is szükség van.

Mint megtudtuk, a megvalósíthatósági tanulmányban figyelembe kell venni azt is, hogy egyházi rendezvények, szentmisék alkalmával Csíksomlyón nem csak az autósok, hanem a gyalogosok száma is jelentősen megnő. „Valamilyen módszerrel lassítani kell egy kissé az autóforgalmat – a rendezési tervben is vannak erre vonatkozó észrevételek, amelyeket figyelembe kell venni – a forgalom eltereléséről viszont nincs szó” – mondta Szőke Domokos. Az is felmerült, hogy kockakővel vagy más burkolattal is jelezzék azon az útszakaszon az autóforgalom lassításának szándékát.

A felújítás a Széked és Somlyó utcáktól a Fodor-házig és a Szent István otthonig tartó övezetet érinti, beleértve a Kissomlyó utca első szakaszát is. Az alpolgármester szerint ezen a részen egyes szakaszokon van működő esővíz-elvezető hálózat, de meg kell vizsgálni, hogy ezt fel kell-e teljesen újítani. A szennyvízhálózat az utca nagyobbik részének felújítása előtt elkészült, az ivóvízhálózat is megfelelő. Az úttest, járda, a közvilágítási rendszer felújítása, illetve zöldövezetek kialakításának lehetőségei is szerepelnek majd a tanulmányban, amely majd az önkormányzati képviselő-testület elé kerülhet elfogadás céljából. A tanulmány első változatát, amely március végére készülhet el, az önkormányzati szakbizottságok vitatják meg.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
3.
aaaaaaaaaaazzz
2017.02.15., szerda [11:00]
Lassitani a forgalmat?
Mi sem egyszerubb vegyenek peldat Szecsenynek nevezett varosreszrol ... lassu-e? Ha nem eleg lassu meg egy godrot tessenek kivitelezni.
Az aszfaltot beszantani es kesz.

Akkor jar-e nekem a sok euro az otletert?
A szamlat majd megoldjuk okosba valahogy :)
2.
1971
2017.02.14., kedd [17:43]
A forgalom gyorsitásához vezetne, van már "down hill" pálya Csiksomlyón. A kocsmán kivül még érintene két házat, a volt "Bocskor" félét és még...., Fodor Sándor Tiz üveg borvize már elveszitené... értékét, erejét.
1.
w3nw3r
2017.02.14., kedd [11:18]
Érdemes lenne elgondolkodni és tervbe venni a Szék útjának kiegyenesítését a Somlyó utca - Széked utca - Szék útja útkereszteződés átépítésével. Tudom, hogy ez a falu egyetlen kocsmájának a feláldozásával jár, de megérné
Hozzászólások3