HIRDETÉS

Közös zenélés Orbán Ferenccel

Péter Beáta 2011. november 27., 17:12 utolsó módosítás: 2011. november 27., 19:52

Orbán Ferenc és barátai örvendeztetik meg a gyerekeket a Kerekecske esztendőcske című koncertjükkel december 2-án 18 órától a csíkszeredai József Attila Általános Iskola dísztermében. A Csíki Anyák Egyesülete által szervezett koncertre kisebb ritmushangszereket is vihetnek a gyerekek, mert közös éneklésre és zenélésre is lehetőség lesz. Orbán Ferenccel beszélgettünk.

– Mióta zenél gyerekeknek?

– Első, gyerekeknek szóló lemezem 2001-ben jelent meg Gyermekvilág címmel, habár akkor még élő koncerteket nemigen vállaltam. Aztán 2005-ben megjelent a Mozsikácska, akkortól kezdtem élőben is játszani gyerekdalokat, és most már a jó néhányadik gyerekeknek szóló lemez a Kerekecske esztendőcske.

– Hány zenekarban muzsikál jelenleg?

– A tíz év alatt elég sok, különböző stílusú zenekarban megfordultam különböző hangszerekkel: népi, blues és ezeknek az elegyítése. Jelenleg a NemEz zenekart tudom említeni, és akkor vannak különböző projektjeink, amelyeknek a felállásai mindig változnak, ilyen a Kerekecske esztendőcske vagy a Cseh Tamás emlékkoncertet tartó zenekar, de ilyen a Mozsikácska is. Jelenleg nem is tudom pontosan, hogy hány zenekarban muzsikálok, vannak különböző formációk, amelyekben megfordulok, régebb mindenképp több volt, mostanában eléggé lecsendesedett ilyen téren körülöttem a történés.

– Elég szerteágazó a zenei tevékenysége, úgy két éve színházi zenét is szerez...

– Ez nekem egy nagy álmom volt, és legelőször Marosvásárhelyen törekedtem ez ügyben lépni, de kezdeményezéseim nem találtak válaszra. És akkor lejöttem Sepsiszentgyörgyre, és igazából itt indult be ez a fajta alkotói munka. Pontosabban 2009 telén a Törékeny című előadásban Goda Gábor rendezővel, és ez nagyban meghatározta a későbbi színház-zenei munkáimat is.

– Hogyan tudná behatárolni a zenei stílusát?

– Mindenképp népies, de mivel nem tudatos ez annyira, ezért nem is szeretem sorolni magam sehova. Általában törekszem arra, hogy ne ismételjem magam, tehát ilyen formában időről időre változok, és újulok, legalábbis, ha visszatekintek a régi dolgaimra. Van például az Evilági, nemrég megjelent lemez, abban többnyire az összefogó ember vagyok, de azon is annyiféle stílus megtalálható, hogy egy emberként nem is lehet felvállalni. Mondjuk, ez a lemez pont erről szól, hogy a szentgyörgyi zenei sokszínűséget megmutassa. Én is próbálok sokszínű lenni. Mindig, ha jön egy felkérés, úgy közelítem meg, hogy lehetőleg olyasmit tűzzek ki célul, valami olyasmit mutassak meg, amit még addig nem használtam, mert semmiképp nem vagyok az ismétlésnek a híve.


– A csíki koncerten kik lesznek „Orbán Ferenc barátai”, kikkel fog együtt muzsikálni? Mert amint említette, ez mindig változik...


– Mindig változik, mert foglalkoztatott muzsikusokkal zenélek, és emiatt nem igazán lehet stabil csapatokat összekovácsolni. Megvannak azok az emberek, akikkel együtt muzsikálok, és akik éppen ráérnek, azok eljönnek. Másodikán hárman fogunk fellépni, a Kerekecske esztendőcskét amúgy is hárman szoktuk játszani: Lőfi Gellért fog zongorázni és Gyergyai Szabolcs basszusgitározni.

– Mit kell tudni a Kerekecske esztendőcskéről?


– A Kerekecske esztendőcske a Communitas Alapítvány alkotói pályázatának egy felkarolt kis termése, 12 dalban a 12 hónapot énekeljük meg. Tehát egy évnyi történés fog felcsendülni a saját szemszögemből, merthogy az általam szerzett énekekből kovácsoltam össze. A közös zenélés, a daltanítások ugyanúgy helyet kapnak, remélem, a gyerekek besegítenek majd, hogy gördülékenyebben menjen a közös éneklés, muzsikálás. Az „év második felétől” kis hangszereket fogunk osztogatni a gyerekeknek a közös muzsikálás örömére. Ennek az előadásnak ez az elsődleges célja, hogy egy közös zenélésben vegyenek részt a gyerekek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS