Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mi mindenre jó a gyógynövény?

Izsák-Székely Judith 2016. április 23., 11:46

A gyógynövénytermesztés és -feldolgozás témakörében szervezett szakmai fórumot Csíkszeredában pénteken a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány.

Mi mindenre jó a gyógynövény?
galéria
Fotó: Makkay József

A kincsek itt vannak, csak talán a felhasználásuk, illetve hogy a vállalkozásfejlesztésbe miként lehetne ezt beépíteni, nem annyira evidens – foglalta össze a Gyógynövény – vidék – fejlesztés címmel zajlott konferencia alapgondolatát Tóth Katalin helyettes államtitkár a magyar Földművelésügyi Minisztérium részéről. A rendezvényre meghívták a gyógynövénygyűjtés, -termelés, -feldolgozás, -értékesítés terén már szakmai tapasztalatokkal rendelkezőket, illetve azokat, akik tervezési, szervezési, fejlesztéspolitikai, képzési, kutatási, közvélemény-formálási feladatokkal foglalkoznak.

A magyarországi, illetve erdélyi szakértők előadásaikban felhívták a figyelmet az ágazatban rejlő fejlesztési lehetőségekre, főként, ami a vidéket illeti, példákkal igazolva: a gyógynövények nem csak az egészségre gyakorolhatnak kedvező hatást, hanem megfelelő felhasználással akár megélhetést is biztosíthatnak családok számára. „Bár rendelkezünk az alkalmas természeti adottságokkal, és a gyógynövények iránti érdeklődés és piaci kereslet is növekszik, a romániai gyűjtés és termesztésnek jelenleg a következők a jellemzői: nem stabil, nem hatékony, és nem fenntartható” – hangzott el Nyárádi Imre-István, a Sapientia Egyetem kertészmérnöki tanszékének professzora előadásában.

A megoldás szerinte a szakoktatás biztosításában, a támogatási lehetőségek kihasználásában, illetve strukturális átszerveződésben rejlik. A rendezvényen szó volt a gyógynövényipar magyarországi helyzetéről, trendekről, lehetőségekről, az ökoturizmus területén való hasznosításról, és hallhattunk előadást a feketeribiszke gyógyhatásairól is. Lehetőség adódott tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre egyaránt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb