Belföld
Külföld

Gyorssegély a háziorvosi ügyeleti központoknak

Bíró Blanka 2018. július 22., 18:36
HIRDETÉS

A kormány tartalékalapjából 25 millió lejt utaltak ki arra, hogy továbbra is biztosítani lehessen a háziorvosi ügyeleti központok működését. A sürgősségi kormányrendeletben ugyanakkor azt is leszögezik, hogy egyelőre újabb központok nem alakulhatnak meg, sőt helyben arról is döntést lehet hozni, hogy azokat, melyekre nem mutatkozik igény, felszámolhatják.

Fotó: Gecse Noémi

Vass Levente RMDSZ-es képviselő lapunknak elmondta, a háziorvosi ügyeleti központok létrehozását a szövetség szorgalmazta, nyugat-európai, magyarországi mintára, hogy tehermentesítsék a kórházak sürgősségi osztályait. A szakpolitikus emlékeztetett, hogy ezek a központok sok helyen megalakultak, jól működnek, ám sok helyen létre sem hozták, vagy orvoshiánnyal küzdenek, kevés beteg veszi igénybe a szolgáltatásaikat.

HIRDETÉS

Az idei költségvetés elfogadásakor több pénzt hagyott jóvá a parlament a működésükre, mint egy évvel korábban, ám a büdzsé elfogadása után az akkori egészségügyi miniszter megnövelte az ott szolgálatot teljesítő orvosok és asszisztensek órabérét, így a keretösszeg már nem fedezte a kiadásokat. A megyékben különböző módon oldották meg ezt a helyzetet, volt ahol a meglevő összegből gazdálkodtak, és kevesebb órabért adtak, ám volt ahol kiadták a megemelt fizetéseket, így a pénzük már elfogyott.

Oda jutottunk, hogy vannak megyék, ahol már nincs pénz az ügyeleti központok működésének fedezésére. Ezért volt szükség a gyorssegélyre, amíg a lesz költségvetés-kiigazítás, elvesznek a kormány tartalékalapjából

– részletezte Vass Levente. Elmondta, az intézkedésnek a másik lecsapódása, hogy a költségvetés módosításáig nem lehet új központokat megalakítani, hiszen nem lenne pénz a fenntartásukra. A kormányhatározatban ugyanakkor azt is tisztázzák, hogy

ahol kevés a konzultáció, nincs igény a központ szolgáltatásaira, eldönthetik annak a megszüntetését.

A szakpolitikus szerint ez egy korrekt rendezése a fennálló helyzetnek, ám az RMDSZ azt támogatja, hogy ezek a központok továbbra is működjenek, az ott dolgozók kapjanak megfelelő bérezést, és népszerűsítsék a szolgáltatásaikat akár a sajtóban is, hogy a betegek inkább ott kérjenek segítséget, ne a sürgősségen. A következő évtől lesz arra pénz, hogy újak is megalakuljanak, mondta a Maros megyei képviselő. Jelenleg ország szinten 352 központnak van szerződése az egészségbiztosító pénztárral, és további 27 kapott működési engedélyt az egészségügyi minisztériumtól, ám ezek megalakulására még várni kell.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS