Az Oppenheimer lett a legjobb film, magyar díjazott is van az Oscaron

Az Oppenheimer lett a legjobb film, magyar díjazott is van az Oscaron

Fotó: 95th Oscars

Az Oppenheimer kapta a legjobb film Oscar-díját, a Szegény párák sztárja, Emma Stone lett a legjobb színésznő, az Oppenheimer címszerepét alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 96. díjátadó ceremóniáján a Los Angeles-i Dolby Színházban. Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője is Oscar-díjat nyert.

Székelyhon

2024. március 11., 07:392024. március 11., 07:39

2024. március 11., 07:452024. március 11., 07:45

Christopher Nolan Oppenheimere volt a gála nagy győztese. Nolannek a legjobb rendezés díját is odaítélték, így két Oscarral távozhatott a ceremóniáról. A gálát indító beszédében Jimmy Kimmel felidézte a tavalyi év filmsikereit, köztük az egyik nagy kasszasikert, a Barbie-t, amelyet Greta Gerwig rendezett – számol be az MTI.

Az atombomba atyjáról, az elméleti fizikus Oppenheimerről forgatott film főszereplője, Cillian Murphy, aki első Oscar-díját vehette át, „a béke megteremtőinek” ajánlotta a szobrot.

korábban írtuk

Az Oppenheimer az a film, amiből tízévente egy készül
Az Oppenheimer az a film, amiből tízévente egy készül

Újabb mesterművet tett le az asztalra korunk egyik legegyedibb, különleges víziókkal rendelkező filmese, Christopher Nolan, akinek az évek alatt sikerült felülkerekednie a stúdiók elvárásain, és gyakorlatilag úgy rendez filmet, ahogyan akar.

A legjobb filmzene mezőnyben szintén az Oppenheimer nyert: Ludwig Göransson második Oscar-díját kapta a Fekete Párducért öt éve elnyert trófeája után.

A Yorgos Lanthimos filmjében nyújtott alakításával a legjobb színésznő kategóriában Emma Stone már másodszor vitte el az Oscar-díjat. Korábban a Kaliforniai álomért díjazta a filmakadémia.

Mihalek Zsuzsa elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában

Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt. Az Oscar-szobrot Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át a Dolby Színház színpadán.

Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán Yorgos Lanthimos rendezésében Magyarországon forgatott Szegény párákat 11 Oscarra jelölték. Az alkotás tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta.

Hoyte van Hoytema nyerte el a legjobb operatőr díját

Az Oppenheimer fényképezéséért Hoyte van Hoytema nyerte el a legjobb operatőr díját.

A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotói kapták. „Ez Ukrajna történetének első Oscar-díja” – mondta el Msztyiszlav Csernov ukrán filmrendező, az AP újságírója. Hozzátette:

megtiszteltetés számomra, de valószínűleg én leszek az első rendező ezen a színpadon, aki azt mondja, bárcsak sohase készítettem volna el ezt a filmet”.

A rövid dokumentumfilm kategória győztese a Henry Sugar csodálatos története lett a ceremónián, amelyen a film alkotója, Wes Anderson nem volt jelen.

A legjobb hangért járó Oscart Tarn Willers és Johnnie Burn vehette át az Érdekvédelmi területért.

A legjobb filmdal Oscarját a Barbie What Was I Made For című számáért Billie Eilish és fivére, Finneas O'Connell kapta.

A gála közönsége felállva énekelte a rózsaszín öltönybe öltözött Ryan Goslinggal Ken dalát (I'm Just Ken) a Barbie című filmből.

Robert Downey Jr. kapta a legjobb férfi mellékszereplő díját

Robert Downey Jr. kapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját az Oppenheimer című filmben nyújtott alakításáért. A pályafutása első Oscarját elnyerő Robert Downey Jr. játszotta Christopher Nolan filmjében Lewis Strauss-t, az amerikai Atomenergia Bizottság egykori elnökét.

Idézet
Szeretnék köszönetet mondani szörnyű gyermekkoromnak és a filmakadémiának, ebben a sorrendben

– viccelődött Robert Downey Jr., majd mások mellett feleségének köszönte meg díját.

Az amerikai filmakadémia gáláján a Godzilla Minus One stábja vonult a színpadra a legjobb látványeffektus díjáért. A legjobb vágónak járó Oscart az Oppenheimerért Jennifer Lame vehette át.

A díjátadón élőben hallgathatta meg a közönség a legjobb filmdal kategória Oscar-jelöltjeit, köztük Billie Eilish és Finneas O'Connell, valamint Jon Batiste előadását.

korábban írtuk

The Zone of Interest: idilli élet a haláltábor árnyékában
The Zone of Interest: idilli élet a haláltábor árnyékában

Már ebbe a szóösszetételbe is borzalom belegondolni: idilli élet a haláltábor árnyékában. Márpedig Jonathan Glazer öt Oscarra jelölt filmje pont ezt mutatja be. Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest) Kritika.

Az Érdekvédelmi terület kapta a legjobb nemzetközi film díját

Az Érdekvédelmi terület című brit film kapta a legjobb nemzetközi film díját. Jonathan Glazer, az Auschwitzban forgatott holokausztdráma rendezője a díjat megköszönve elmondta, hogy

a koncentrációs tábor parancsnokáról szóló filmjével az erőszak természetét akarta bemutatni.

„Azt gondoljuk, hogy soha nem tudnánk így viselkedni, és nem is viselkedünk így, de szerintem ebben nem kellene ennyire biztosnak lennünk” – fűzte hozzá Glazer, aki a Gázai övezetben folyó háborúra is felhívta a figyelmet.

A legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-szobrát Justine Triet és Arthur Harari vehette át az Egy zuhanás anatómiája című filmért. A legjobb adaptált forgatókönyv díját pedig az American Fiction írója, Cord Jefferson kapta.

A legjobb jelmeztervező díját a Szegény párák kosztümjeiért Holly Waddigtonnak nyújtották át, aki elismeréssel emlékezett meg a magyarországi forgatásról. Yorgos Lanthimos filmje a maszk és haj kategóriában is nyert.

Da'Vine Joy Randolph nyerte a legjobb női mellékszereplő díját

Da'Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja nyerte a legjobb női mellékszereplő díját.

Idézet
Olyan sokáig más akartam lenni, de most rájöttem, hogy csak önmagamnak kellett lennem, és köszönöm, hogy megláttatok

– mondta könnyeivel küszködve a Dolby Színház közönségének a színésznő.

A legjobb animációs film Oscarját Hajao Mijazaki A fiú és a szürke gém című alkotásának ítélte oda az amerikai filmakadémia, a legjobb rövid animációs film díját pedig a John Lennon és Yoko Ono zenéje ihlette War is Over! című produkció kapta.

A díjazottak teljes listája ide kattintva érhető el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 13., hétfő

Három napja volt jogosítványa, halálos balesetet okozott

Meghalt egy 17 éves lány hétfőre virradóra a Temesvár és Berekszó között bekövetkezett közúti balesetben, miután az autó, amelyben utazott felborult.

Három napja volt jogosítványa, halálos balesetet okozott
2024. május 12., vasárnap

Bortúra a szkipetárok földjén

Igen, az albánok így nevezik magukat, és ősidők óta íratlan törvények révén helyezik maguk számára mindenek fölé a vendég segítésének, védelmének, megbecsülésének szentségét. Egy erdélyi báró hosszú éveket töltött körükben.

Bortúra a szkipetárok földjén
Bortúra a szkipetárok földjén
2024. május 12., vasárnap

Bortúra a szkipetárok földjén

2024. május 11., szombat

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement

Háromszáz napra bevonták a jogosítványát egy 67 éves gépkocsivezetőnek, miután 139 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott, nem állt meg a rendőrök jelzéseire, majd menekülés közben autójával nekiment egy másik gépkocsinak.

Gyorsan hajtott, nem állt meg a rendőrök jelzésére, szabálytalanul előzött és még a forgalommal is szembement
2024. május 11., szombat

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül

Több mint 560 gépkocsivezetőnek vonták be a jogosítványát az elmúlt 24 órában a közúti közlekedési szabályok megszegése miatt.

Közel 600 sofőr maradt egy időre jogosítvány nélkül
2024. május 10., péntek

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról

Június 9-én a helyi és megyei tanácsosok, polgármesterek és megyei tanácselnökök, valamint az európai parlamenti képviselők megválasztására várják a szavazópolgárokat az urnák elé.

Minden, amit tudni kell ma elkezdődött választási kampányról
2024. május 10., péntek

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel

Az ország kilenc megyéjére, köztük erdélyiekre is kiterjedő, ködképződésre és jegesedésre figyelmeztető azonnali (nowcasting) előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nem csak Csíkszeredában indult ködösen a reggel
2024. május 09., csütörtök

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány

Elkezdődik pénteken a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely alatt külön szabályok vonatkoznak a propagandatevékenységekre.

Pénteken kezdődik, június 8-ig tart az EP- és helyhatósági választási kampány
2024. május 07., kedd

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia

Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia tagjainak sorába választották a csíkkarcfalvi születésű hálózatkutatót, Barabási Albert Lászlót, a bostoni Northeastern Egyetem professzorát.

Barabási Albert Lászlót tagjai közé választotta az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia
2024. május 07., kedd

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat

Megkezdték a jegyértékesítést hétfő estétől a Fly Lili légitársaság Brassóból induló repülőjárataira, június végétől Németországba, Spanyolországba, Olaszországba, Görögországba és Törökországba is lehet majd utazni heti három alkalommal.

Állandó és „vakációs” járatokkal bővült a brassói reptér kínálata, mutatjuk az újdonságokat
2024. május 07., kedd

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás

Fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki kedden az ország 24 megyéjére és a fővárosra az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Mostantól bármelyik pillanatban viharosra fordulhat az időjárás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!