Belföld
Külföld

Heineken: részese vagyunk a közösségnek

Rédai Attila 2015. január 22., 19:00 utolsó módosítás: 2015. január 22., 19:57

Először bocsátott ki hivatalos álláspontot a „csíki sörök csatájának” témájában a Heineken Románia. A Székelyhonhoz eljuttatott közleményükben nem csak elismerik Székelyföld létét, hanem tiszteletükről biztosítják a vidék lakóit.

Fotó: Veres Nándor

Elérte a Heineken Románia közönségkapcsolati osztályának ingerküszöbét az Igazi Csíki Sör gyártójával folytatott jogi csata legutóbbi következménye. Mint ismeretes, a Krónika napilap birtokába jutott periratban a multinacionális vállalkozás jogi képviselője az „úgynevezett Székelyföld („așa zisul Ținut Secuiesc”) szófordulattal illette azt a tájegységet, amelyben két sörgyárral is rendelkezik. Tette ezt abbeli igyekezetében, hogy a felperest övező „szimpátia” okán elhelyeztesse Marosvásárhelyről a jogi eljárást. A perirat szövegének nyilvánosságra kerülésének napján már olyan csoport is megalakult a Facebook közösségi oldalon, amely a Heineken termékeinek bojkottjára szólított fel.

Csütörtökön este a Székelyhon szerkesztőségének elektronikus postacímére egy két nyelven, románul és magyarul megfogalmazott közlemény érkezett a holland multitól, amiben a társaság „védjegysértéssel kapcsolatos álláspontját” taglalják. Kifejtik: a Heineken Románia, „a Ciuc® sör gyártója” védjegysértés miatt nyújtott be panaszt a bírósághoz egy helyi gyártó ellen, „aki saját termékét magyarra fordított Ciuc néven forgalmazza”.

A továbbiakban a közlemény „a vállalat szóvivőjének” nyilatkozatát ismerteti, aki kifejti: a Heineken Romániánál „tiszteletben tartjuk és értékeljük a kultúrák sokszínűséget és azon vidékek lakóit, ahol jelen vagyunk”. „A vállalatunk más színben történő feltüntetésére tett bármely kísérlet hibás és félrevezető. Több mint negyven éve, hogy a csíkszeredai sörgyárunk aktív részese a helyi közösségnek, támogatja azt és tiszteletben tartja hagyományait és kulturális örökségét. Jelenleg több mint négyszáz Székelyföldön élő alkalmazottunk dolgozik a csíkszeredai és marosvásárhelyi sörgyárunkban, melyek a helyi fogyasztók körében kedvelt sörfajtákat gyártanak. Nap mint nap számos sörgyártóval és -márkával versenyzünk. Értékeljük és elősegítjük a tisztességes versenyt, ami helyi és nemzeti szinten egyaránt támogatja az iparág sokszínűségét. Nem fogadjuk el azonban a tisztességtelen versenyt, vagy azt, hogy egyik márkanevünket egy másik vállalat fogyasztóink megtévesztésére használja. A Csíki Sör ellen indított jogi eljárás célja kizárólag az, hogy védje a Ciuc® sör védjegyét és annak fogyasztóit – akik az elmúlt negyven év során szoros kapcsolatba kerültek a Ciuc® márkával” – fogalmaznak a közleményben.

Az állásfoglalás román nyelvű változatában a Heineken szintén a Székelyföld („Ținutul Secuiesc”) kifejezést használja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
103 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS