Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Katalin-nap a néphagyományban

Bús Ildikó 2013. november 25., 14:13

Katalin-naphoz több népszokás és időjóslás is kapcsolódik, ezekre pedig napjainkban is érdemes figyelni – mondta el a jeles nap kapcsán Kinda István néprajzkutató.

Katalin-nap a néphagyományban
galéria

„A legismertebb Katalin-napi időjóslás, hogy ha Katalin kopog, a Karácsony locsog – és fordítva, melyet mindenki ismer, és melyre általában figyelnek is az emberek” – magyarázta a néprajzkutató. Ez azt jelenti, hogy amikor Katalin napján fagyos, télies idő van, akkor Karácsonyra enyhébb időjárás várható. A mindenki által ismert mondás mellett mások is vannak, melyek szintén a karácsonyi időjárásra utalnak. Ilyen a „ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik”, de közmondások is vannak időjárással kapcsolatosan: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz. A néprajzkutató szerint a hagyományos időjárás előrejelzésre nagyon figyeltek régen, de a mai nap embere is megfigyeli, milyen idő van Katalinkor.

Az időjárás-előrejelzés mellett szerelmi jósló napnak is tartják november 25-ét, amikor a lányok megálmodhatják, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Emellett Katalin-napkor orgonaágat helyeztek vízbe, amelyik lány ága karácsonyra kizöldült, az a következő évben férjhez ment. A katalinágnak is nevezett hajtást a különböző vidékeken másként állították a lányok, volt, ahol kilenc különböző gallyat tettek vízbe, máshol pedig nem szabadott cserélni a vizet az ágon és meleg helyen kellett tartani – mesélte a néprajzkutató.

A néphagyomány szerint egyébként ez a nap dologtiltó is, főként az asszonyoknak: nem szabad seperni és kenyeret sütni, viszont mulatni lehet, mivel ez a nap a Kisfarsang utolsó napja, amikor Katalin-bált is szerveznek. Kinda István kiemelte, ez vásáros nap is volt korábban, ami mára elfelejtődött, viszont a Maros megyei Gyulakután emberemlékezet óta, így a mai napon is tartanak hagyományos Katalin-napi vásárt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS