Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Jászberényi Sándor 2019. március 26., kedd

Vissza az ördög házába

Az ördög egy hegyen lakik, Dahúktól negyven kilométerre, Irakban. Jászberényi Sándor helyszíni riportja Lalishból a Székelyhonnak.

Jászberényi Sándor 2019. január 01., kedd

Éjjel a részeg hajóban

Afrikában és a Közel-Keleten nagyon szigorú szabályok között juthatnak a helyiek alkoholhoz. Virágoznak az illegális alkoholmérések, ahol a kimért italtól jobb esetben nem vakulnak meg a vásárlók. Asszuán legsúlyosabb kocsmájában szilvesztereztünk. Jászberényi Sándor riportja a Székelyhonnak.

Jászberényi Sándor 2018. december 25., kedd

A legszegényebbek karácsonya

Egyiptomban december 24-e nem ünnepnap. A kopt keresztények január 7-én ünneplik Krisztus születésnapját, az ország nagy része pedig muszlim, akik egyáltalán nem ünneplik a karácsonyt. A katolikusok persze rendületlenül megtartják a szentmisét. A legszegényebbek templomában jártunk Kairóban. Jászberényi Sándor helyszíni riportja.

Jászberényi Sándor 2018. december 18., kedd

Az utolsó hajóépítők Alexandriában

A hajóépítés mestersége Egyiptomban egyidős a piramisokkal. Alexandriában egész családok megélhetését biztosítják az általuk épített fahajók, nemzedékek óta. Az arab tavasz után beköszöntött gazdasági válság miatt azonban egyre többen kényszerülnek arra, hogy elhagyják a mesterséget.

Jászberényi Sándor 2018. december 11., kedd

Illegális állatkereskedelem Egyiptomban

Afrikának és a Közel-Keletnek napjainkban is jelentős problémája az illegális állatkereskedelem. Bár Egyiptom is aláírta a vonatkozó nemzetközi szerződéseket, Kairó a mai napig az állatkereskedelem központjának tekinthető.

Jászberényi Sándor 2018. december 01., szombat

Ebéd a Halottak városában

Kairó, mint bármelyik harmadik világbeli város, tele van nyomornegyedekkel. A kormányzat felszámol egyet, de a helyére másik kettő nő azonnal. Jászberényi Sándor helyszíni riportja a Székelyhonnak.

Jászberényi Sándor 2018. november 27., kedd

Magyarok nyomában Etiópiában

Etiópia jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő afrikai ország, amellyel Magyarországnak komoly gazdasági kapcsolatai vannak. Az etióp kereszténységről, arról hogy miként kerül egy magyar Afrikába, hogy mit kerestek a székelyek II. Menelik etióp császár udvarában Szélinger Balázs történészt, külgazdasági attasét kérdeztük.

Jászberényi Sándor 2018. november 16., péntek

Uralkodni a víz felett – a Nílus az élet

A Nílusnak, amely Egyiptomnak az életet jelenti, két forrása van. Az egyik a Tanganyika-tó, a másik a Tana-tó, Etiópiában. Ha a folyó vízhozama csökken akár humanitárius katasztrófa is kialakulhat.

Jászberényi Sándor 2018. november 07., szerda

Kereszténygyilkosságok Egyiptomban: célzott támadások

Az egyiptomi kopt keresztényeket véres támadás érte a napokban. A közösségről, az összefüggésekről a kiváló író és riporter, Jászberényi Sándor írt a lapunknak Kairóból.