Várható volt: Vlagyimir Putyin újrázik Oroszország elnökeként

Várható volt: Vlagyimir Putyin újrázik Oroszország elnökeként

Fotó: Orosz elnöki hivatal

Fölényesen vezet Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő az orosz elnökválasztáson mind az exit pollok, mind szavazatszámlálás első eredményei szerint. Új elnöki ciklusa egyik fő céljának a „különleges hadművelet” feladatainak teljesítését nevezte meg Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőre virradóra a moszkvai választási központjában.

Székelyhon

2024. március 18., 08:332024. március 18., 08:33

2024. március 18., 08:342024. március 18., 08:34

Az elnök a voksok összesítésének 50,02 százaléka szerint 87,34 százalékkal vezet – közölte helyi idő szerint vasárnap éjjel a Központi Választási Bizottság (CIK).

Az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) exit pollja szerint

Putyin a szavazatok 87, a Közvélemény Alapé (FOM) szerint pedig a 87,8 százalékát kapta.

Mindkét intézmény állami finanszírozású – számol be az MTI.

A hivatalban lévő elnök a legutóbbi, 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok rekordnagyságú 76,6 százalékát kapta.

A szavazatok felének összesítése után Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlamenti képviselője 4,11, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt házelnök-helyettese 4,01, Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja parlamenti bizottsági elnöke pedig 3,11 százalékon állt.

A moszkvai online szavazáson Putyin a voksok 89,1 százalékát szerezte meg, Davankovnak 4,4, Haritonovnak 3,3, Szluckijnak pedig 3,2 százalék jutott. A 28 oroszországi régióban, ahol szintén volt mód elektronikus távszavazásra, a voksoláson Putyin 87,4, Davankov 6,28,, Szluckij 3,76, és Haritonov pedig 2,56 százalékot kapott.

Több régióban már a szavazatok 100 százalékát összesítették. Putyin a „Luhanszki Népköztársaságban” 94,12, Herszon megyében 88,12, a „Donyecki Népköztársaságban” 95,23 százalékot, Zaporizzsja megyében 92,83, Jakutföldön 87,79, a Habarovszki területen 80,06, Csukcsföldön 90,49 százalékot, Magadan megyében 84,89, Hakaszföldön pedig 85 százalékot szerzett.

A részvétel moszkvai idő szerint 20 órakor – egy órával a kalinyingrádi urnazárás előtt – 73,33 százalék volt, ami abszolút rekord az orosz elnökválasztások történetében.

Az orosz belügyminisztérium szerint nem történt olyan jogsértés, amely a választások kimenetét befolyásolhatta volna. A tárca szerint 61 büntetőeljárás indult, 23 esetben hamis terrorfenyegetés címén.

A tájékoztatás értelmében a szavazóurnákat több esetben olyanok rongálták meg, akiket Ukrajnából zsaroltak, és az elkövetők a bűncselekményt mobiltelefonon élőben közvetítették ukrajnai hívóközpontokba. A minisztérium közölte, hogy

a zaporizzsjai Berdjanszkban a helyi választóbizottság egyik tagja ukrán támadás következtében életét vesztette.

Vlagyimir Putyin: az egyik fő elnöki cél a „különleges hadművelet” feladatainak teljesítése

„Mindenekelőtt a különleges hadművelet keretében kell megoldani a feladatokat, erősíteni kell a védelmi képességeket, erősíteni kell a fegyveres erőket Ez nagyon jó ütemben és kiváló minőségben történik” – hangoztatta Putyin a Vendégudvarban a háromnapos elnökválasztás befejeződése után megtartott sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, hogy Oroszország jelenleg „az aktív védelem folytatásánál egy kicsit többet tesz” a háborúban. Putyin szerint

Moszkvának gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd az ukrajnai békekötésről.

Az elnök megköszönte választási stábja önkénteseinek és a választóknak a bizalmat és a voksokban kifejezett egységet. A magas részvételt a kialakult helyzettel, azon események drámaiságával magyarázta, amelyen Oroszország keresztülmegy. Azt hangoztatta, hogy megvannak a feltételek ahhoz, hogy Oroszországot erősebbé, hatékonyabbá tegyék, és azt ígérte, hogy a hatalom az összes meghirdetett fejlesztési célt el fogja érni. Arra kérdésre válaszolva, hogy

lehetséges-e a konfliktus Oroszország és a NATO között, azt mondta, hogy a mai világban minden lehetséges.

Hangot adott véleményének, hogy ebben az esetben

a világ egy lépésre kerülne a teljes körű harmadik világháborútól,

és megjegyezte, hogy meglátása szerint ebben aligha lehet bárki is érdekelt.

A nemrégiben börtönében elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki politikussal kapcsolatban bejelentette, hogy nem sokkal Navalnij halála előtt beleegyezett abba: az elítéltet cseréljék ki nyugati börtönökben ülő oroszokra. Közölte, hogy egyetlen feltétele volt: az, hogy Navanij a csere után ne térjen vissza Oroszországba.

A politikus elhunytával kapcsolatban megjegyezte, hogy

Idézet
ilyen az élet, semmit sem lehet tenni”.

A Moszkva ellen az ukrán oldalon harcoló orosz alakulatokkal kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy

Oroszországban nincsen ugyan halálbüntetés, de minden árulót, aki fegyverrel a kezében szállt szembe a hazájával, azonosítani fognak.

„Mindig, most és a jövőben is úgy fogunk bánni ezekkel az emberekkel, mint akik háborús övezetben vannak. Úgy fogjuk tekinteni őket, mint akik fel vannak fegyverezve. Minden bűnüldöző szervet arra utasítunk, hogy mindenkit név szerint azonosítsanak, és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket azokkal szemben, akik fegyverrel harcolnak Oroszország ellen. Nem hagyunk nekik békét. Erről tudniuk kell” – mondta az államfő.

Az orosz területre való betörésekkel próbálkozó „terrorista” alakulatoknak Putyin ugyanazt a sorsot jósolta, mint amely a második világháború során árulóvá vált Andrej Vlaszov szovjet tábornok hadseregét érte utol.

A most befejeződött orosz elnökválasztást Vlagyimir Putyin demokratikusnak nevezte, a nyugati országok reagálását pedig várhatónak, mert, mint mondta, ők fegyveresen küzdenek Oroszország ellen, és megpróbálják feltartóztatni a fejlődését.

Putyin a voksok 80 százalékának összesítése alapján 87,15 százalékon áll az orosz Központ Választási Bizottság (CIK) éjfél után közzétett adatai szerint. A hivatalban lévő államfő több mint 58 millió szavazatot kapott, ez a legmagasabb szám az orosz elnökválasztások 1991-ben elkezdődött történelmében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 21., kedd

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre

Döntő házként fogadott el kedden a képviselőház egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a műemléknek minősülő épületek tulajdonosai mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól az épület felújításának vagy restaurálásának ideje alatt.

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre
2024. május 21., kedd

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát

Heti két alkalom helyett négyszer fog felszállni a németországi Dortmundba tartó járat a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről. Ez csupán időlegesen, júliustól szeptemberig fog ugyan tartani, de októberben is újításokra lehet majd számítani.

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát
2024. május 20., hétfő

Már nem csak a zárt ajtók mögött, hanem az utcán és az iskolákban is mindennaposak az erőszakos esetek

Családon belüli erőszak – a mai társadalom sebezhető pontja?! címmel tartottak hétfőn vitát a parlamentben szakértők és az illetékes állami intézmények, illetve civil szervezetek képviselőinek részvételével.

Már nem csak a zárt ajtók mögött, hanem az utcán és az iskolákban is mindennaposak az erőszakos esetek
2024. május 20., hétfő

Itt lép pályára az FK Csíkszereda a Dinamo ellen

A labdarúgó Szuperliga osztályozós párharcának első mérkőzése zajlik hétfő este a fővárosi Nemzeti Arénában a Bukaresti Dinamo és az FK Csíkszereda között.

Itt lép pályára az FK Csíkszereda a Dinamo ellen
2024. május 20., hétfő

Nem lesz hiány hőmérséklet-ingadozásból és csapadékból május végén

Május 20-a és június 2-a között az időszakra jellemző időjárás várható, a hőmérsékleti értékek megfelelnek majd a május végi, június eleji sokévi átlagnak – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nem lesz hiány hőmérséklet-ingadozásból és csapadékból május végén
2024. május 20., hétfő

Kezdődik az óvodai és bölcsődei újrairatkozás

Hétfőn kezdődik a gyerekek óvodai és bölcsődei újrabeíratása. Az újrabeíratási szakasz május 24-éig tart.

Kezdődik az óvodai és bölcsődei újrairatkozás
2024. május 18., szombat

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat

Vizsgálati fogságba helyezte szombaton a bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság a Robert Fico miniszterelnök ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylettel gyanúsított és a támadást követően a helyszínen őrizetbe vett, lévai illetőségi Juraj C.-t.

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat
2024. május 18., szombat

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek

Elsüllyedt egy tanzániai zászló alatt közlekedő hajó szombat reggel a Fekete-tengeren, 26 tengeri mérföldre a Tulcea megyei Szent György kikötőtől – közölte a Román Tengerészeti Hatóság.

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – áll a határon túli magyar szervezetek közös nyilatkozatában.

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 15., szerda

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét

A szlovák kormány nyitrabányai kormányülését követően meglőtték Robert Ficó miniszterelnököt, a helyi kutúrház előtt – számol be a szlovák Denník N portál alapján a hvg.hu. A kormányfőt a gyomrán és a mellkasán érte találat.

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!