HIRDETÉS

Kihirdették a Photo Natura győzteseit

Szász Cs. Emese 2010. június 05., 08:48

Az otthon melege, a víz védelme és a globális felmelegedés – ezek voltak a Photo Natura természetfotó-kiállítás fő témái idén. A kilencedik alkalommal megszervezett kiállítás nem csak egy szemle, hanem egyféle verseny is a fotósok közt: a nyolc díj közül kettőt a Székelyhon.ro fotósa, Kristó Róbert hozott el.

Fotó: Haáz Vince

A kilenc éve létező Photo Natura célja, hogy a természetjárókat ösztönözzék arra, hogy észrevegyék a természet szépségeit, és ha már észrevették, örökítsék is meg. „A kiállítás egy fórum, ahol megmutatkozhatnak a fotósok, de megcsodálhatják egymás alkotásait is” – mondta a kiállítás főszervezője, Vajda György.

A fotópályázat minden évben hazai és külföldi amatőr és profi fényképészeket szólít meg. Minden évben más a tematika: volt már a hegyek, a vizek világa,  vagy az absztrakt a természetben, fotózták már a természet humorát, de a természet művészetét is. Idén a globális felmelegedést kellett megragadniuk az arra vállalkoknak, vagy az otthon melege és a vízvédelem is ihlette a fotósokat. Mint minden évben idén is a nyílt kategóriában táj- és makrófényképekkel is lehetett jelentkezni.

Idén 22 hazai, 8 magyarországi, 1 szerbiai és 1 olaszországi alkotó összesen 333 fotót küldött be. A legnépszerűbb kategóriának a tájfotó bizonyult, 118 alkotással pályáztak itt. Emellett 98 makrófotó érkezett be, 53 fényképpel illusztrálták a globális felmelegedést, a Védd a Vizet, óvd az életet kategóriában 38 fotóval pályáztak, míg az otthon melegét 28 alkotás próbálta illusztrálni.

Az idei versenyre rányomta bélyegét a válság, ezért míg az előző években minden kategóriában három győztest hirdettek, idén csak a kategóriagyőzteseketnek adtak díjat. Volt, aki 600 kilométert is utazott, hogy a június 4-ei kiállításmegnyitó alkalmával átvegye díját.

A díjazottak:
Tájfotó: Baranyi Ildikó (Marosvásárhely) – Dachstein strasse című műve

Az otthon melege: Szalay József (Budapest) – Éjszaka című műve

Makrofotó kategória: Kristó Róbert (Csíkszereda) – Ékkő című műve

Védd a vizet, óvd az életet: Koczó Ferenc: (Szabadka) – A tiszta víz című műve

Globális felmelegedés: Urak István (Köpec) – Globális Felmelegedés III. (sorozat része)

Örökmozgó Természetjáró Egyesület különdíja: Tóth Szabolcs Barnabás (Sepsiszentgyörgy) – Téli táj című műve

Népújság különdíja: Tóth Zsuzsanna (Hatvan) – Nyársirató című műve

Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány különdíja: Kristó Róbert (Csíkszereda) – Indák című műve

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS