Belföld
Külföld

 

Kereszténygyilkosságok Egyiptomban: célzott támadások

Jászberényi Sándor 2018. november 07., 21:57

Ismeretlen fegyveresek nyitottak tüzet egy kisbuszra, amely keresztény híveket szállított az észak-egyiptomi Minja tartományban a Szent Sámuel-kolostor felé. A november másodikai támadásban hét keresztény meghalt, tizenkettő súlyosan megsérült. A támadók kifejezetten a keresztényeket célozták.

Fotó: Jászberényi Sándor

Késő délután van Kairó legnagyobb keresztény nyomornegyedében. A városra bámuló Mokattam-hegyről finom por szitál a negyedre. Szemétváros. Így nevezik a kopt nyomornegyedet Kairó lakosai, az itt lakókat pedig „szemeteseknek.”

A lebomló szerves szemét szaga hatja át a szennyvíztől nedves utcákat. A betonházak között piszkos arcú gyerekek rohangálnak, vagy segítenek a családjuknak átválogatni a harmincmilliós metropolisz szemetének egy jó részét, amit újrahasznosítanak. Mindent szemét és por lep.

Egy szürke betonkapu vezet a negyed belseje felé. Mind az autós, mind a gyalogosforgalom ezen halad keresztül. Cuppog a sár a sportcipőm alatt, ahogyan átsétálok alatta.

A feszültség szinte tapintható az egész negyedben. Tekintetek villannak a sötét helyiségekben, ahogyan észreveszik a külföldit. Az itt lakókat, mint minden keresztényt az országban, lesújtotta a támadás híre. A halottakról készült fotók már megjelentek a kerületben. Tavaly ugyanez a látvány várta az erre járót májusban. Akkor harminc keresztényt öltek meg a dzsihadisták, ugyanott, mint most.

Garázsból átalakított kávéházak állnak az út mellett, amely az egyiptomi koptok legnagyobb katedrálisa, a sziklába vájt Tímár Szent Simon-templomhoz vezet. Az út fölé, két oldalon kereszt van kifeszítve, keresztek díszítik a házfalakat is. Az egyik kávéházat jól ismerem. Mindig itt iszom meg a kávémat, ha éppen riporton vagyok a szemeteseknél.

Fotó: Jászberényi Sándor

Egy mocskos, garázsszerű helység. Odabent félhomály van, álmosan kavarnak a piszkos ventilátorok a plafonon. Egy hevenyészett pult mögött gázpalackról tűz ég. Ezen melegítik a kávét és a teát.

A pult mögötti falon nedvességtől felhólyagosodott hatalmas szentkép áll. Krisztus szent szíve.

Galabíjjás férfiak beszélgetnek egy asztalnál, faforgács van a lábuk alatt. Backgammont játszanak és vízipipát szívnak. Ahogyan belépek a helyiségbe, elhallgatnak, gyanakodva bámulnak, rendelek. Már van némi rutinom, odaköszönök, és levetem a zubbonyomat, hogy lássák a kezemen a tetoválást. Ez működik. Látványosan enyhíti a feszültséget. Itt mindenki tetovált. Az egyiptomi keresztények már néhány héttel a gyermekeik megszületése után elhelyezik a kereszt jelét a csuklójukon. Ezt a tetoválást aztán az évek során több is követi. Sárkányölő Szent György, Szűz Mária, a kereszt cizelláltabb megjelenítése.

Fotó: Jászberényi Sándor

A tetoválások száma nagyban függ az adott keresztény társadalmi helyzetétől. Itt, a nyomornegyedben általában nagyobb és több tetoválása van az embereknek.

Az Iszlám tiltja a test bármilyen fajta jelölését, módisítását. Akin tetoválás van, legyen bármilyen is, az nem lehet ultrakonzervatív, szélsőséges iszlamista. Ezért enyhül a feszültség, amikor meglátják az enyémet. Néhány perc múlva már büszkén mutogatják a saját tetoválásaikat, kérnek nekem egy újabb kávét. Csak akkor komorulnak el, amikor a minjai mészárlásról kérdezem őket.

„A vérünk és az életünk a keresztet illeti” – mondja egy ötven körüli bajszos férfi hosszú hallgatás után. A többiek bólogatnak. „A mártírok már a Paradicsomban vannak” – teszi hozzá.

Az iszlamisták minden keresztényt meg akarnak ölni, de mi készek vagyunk meghalni Krisztusért.

Fotó: Jászberényi Sándor

Elmondják, hogy amióta Abdel Fattáh Ász-Sziszi puccsal átvette a hatalmat a politikai iszlamista Muzulmán Testvériségből delegált Mohamed Murszi elnöktől, Kairóban és az ország nagyobb városaiban nincsenek nyílt összecsapások a keresztények és a muszlimok között. A férfiak lelkesen támogatják az elnököt, aki bejelentette, hogy nem marad megtorlás nélkül a keresztények meggyilkolása, és együttérzéséről biztosította az ország legnagyobb kisebbségét. Az egész negyed, de az ország teljes keresztény lakossága is ünnepli a hadseregből érkezett új elnököt. Nem nagyon van más választásuk, tegyük hozzá.

A legnagyobb kisebbség

A lassan százmilliós Egyiptom lakosságának körülbelül a tíz százalékát teszik ki a kopt keresztények.

Annyian élnek a muszlim többségű országban, mint Magyarországon összesen.

Amióta 2006-ban kijöttem Kairóba, megkülönböztetett figyelemmel kísérem a keresztények sorsát. Ugyanis teljes mértékben elkülönülnek a többségi muszlimoktól. Mások az ünnepeik, mások a házassági szokásaik, még a nevük is más az országban. Egyiptomban már egy bemutatkozást követően lehet tudni, hogy ki, melyik felekezethez tartozik.

Fotó: Jászberényi Sándor

Bár az egyiptomi alkotmány nem tesz különbséget állampolgárainak vallása szerint, a vallási megkülönböztetés mindennapos az országban.

Egy keresztény sem a hadseregben, sem a rendőrségben, sem az állambiztonsági szolgálatokban nem vállalhat vezetői pozíciót, nem lehet kormányzó, a minisztériumokban is egyedül a környezetvédelmi miniszter posztját tölthetik be

– igaz azt lassan már hagyományosan. A nagy sportklubokban sincs keresztény élsportoló.

„Egy buborékban élünk” – mondja Mirjam (a nevét szándékosan változtattam meg) már Kairó Ma'adi nevű kerületében, a lakásában. „Keresztény iskolákba járunk, keresztény munkahelyet választunk, keresztényhez megyünk férjhez.”  

Kisebbségként pedig, a túlélésért cserébe, a koptok a mindenkori hatalom legalázatosabb kiszolgálói. A keresztény elit vegyül a muszlim elittel, míg a teljes közösség vezetése, a kopt egyház élén a pátriárkával a katonai rezsimek biztos bázisai.

Cserébe a nagyvárosokban nem voltak összecsapások a muszlimok és a keresztények között, és a városi keresztény közösség relatív békében élhetett. Vidéken, mindig is rosszabb volt a helyzet. A vérvádak, pogromok minden évben előfordultak az olyan vidéki tartományokban, ahol a falvak lakosságai vegyesek, mint például Minja tartományban, ezért a keresztény kisebbség egyre inkább elkezdett az olyan nagyobb városokba koncentrálódni, mint Kairó, Alexandria, Tanta vagy Minja.

Fotó: Jászberényi Sándor

Véres arab tavasz a keresztényeknek

A 2011-es arab tavasz azonban jelentős változásokat hozott. A harminc éve regnáló, szintén az egyiptomi hadseregből érkezett Hoszni Mubarak nevével fémjelzett rendszer egy pillanat alatt összedőlt, ezzel egy időben pedig a közéletben megjelent az addig tiltott politikai iszlamizmus eszméje is. A mélyszegénységből kiinduló, és Egyiptomban jelentős tömegbázist maga mögött tudó Muzulmán Testvériség pártot alapított és bejelentette indulását a hatalomért. 2012-ben pedig meg is nyerték a választásokat, ők delegálták az elnököt az országba. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a városokban is a konfliktusok a muszlimok és a keresztények között

több templomot, katedrálist támadott meg a felheccelt tömeg olyan koholt vádak alapján, mint például, hogy az Iszlám hitre áttért nőket tartanak fogva.

A keresztény felsőközéposztály tömegesen kezdett elmenekülni az országból az Egyesült Államok és Európa felé. Az alapvető szembenállása a keresztényeknek ugyanis a Murszi-féle iszlamista rezsimmel szemben az volt, hogy az iszlamisták muszlim államot képzeltek el, amibe – a nagy retorikai szólamok dacára – nem nagyon volt helye, de jogai sem egy nem muszlim közösségnek.

Fotó: Jászberényi Sándor

2013-ra az iszlamista kormányzat az egyiptomi hatalmi struktúrában minden jelentős szereplőt sikeresen idegenített el magától, kezdve a liberális ellenzéken keresztül egészen az ország gazdaságának jelentős része felett rendelkező hadsereget is. Először

elégedetlenségi mozgalmak alakultak, majd tömegtüntetések robbantak ki az országban.

Ezek a tömegtüntetések pedig odáig vezettek, hogy a hadsereg, élén Abdel Fattáh Ász-Sziszi tábornokkal, elmozdította a helyéről az iszlamista elnököt és átvette a hatalmat az ország felett.

A puccsot és az új katonai rezsim felállását a koptok kitörő örömmel fogadták, mert úgy tűnt, hogy a politikai iszlamizmus és az azzal járó fenyegetés véget ért az országban. A 2014-es elnökválasztás során a kopt pátriárka egyöntetűen állt ki a rezsim mellett, arra biztatva a közösséget, hogy szavazzanak. Szavaztak is.

Fotó: Jászberényi Sándor

Célponttá váltak

A katonai hatalomátvétellel párhuzamosan azonban sosem látott tisztogatások kezdődtek meg az országban. A Muzulmán Testvériség óriástüntetését a Raba Ál Ádávíja téren konkrétan vérbe fojtotta

a hadsereg, több ezer iszlamista halt meg a hatalomátvétel után, utána pedig százezreket zártak börtönbe, végeztek ki.

A testvériség pártját betiltották, a mozgalom pedig újra illegalitásba vonult.

A Muzulmán Testvériségen belül is töréspontok alakultak ki. Sokan a kormányzati terror hatására (és látva, hogy a demokratikus út a hatalomhoz nem működőképes) visszatértek az erőszakhoz és levonultak a Sínai-sivatagba, illetve a káoszba fulladt Líbia határára, hogy onnan

fegyveresen harcoljanak a katonai rezsim ellen.

A Camp David-i egyezmény kimondja, hogy Egyiptom nem állomásoztathat jelentős fegyveres erőt a határszakaszban, így a határvidék egyfajta „vadkelet” lett, s bár a kormányzat statáriumot vezetett be a régióban, és izraeli engedéllyel jelentős katonai erőket vezényeltek le a határvidékhez, a háború az iszlamistákkal a mai napig tart. Ezek a különböző lazán kapcsolódó dzsihadista csoportok pedig szövetségre léptek az Iszlám Állam terrorszervezettel, és létrehozták egyiptomi fiókjukat a „Sínai tartományt”.

Fotó: Jászberényi Sándor

Bár kezdetben az iszlamisták olyan katonai célpontokat támadtak, mint az ellenőrzőpontok, rendőrségi központok, ezek a támadások jelentős véráldozattal jártak. Így kerültek a célkeresztjükbe a keresztények, mert könnyű célpontok, jól felismerhetők és fegyvertelenek. Ha pedig sikeresen hajtanak végre terrortámadásokat a keresztény kisebbség ellen (akiket egyébként közleményeikben többször is azért „büntetnek”, mert „összeálltak a rezsimmel”), akkor nem csak a „hitetleneket” ütik, de a kormányzatra is sikeres csapást mérnek. Ezzel ugyanis egyszerre két dolgot kommunikálnak a világ felé: azt, hogy Egyiptomban egyáltalán nincsen stabilitás, így az ország veszélyes, és a turizmus csökkenésével dollármilliókat vesznek ki a kormány zsebéből, másrészt, hogy dacára a teljes kormányzati elnyomásnak, még mindig aktívan tudnak működni a határvidékeken.

2014 óta minden évben több összehangolt támadás történik a keresztény közösségek ellen, ilyen volt a legutóbbi minjai támadás is, ahol a sivatagban várták a buszt az elkövetők, akik tüzet nyitottak.

Fotó: Jászberényi Sándor

Egyhamar nem lesz vége

Bár a kormányzat nagy erőket mozdított meg, hogy a minjai koptok gyilkosait mihamarabb kézre kerítsék,

a keresztény közösség eléggé szkeptikusan fogadta a hírt, miszerint 19 dzsihadistán ütöttek rajta a katonai erők a sivatagban.

A belügyminisztérium honlapján véres képeket látni a megölt állítólagos elkövetőkről és egymás mellé helyezett fegyvereikről, azt azonban a kormányzati forrásokon kívül sehonnan sem tudni, hogy valóban ezek az emberek voltak az elkövetők.

A kormányzati források egyébként a most megölt dzsihadistákat teszi felelőssé a 2017 májusi merényletért is, amelyben harminc keresztény volt az áldozat.

Akikkel a kopt keresztény közösségből beszéltem, biztosra mondták, hogy várhatók még támadások, és hogy a határvidéken, dacára a 2011 óta tartó különböző katonai hadműveleteknek, minden van, csak béke nem. A tehetősebb keresztények kivándorlása változatlanul zajlik, míg a szegények maradnak, és ahogyan többször is mondták: „Ha kell, a vérünket ontjuk a keresztért.”

• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
• Fotó: Jászberényi Sándor
Fotó: Jászberényi Sándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport