Belföld
Külföld

Egy hónapja diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést Romániában

Székelyhon 2020. március 26., 10:47 utolsó módosítás: 2020. március 27., 08:46
HIRDETÉS

Egy hónappal ezelőtt, február 26-án diagnosztizálták az első koronavírusos megbetegedést Romániában. Azóta 1029-re nőtt a fertőzöttek száma.

Egy hónapja diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzést Romániában
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Agerpres/Silviu Matei
Koronavírus Romániában
Igazolt eset 1029
Elhunytak 23
Gyógyultnak nyilvánítottak 94
Intézményes karantén 6151
Otthoni elkülönítés 110 042
Elvégzett tesztek 15 998


20.30
– Négy új halálesettel 18-ról 22-re emelkedett a koronavírus-fertőzés áldozatainak száma Romániában – tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A négy új áldozat közül hárman férfiak: egy Dâmbovița megyei, egy Temes megyei, valamint egy Arad megyei férfi, akik 45 és 56 év közöttiek voltak, valamint egy 70 éves Neamț megyei nő.

17.45 – Koronavírusteszteket végeznek Csíkszeredában. Elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban, és elvégezték az első koronavírusteszteket csütörtökön a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – adta hírül a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

17.40 – A lakhelyi elkülönítésre, a kijárási tilalomra és a 65 évnél idősebbekre vonatkozó, katonai rendeletbe foglalt előírásokat is megszegték szerdán, illetve csütörtökön délelőtt Hargita megye több településén. A hatóságok 33 ezer lejes összértékben bírságolták meg a törvénysértőket. Értesüléseink szerint igazolt koronavírusos megbetegedés továbbra sincs a megyében.

15.30 – Meghalt csütörtökön egy koronavírussal fertőzött 76 éves nő. Ezzel a COVID-19 halálos áldozatainak száma 18-ra nőtt Romániában.

13.40 – Frissítették a kijárási korlátozások ideje alatt szükséges saját felelősségre írt nyilatkozat modelljét. A Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése szerint az új formájú nyilatkozat kitöltéséhez kevesebb adatra van szükség. A saját felelősségre írt nyilatkozat elérhető itt, a munkáltatói igazolás pedig itt található.

13.00 – Románia területén 1029 személynél mutatták ki csütörtök délig a koronavírussal való fertőződést. A legutóbbi jelentés óta 123 új esetet jegyeztek.

10.40Lemondott tisztségéről csütörtökön, az új típusú koronavírus-járvány kellős közepén Victor Costache román egészségügyi miniszter. Ludovic Orban miniszterelnök közölte: Nelu Tătaru jelenlegi államtitkár egészségügyi miniszterré történő kinevezését javasolja Klaus Johannis államfőnek.

10.00 – Az egészségügyben használható százezer védőruhát tartalmazó, mintegy 45 tonnás szállítmány érkezett csütörtökön Szöulból az otopeni-i repülőtérre – adta hírül Facebook-oldalán a védelmi minisztérium.

A koronavírus elleni védekezéshez használható felszerelést a román állam rendelte meg, és egy C-17 Globemaster III típusú repülőgéppel szállították az országba.

A védelmi tárca egy nappal korábban közölte, hogy kéréssel fordult a NATO pápai (Magyarország) Stratégiai Légiszállító Képességéhez egy orvosi védőfelszereléseket tartalmazó 45 tonnás szállítmány Szöulból Bukarestbe juttatása érdekében. A 100 ezer védőruhát a Központosított Beszerzések Országos Hivatala révén vásárolta a román állam.

09.00 – Egy hónappal ezelőtt, február 26-án diagnosztizálták az első koronavírusos megbetegedést Romániában. Utána tizenkét napon át napi egy-két új esetet jegyeztek. Március 10-étől aztán felgyorsult a koronavírus terjedése. Jelenleg 906 fertőzöttet tartanak számon, közülük 86-ot gyógyultnak nyilvánította

A hatóságok által szolgáltatott legutóbbi adatok szerint a romániai fertőzöttek átlagéletkora 43 év. A legtöbb megbetegedést (61 százalék) a 19 és 50 év közötti korosztály körében jegyezték, az 51 és 69 év közöttiek a fertőzöttek 28 százalékát, míg a 70 év fölöttiek a fertőzöttek 5 százalékát teszik ki. Ugyanakkor a betegek 3 százaléka kiskorú, 54 százalékuk nő, 43 százalékuk férfi – írja az Agerpres hírügynökség. 

A COVID-19 okozta első elhalálozást március 22-én regisztrálták. Azóta 17-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint jelenleg több mint 100 ezer személy van lakhelyi elkülönítésben, több mint hatezren pedig intézményesített karanténban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS