Nem a városé a régi vármegyeháza?

Nem a városé a régi vármegyeháza?

Értékes ingatlan Vásárhely belvárosában

Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen a Bolyai téren levő, 550 000 euróra felértékelt ingatlannal 2020-ban még a város rendelkezett, 2023-ban azonban már a szovátai székhelyű Maros Közbirtokosság szerepel a telekkönyvi kivonaton tulajdonosként. A várost Soós Zoltán polgármester vezeti, a közvagyonáért is ő felel, a szovátai székhelyű közbirtokosság elnöke Péter Ferenc, aki egyben Maros Megye Tanácsának is elnöke. A földmérő szakember szakvéleménye mellett az ő álláspontjukra is kíváncsiak voltunk.

Simon Virág

2023. január 23., 16:002023. január 23., 16:00

2023. január 23., 16:122023. január 23., 16:12

Marosvásárhelyen, a Bolyai utca 5. szám alatt, majdnem a gimnázium épületével szemben áll egy régi műemlék épület. Az épület legrégebbi (17. századi) részének tulajdonosa minden bizonnyal Szalai György volt, akit 1711-ben árulás vádjával elítéltek. Vagyonát a marosszéki (területi-adminisztratív besorolás, ahova akkoriban Marosvásárhely tartozott) bíróság elkobozta. A hatóság birtokba vette az épület többi részét is; 1744 és 1745 között kibővítették.

1838-ban Marosszék megvásárolta a szomszédos telket a Református Kollégiumtól, hogy erre a parcellára aztán tovább bővítsék az épületet. Az 1876-os közigazgatási reform során Marosszék Maros–Torda vármegye részévé válik, 1943-ig a vármegye ispáni hivatala (mai szóhasználattal élve prefektusi hivatal) székel az épületben.

1943 után lakásokat alakítanak ki, majd 1981 után marosvásárhelyi művészek nyitnak benne műhelyeket.

Az ingatlan nincs jó állapotban, jelenleg is képzőművészek műhelyei találhatók itt. Az épület, legalábbis eddig, a marosvásárhelyi lakásgazdálkodási vállalat, a Locativ ügykezelésében szerepelt, tőle bérelték a műtermeket a művészek. 2020-ban került a figyelem középpontjába, amikor a református egyház cserét ajánlott: szerette volna a Bolyai tér 5. szám alatti ingatlant a magáénak tudni, ugyanis ide tervezték a református kollégium elemi osztályait. Az egyház egy hasonló értékű épületet ajánlott fel a városnak. A cserére azonban nem került sor, miután a városi önkormányzati képviselők nem bólintottak rá.

Galéria

Valamikor vármegyeházaként is fungált

Fotó: Haáz Vince

Nyílt levélben kérnek magyarázatot

A Szabad Emberek Pártja (POL) hétvégén nyílt levelet tett közzé, amelyben a januárban kikért telekkönyvi kivonattal bizonyítja, hogy a szóban forgó épület már nincs a város tulajdonában. A Telekkönyvi Hivataltól kapott irat szerint jelenlegi tulajdonosa a Maros Közbirtokosság. Ez 2000-ben jött létre Szovátán, az elnöke Péter Ferenc. Az érintett levélben azt állítják – hivatalos iratokkal alátámasztva –, hogy 2002-ben a régi vármegyeháza néven is ismert Bolyai téri épület bekerült az úgynevezett Fehér Könyvbe, ami a város tulajdonában levő ingatlanok leltárát tartalmazza. 2020-ban is még a város tulajdonában kellett lennie, hiszen tanácsi határozattervezet is született arról, hogy csereként felajánlják a református egyháznak (mint írtuk, erre a cserére végül nem került sor). 2022-ben is szerepel az ingatlan egy tanácsi határozatban, amikor az ügykezelését a Locativ átadja egy másik igazgatóságnak.

A nyílt levélben felkérik többek között Soós Zoltán polgármestert, a prefektusi hivatalt, a szovátai Maros Közbirtokosságot, hogy tisztázza, miként vált egy 2020-ban 550 000 euróra értékelt marosvásárhelyi ingatlan tulajdonosává egy szovátai jogi személy.

Akár az úzvölgyi temető esetében

Rákossy Botond földmérő szakember a Székelyhonnak elmondta, a Fehér Könyv a települések közvagyonának leltára, amit a kormány hagy jóvá. Ha ebbe belekerült a Bolyai utca 5. szám alatti épület, az azt jelenti, szerepelt a város leltárában.

Szerinte Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának mulasztása, hogy a leltáron szereplő ingatlant legalább 2002-ben nem telekkönyveztette a nevére.

Ugyanaz történt, mint az úzvölgyi temető ügyében, hogy bevették ugyan a leltárba, de nem telekkönyveztették, és más közbelépett – vont párhuzamot a szakember.

Galéria

Valamikor vármegyeházaként is fungált

Fotó: Haáz Vince

Bíróságra lehet menni

„Az történhetett, hogy a Maros Közbirtokosság vitt egy igazolást a telekkönyvi hivatalhoz, amellyel igazolta, hogy ugyanarról a jogi személyről van szó, akitől elvették az ingatlant. A telekkönyvben szerepel is egy 1915-ös évszám és az, hogy bejegyzés egy ekkori irat alapján történt. Csakhogy ennek nem így kellett volna működnie, hogy a közbirtokosság azt mondja a telekkönyvi hivatalban, hogy 1915-ből átugrunk egy kommunista rendszert, és most újra én vagyok a tulajdonos.

Idézet
Az ingatlan tulajdonjogát a polgármesteri hivataltól kellett volna kérvényeznie, igazolva, hogy az övé volt, és akkor egy adminisztratív aktával visszaadták volna.

Most a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal azt teheti, hogy a bíróságon megtámadja a telekkönyvi hivatalnál megejtett bejegyzést. Állítólag két tulajdonjogi akta létezik ugyanarra az ingatlanra; az egy arról szól, hogy az a város közvagyonát képezi, a másik arról, hogy a közbirtokosságé.

Idézet
A bíróságnak kell tisztáznia, hogy kinek a tulajdona az ingatlan”

– magyarázta Rákossy Botond.

Galéria

Huszonnyolc helyiség van a műemlék épületben

Fotó: Rab Zoltán

Perelni fog a város

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a Székelyhon kérésre írásban foglalt állást a Bolyai 5. szám alatti épület kapcsán, és már az első mondatban kijelentette:

a város soha nem volt a szóban forgó ingatlan tulajdonosa.

A kommunista időben a román állam használta, de 1989 után a város nem kapta meg a tulajdonjogot. „Bekerült a Fehér Könyvbe, amely tartalmazta a város épületeit, és ennek alapján 2010-ig lehetett volna telekkönyveztetni. Ez azonban Dorin Florea húsz éves polgármestersége alatt nem történt meg. A szóban forgó ingatlanról szereplő hivatalos iratokban sem a román állam, sem a polgármesteri hivatal nem szerepel tulajdonosként. 2022-ben a polgármesteri hivatal megpróbálta telekeltetni az épületet, de nem tudta.

Idézet
Az épület tulajdonjoga a Maros Közbirtokosságé, amelyé az épület volt 1915-ben. A város egy pert kezdeményez, hogy nevére telekeltethesse a Bolyai utca 5. szám alatti épületet”

– fogalmazott Soós Zoltán.

Galéria

Többnyire műtermek vannak az épületben

Fotó: Rab Zoltán

Szerettük volna megszólaltatni az ügyben Péter Ferencet, a Maros Közbirtokosság elnökét is, hiszen fontos lett volna tisztázni, hogy milyen iratok alapján kérte és kapta meg egy marosvásárhelyi műemlék épület tulajdonjogát egy szovátai közbirtokosság. Az is kérdés, hogy ha az épület a közbirtokosság tulajdonában van, akkor miért még mindig a marosvásárhelyi lakásgazdálkodási vállalattól bérlik a műtermeket az ott dolgozó képzőművészek. Amennyiben választ kapunk, a közbirtokosság álláspontját is bemutatjuk.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 04., szombat

Útlezárás Maroskece közelében

Szombaton 16 óráig lezárják a 15-ös jelzésű (E578), Marosvásárhely és Kolozsvár közötti országút Maroskece-közeli (15. és 23. kilométer között) szakaszát.

Útlezárás Maroskece közelében
Útlezárás Maroskece közelében
2023. február 04., szombat

Útlezárás Maroskece közelében

2023. január 26., csütörtök

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek

Fotográfia és művészet címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Művészeti és Népiskola január 26-án 16 órától a sepsiszentgyörgyi Föld Szint közösségi téren.

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek
Fotográfia és művészet témában beszélgetnek
2023. január 26., csütörtök

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek

2023. január 24., kedd

Búvárok is keresik az eltűnt Dózsa György községi férfit

Egy eltűn férfit keresnek Dózsa György községben a Nyárád folyó mentén. Kedden az akcióhoz a Maros megyei rendőrség és tűzoltóság, egy búvárcsapat és helyi önkéntesek is csatlakoztak – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság.

Búvárok is keresik az eltűnt Dózsa György községi férfit
2023. január 24., kedd

Péter Ferenc: száz éve a közbirtokosság tulajdona a patinás épület

A telekkönyvi hivatal nyilvántartása szerint a Bolyai utca 5. szám alatti marosvásárhelyi ingatlant 1915-ben telekkönyvezték a Marosszéki Közbirtokosság tulajdonába – reagált a Székelyhonnak Péter Ferenc a Maros Közbirtokosság elnöke.

Péter Ferenc: száz éve a közbirtokosság tulajdona a patinás épület
2023. január 14., szombat

Önerőből próbálnak felzárkózni a Kis-Küküllő menti borászok

A Kis-Küküllő menti bornak régi hírneve van, a kisgazdák azonban nehezen tudnak megbirkózni a bürokratikus hatósági elvárásokkal. 2022 végén egy egrestői borpincében jártunk.

Önerőből próbálnak felzárkózni a Kis-Küküllő menti borászok
2023. január 14., szombat

Ingyenesen lehet buszozni Marosvásárhelyen a hétvégén

Szombaton és vasárnap ingyen lehet utazni a városi buszokon Marosvásárhelyen. A városi önkormányzat még tavaly döntött arról, hogy a tömegközlekedési eszközök használatának népszerűsítése érdekében lehetővé teszi, hogy hétvégén ingyen lehessen utazni.

Ingyenesen lehet buszozni Marosvásárhelyen a hétvégén
2023. január 13., péntek

Több mint 500 millió lejből fejlesztenek járóbeteg-rendelőket, marosvásárhelyiek is vannak köztük

Több mint 500 millió lejt különítenek el az országos helyreállítási tervvel (PNRR) lehívott alapokból 55 járóbeteg-szakrendelő korszerűsítésére és felszerelésére – jelentette be pénteken az egészségügyi tárca.

Több mint 500 millió lejből fejlesztenek járóbeteg-rendelőket, marosvásárhelyiek is vannak köztük
2023. január 13., péntek

Személyautó és teherautó balesetezett, utóbbi felborult

Egy teherautó és egy személygépkocsi balesetezett pénteken délután a marosvásárhelyi Segesvári úton. A város elkerülőútján az érintett szakaszon a forgalmat leállították mindkét sávon.

Személyautó és teherautó balesetezett, utóbbi felborult
2023. január 13., péntek

Erdélyi magyar startupok versenyeznek

Elindult az erdélyi magyar startupok versenye. A MaStart nevet viselő megmérettetést március 2-án tartják Marosvásárhelyen, a Multinvest IncubCenterben (Fabricii de Zahăr utca 18.)

Erdélyi magyar startupok versenyeznek
Erdélyi magyar startupok versenyeznek
2023. január 13., péntek

Erdélyi magyar startupok versenyeznek

2023. január 13., péntek

Rossz hír: tavaszig szemetes marad(hat) Marosvásárhely

Annak ellenére sem oldódott meg a háztartási szemét elszállításának problémája Marosvásárhelyen és a környező településeken, hogy december végén szerződést bontottak az addigi szolgáltatóval.

Rossz hír: tavaszig szemetes marad(hat) Marosvásárhely
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!