Az internet mumusa: a TikTok

Az internet mumusa: a TikTok

Fotó: Pinti Attila

Napi szinten felmerül, hogy kell-e aggódni adataink biztonsága miatt, illetve milyen hatással van a fiatalságra a TikTok kínai videómegosztó közösségi hálózati szolgáltatás. És ha kérdések megülnek fel, azokra válaszokat is kell adni.

Székelyhon

2024. március 23., 11:352024. március 23., 11:35

2024. március 23., 11:452024. március 23., 11:45

Talán már senkinek nem kell bemutatni a TikTokot, lassan már a csapból is ez folyik, de azért mi pár szóban összefoglaljuk. A TikTok egy olyan közösségi médiaplatform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rövid formátumú videókat készítsenek, osszanak meg és fedezzenek fel. A Kínából származó, Douyin névre keresztelt termék a pekingi székhelyű ByteDance technológiai vállalat agyszüleménye.

A platform 2016-ban robbant be a nemzetközi színtérre, forradalmasítva a digitális tartalomfogyasztás és -készítés módját.

A ByteDance-t Zhang Yiming, a Microsoft korábbi alkalmazottja alapította, és először a Jinri Toutiao vagy Today’s Headlines nevű híralkalmazásról vált ismertté, amely nem sokkal a vállalat alapítása után, 2012-ben debütált. A Toutiao testre szabott hírfolyamokat hozott létre minden egyes felhasználó számára; az emberek gyorsan rákattantak, és a felhasználók átlagosan naponta több mint 70 percet töltöttek a platformon. A ByteDance hasonló képletet alkalmazott a Douyin esetében.

Aztán 2017-ben a magántulajdonban lévő technológiai vállalat felvásárolt egy amerikai székhelyű videós startupot, és kiadta a TikTokot a Douyin tengerentúli változataként. Emellett megvásárolta a népszerű ajakszinkronizáló alkalmazást, a musical.ly-t is, és 2018-ban ezeket a felhasználókat a TikTok-ra helyezte át.

Személyre szabott tartalom

A TikTok algoritmusa, melyet a személyre szabott híralkalmazással fejlesztett tökéletesre, minden egyes felhasználó számára személyre szabja a tartalmat, az alkalmazás a nézési szokások, valamint az elkötelezettségi minták elemzésével egy személyre szabott „Neked” (For You) oldalt állít össze, biztosítva a megfelelő, folyamatosan frissülő tartalmakat. Ez a kifinomult technológia elkötelezettségre ösztönöz – görgetésre, nézésre és végső soron alkotásra, így bátran nevezhetjük a legaddiktívebb, azaz függőséget okozó közösségimédia-alkalmazásnak.

TikTok vs Douyion

Érdekesség, hogy

a tartalmak is eltérnek a kínai és a világ számára készített applikáció között.

A Douyinon az oktatási tartalmak uralkodnak, a videók tippeket és készségeket kínálnak a személyes fejlődéshez. A TikTok ezzel szemben inkább művészeti alapú: a zene, a tánc és az elbeszélő videók állnak a középpontban.

Egy másik fontos különbség: a Douyin sokkal szigorúbban bánik a fiatalabb felhasználókkal. A 14 év alatti felhasználók csak a gyermekek számára biztonságos tartalmakhoz férhetnek hozzá, és csak napi 40 percig használhatják az alkalmazást. Este 10 és reggel 6 óra között nem használhatják az alkalmazást. Kína évek óta próbálja megfékezni a videójáték-függőséget és más egészségtelen online szokásokat. A kiskorúak számára 2019-ben „kijárási tilalmat” hirdetett az online játékokra, mielőtt a kiskorúak számára teljesen betiltotta volna a hétköznapokon történő online játékot. A legtöbb hétvégén is csak három órán keresztül játszhatnak a 18 év alatti felhasználók.

A TikTok is tett néhány hasonló lépést, amikor bejelentette, hogy

hamarosan minden 18 év alatti felhasználó fiókja alapértelmezés szerint napi egyórás képernyőidő-korlátozást kap, bár a tizenéves felhasználóknak lehetőségük lesz kikapcsolni ezt az új alapértelmezett beállítást.

Említeni kell a cenzúrát is, elmerültünk kicsit a Douyinban, ahol semmi anyagot nem találtunk a Tiananmen téri tüntetésekről, TikTokon viszont igen. A kínai variánson nagyon trendi a propaganda.

Egyértelmű, hogy a kínai TikTok fejleszteni akarja a felhasználót, ott a tanulás, a fejlődés, a fiatalok, gyermekek védelme a trend, nálunk a szórakoztatás – és merjük kimondani, a butítás. Mindenki döntse el maga, hogy az eltérő tartalmakkal mi lehet a kínai technológiai óriás célja, az tény, hogy sikerült egy olyan közösségi platformot tető alá hozniuk, amivel nagyban tudnak tömegekre hatni, anélkül, hogy ebből a felhasználó bármit is érzékelne.

A TikTok és a biztonság

2020-ban a The Washington Post egy adatvédelmi kutatóval együttműködve a TikTok motorháztetője alá nézett, és arra a következtetésre jutott, hogy az alkalmazás nem gyűjt több adatot, mint a többi mainstream közösségi hálózat. A következő évben Pellaeon Lin, a Torontói Egyetem Citizen Labjának tajvani kutatója újabb technikai elemzést végzett, amely hasonló következtetésekre jutott. Első ránézésre tehát a kiberbiztonság terén semmi kiemelkedő nincs a TikTok biztonsági kockázataiban.

Míg az átlagos TikTok-felhasználó valószínűleg nem foglalkozik az adatvédelmi aggályokkal, Kanada, Belgium, Dánia, Új-Zéland, Tajvan, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kormányai betiltották az alkalmazást a kormányzati eszközökön, India pedig egyenesen betiltotta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 34 államban az állami alkalmazottak számára, Montana államban pedig minden személyes eszközön tilos a TikTok használata.

Mi az oka ezeknek a döntéseknek? Nézzük meg, hogyan működik a TikTok, és miért ítélik mégis kockázatosnak.

Adatgyűjtés

Más alkalmazásokhoz képest a TikTok adatgyűjtési irányelvei sokkal tolakodóbbak és aggasztóbbak.

Adatvédelmi irányelvei szerint a TikTok személyesen azonosítható adatokat (PII) gyűjt, amelyek közé tartozik a felhasználó neve, kora, e-mail-címe, telefonszáma és a közösségi média fiókjának adatai.

Ezen túlmenően digitális adatokat is gyűjt, például a tranzakciókhoz kapcsolódó fizetési módokat, közösségi hálózati kapcsolatokat, IP-címeket, geolokációs adatokat és eszközinformációkat. Emellett biometrikus azonosítókat és biometrikus információkat gyűjt, beleértve a feltöltött felhasználói tartalomból származó arc- és hanglenyomatokat, valamint a kapcsolódó metaadatokat.

Hol vannak az adataink?

A TikTok nyíltan elismeri, hogy felhasználói adatait Kínában tárolja, és ezeket az adatokat más szervezetekkel is megoszthatja. Bár a TikTok tagadja, hogy felhasználói adatokat adna át a Kínai Kommunista Pártnak (KKP), a TikTok belső megbeszéléseiről kiszivárgott hangfelvételek azt mutatják, hogy

a felhasználói adatokhoz többször is hozzáfértek Kínából, ahol a ByteDance szerverei találhatók.

Kína 2017-es nemzeti hírszerzési törvénye értelmében a TikTok mint a ByteDance leányvállalata, jogi kötelezettséggel tartozik a KKP biztonsági és hírszerzési kezdeményezéseinek támogatására. Magyarul, a ByteDance köteles hozzáférést biztosítani a KKP számára a TikTok felhasználók adataihoz.

Miért kellenek bárkinek is Izabella adatai?

2015-ben Kína bejelentette a Digitális Selyemút tervét: a KKP az adatokban a piaci előnyök, a hatalom és a befolyás megszerzésének, valamint a gépi tanulási modellek fejlesztésének módját látja. A párt 2019-ben hivatalosan is nemzeti erőforrássá nyilvánította az adatokat, a földdel, a munkaerővel, a tőkével és a technológiával egyenrangúvá. Nem túlzás azt állítani, hogy a KKP az összegyűjtött adatkészleteket jövőbeli alkalmazásokhoz és megkérdőjelezhető célokra használhatja. Erre példa a ByteDance korábbi vezetője, aki azt állította, hogy a TikTokot a KKP propaganda és gyűlöletkeltő tartalmak terjesztésére használja. Azonnal kirúgták kötelességszegés miatt.

A TikTok alkalmazáson belüli böngészője nyomon követi a felhasználók billentyűzetbejegyzéseit, ez a fajta magatartás, az úgynevezett keylogging biztonsági kockázatot jelenthet.

Az elemzést tavaly elvégző adatvédelmi kutató, Felix Krause szerint a billentyűzetfigyelés nem eleve rosszindulatú tevékenység, de elméletileg azt jelenti, hogy a TikTok összegyűjtheti a jelszavakat, hitelkártya-adatokat vagy más érzékeny adatokat, amelyeket a felhasználók a TikTok alkalmazáson belüli böngészőjén keresztül a weboldalakra látogatva adhatnak meg.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Nincs nyilvános bizonyíték arra, hogy a TikTok valóban megtette volna ezt. Azt nyilatkozták, hogy a billentyűzetfigyelő funkciót „hibakeresésre, hibaelhárításra és teljesítményfigyelésre”, valamint botok és spamek felderítésére használják. Más kutatások kimutatták, hogy a keyloggerek használata rendkívül elterjedt a technológiai iparban. Ez nem feltétlenül hatalmazza fel a TikTokot vagy társait a keylogger használatára, de nem is bizonyíték arra, hogy a TikTok terméke önmagában nagyobb nemzetbiztonsági fenyegetést jelentene, mint más weboldalak.

Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a TikTok akkor is követi a felhasználókat az interneten, amikor azok nem használják az alkalmazást.

A tanulmányok szerint a TikTok harmadik fél webhelyeire beágyazott nyomkövetők segítségével információkat gyűjthet a webhely látogatóiról. A TikTok elmondása szerint az adatokat reklámtevékenységének megerősítésére használja fel. És ebben a tekintetben a TikTok nem egyedülálló: ugyanezt az eszközt a Malwarebytes, egy vezető kiberbiztonsági cég szerint az amerikai technológiai óriások, köztük a Facebook-szülő Meta és a Google is sokkal nagyobb mértékben használja.

A biztonsági szakemberek véleménye összecseng a következőkben: nem az individuumra jelent kiemelkedő veszélyt a TikTok, hanem az esetleges befolyásolási kampányok által befolyásolt tömegekre. Amennyiben valakinek az érdeke azt kívánja, hogy a romániai belpolitikai helyzet romoljon, az emberek „for you” oldalára sztrájkra buzdító videókat juttat el (Șoșoacă, G. Simion stb).

Következtetés

A TikTok a kapitalizmus terméke. A kormányok világszerte figyelmen kívül hagyják a polgárok magáninformációinak védelmére vonatkozó kötelességüket, és lehetővé teszik a nagy technológiai cégek számára, hogy a felhasználói információkat haszonszerzés céljából kihasználják. A TikTok nagy mennyiségű adatot gyűjthet, nagy részét csendben, de amennyire a kutatók meg tudják mondani, ez nem invazívabb vagy illegálisabb, mint amit más, nagyrészt amerikai technológiai cégek tesznek.

Szóval, biztonságos a TikTok használata? A válasz nem egyértelmű. A TikTok kapcsán a média kommentárjainak nagy része a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre összpontosít, de a legtöbb felhasználónak valószínűleg nincs nemzetbiztonsági szempontból érzékeny tartalom a telefonján.

Az egyének számára a kockázat nem különbözik jelentősen más népszerű közösségi médiaalkalmazásoktól.

Végső soron arról van szó, hogy tisztában kell lenni az adatbiztonsággal és az online adatvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel, majd személyes döntést kell hozni.

Azok a szülők, akik szeretnék maximalizálni gyermekük online biztonságát, megfontolhatják egy szülői felügyeleti alkalmazás, például a Kaspersky Safe Kids vagy a Family Link használatát – ez lehetővé teszi a felnőtt tartalmak blokkolását, a nem megfelelő játékokhoz és alkalmazásokhoz való hozzáférés kezelését, valamint a képernyőidő eszközönkénti kezelését.

Végső soron, mi a felhasználók vagyunk azok, akik az „Accept all” gombot megnyomjuk a Szolgáltatási feltételek oldal alján.

TikTok Magyarországon, Romániában és Székelyföldön

TikTok a romániai román politikusok körében: Diana Șoșoacă 263 000 követő, George Simion 408 000 követő, Anamaria Gavrila 238 000 követő.

TikTok magyarországi politikusok körében: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 130 000 követővel, Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke 99 000 követővel, Jakab Péter pedig 120 000 követővel rendelkezik.

Romániai magyar politikusok a TikTokon: Borboly Csaba 11 ezer követő, Kelemen Hunor 820 követő, Korodi Attila 650 követő.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 21., kedd

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre

Döntő házként fogadott el kedden a képviselőház egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a műemléknek minősülő épületek tulajdonosai mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól az épület felújításának vagy restaurálásának ideje alatt.

Megszavazták: jövőtől nem kell ingatlanadót fizetni a felújítás alatt levő műemlék epületekre
2024. május 21., kedd

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát

Heti két alkalom helyett négyszer fog felszállni a németországi Dortmundba tartó járat a Brassó–Vidombák Nemzetközi Repülőtérről. Ez csupán időlegesen, júliustól szeptemberig fog ugyan tartani, de októberben is újításokra lehet majd számítani.

Növelik a Brassóból Németországba és Nagy-Britanniába induló repülőjáratok számát
2024. május 20., hétfő

Már nem csak a zárt ajtók mögött, hanem az utcán és az iskolákban is mindennaposak az erőszakos esetek

Családon belüli erőszak – a mai társadalom sebezhető pontja?! címmel tartottak hétfőn vitát a parlamentben szakértők és az illetékes állami intézmények, illetve civil szervezetek képviselőinek részvételével.

Már nem csak a zárt ajtók mögött, hanem az utcán és az iskolákban is mindennaposak az erőszakos esetek
2024. május 20., hétfő

Itt lép pályára az FK Csíkszereda a Dinamo ellen

A labdarúgó Szuperliga osztályozós párharcának első mérkőzése zajlik hétfő este a fővárosi Nemzeti Arénában a Bukaresti Dinamo és az FK Csíkszereda között.

Itt lép pályára az FK Csíkszereda a Dinamo ellen
2024. május 20., hétfő

Nem lesz hiány hőmérséklet-ingadozásból és csapadékból május végén

Május 20-a és június 2-a között az időszakra jellemző időjárás várható, a hőmérsékleti értékek megfelelnek majd a május végi, június eleji sokévi átlagnak – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Nem lesz hiány hőmérséklet-ingadozásból és csapadékból május végén
2024. május 20., hétfő

Kezdődik az óvodai és bölcsődei újrairatkozás

Hétfőn kezdődik a gyerekek óvodai és bölcsődei újrabeíratása. Az újrabeíratási szakasz május 24-éig tart.

Kezdődik az óvodai és bölcsődei újrairatkozás
2024. május 18., szombat

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat

Vizsgálati fogságba helyezte szombaton a bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság a Robert Fico miniszterelnök ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylettel gyanúsított és a támadást követően a helyszínen őrizetbe vett, lévai illetőségi Juraj C.-t.

Fico elleni merénylet: vizsgálati fogságba helyezték a gyanúsítottat
2024. május 18., szombat

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek

Elsüllyedt egy tanzániai zászló alatt közlekedő hajó szombat reggel a Fekete-tengeren, 26 tengeri mérföldre a Tulcea megyei Szent György kikötőtől – közölte a Román Tengerészeti Hatóság.

Elsüllyedt egy hajó a Fekete-tengerben, nyolc embert kimentettek, hármat még keresnek
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – áll a határon túli magyar szervezetek közös nyilatkozatában.

Közösen hívják fel a figyelmet az EP-képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 15., szerda

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét

A szlovák kormány nyitrabányai kormányülését követően meglőtték Robert Ficó miniszterelnököt, a helyi kutúrház előtt – számol be a szlovák Denník N portál alapján a hvg.hu. A kormányfőt a gyomrán és a mellkasán érte találat.

Meglőtték Robert Ficót, Szlovákia miniszterelnökét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!