Egyéb sportok
Imperial Wet
Jégkorong
Kosárlabda
Kézilabda
Labdarúgás
Székely válogatott
Teremlabdarúgás
Téli sportok

Száz éve született Vákár Lajos

Dobos László 2010. szeptember 07., 23:23 utolsó módosítás: 2010. szeptember 08., 14:58

Ha élne, idén ősszel töltené 100. életévét Vákár Lajos, a csíkszeredai műjégpálya névadója. Vákár Lajos 1910. szeptember 8-án született, és 1993. szeptember 10-én hunyt el.

Az ő nevéhez fűződik a legnépszerűbb csíki sportág, a jégkorong meghonosítása. Vákár Lajos és baráti körének kezdeményezésére alakult meg az 1920-as évek végén Csíkszereda első jégkorong-együttese. Vákár Lajos 1929 és 1954 között (az 1935–37 közötti bukaresti kitérőt leszámítva) volt a csíkszeredai jégkorongcsapat játékosa. Tagja volt az 1949-es és 1952-es bajnokcsapatnak, majd 1954-től edzőként és tanácsadóként segítette a csíki hokit. Román válogatottként az 1930-as években három világbajnokságon vett részt. Sebő Ödön híres könyvéből, A halálraítélt zászlóaljból tudjuk, hogy a második világháború utolsó éveiben Vákár Lajos zászlós a gyimesi határnál szolgálta a magyar hazát. 1993-ban hunyt el, és a régi, vasútállomás melletti csíkszeredai temetőben helyezték örök nyugalomra. 1999. január 16-án a csíkszeredai műjégpálya felvette Vákár Lajos nevét, majd a csíki hoki megalakulásának 75. évfordulóján, 2004-ben a műjégpálya előcsarnokában Vákár Lajos- domborművet lepleztek le. A műalkotást Sárpátki Zoltán csíkszeredai képzőművész készítette.

Az évforduló kapcsán szerdán, szeptember 8-án délután 4 órától ünnepi megemlékezésre kerül sor Csíkszeredában, a Vákár Lajos Műjégpálya előcsarnokában. Moldován József távközlési államtitkár – akinek közbenjárására a Román Posta Vákár Lajos portréját mintázó emlékbélyegzőt és a nevét viselő sportlétesítményt megörökítő képeslapot készített – az ünnepségen díszoklevelet nyújt majd át Csiszér Elődnek, Vákár Lajos unokájának. A Román Posta és a Harfila – a Hargitai Bélyeggyűjtők Egyesülete által szervezett ünnepségen jelen lesz Tánczos Barna államtitkár, a Román Jégkorong Szövetség elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, illetve a neves sportember családja. A rendezvény házigazdája Barti Tihamér, a Román Posta Hargita megyei igazgatója. Az ünnepségre a szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS