HIRDETÉS

Drága hobbiból megélhetés

Szász Cs. Emese 2014. augusztus 07., 00:01 utolsó módosítás: 2014. augusztus 07., 07:55

Eddig csupán drága hobbiként űzte, most azonban úgy döntött: megpróbál megélni a divatból Máthé Annamária. Nem sokan merik ezt bevállalni, főként nem Marosvásárhelyen. Az ifjú divattervező azonban úgy határozott, számtalan kollekció és több évnyi saját magának varrás után itt az ideje nyitni egy műhelyt, amit ő csak divatháznak nevez.

Fotó: Boda L. Gergely

„Sokan nem hiszik, hogy Marosvásárhelyen megéri-e bármilyen vállalkozást indítani, nem hogy divatházat. Ráadásul nagyon kevés olyan divattervező dolgozik a szakmában, aki nap mint nap űzi a szakmát. Vannak divattervezők, divatbemutatók, de arra nem igazán vállalkoznak, hogy megéljenek a divatból a tervezők” – kezd bele rögtön a dolog buktatóiba a 27 éves fiatal lány. Hozzáteszi, ő maga is sokáig azt gondolta, csupán egy drága hobbi lehet a divattervezés, aztán már annyit foglalkozott vele, hogy úgy döntött: megpróbál ebből megélni. Valamivel több mint egy hete nyitott egy kis műhelyt az Egyesülés negyedben, a Style Mile márkanév jelzi, hogy ez Máthé Annamária divatháza, s a Road to fashion szlogen, amelyet saját bevallása szerint rá találtak ki, hiszen egész élete út a divat felé.

Az átalakítástól az egyedi darabok tervezésééig

A fiatal lány szerint mindig is „divatbeteg” volt, 13 éves korában alakított át először magának egy nadrágot, s nem sokára varrt is egyet, mert nagyon trapéz, nagyon csípőnadrágot nem lehetett akkor kapni, amilyen neki kellett.

A divat útján mégis az a Gyermekpalotában elvégzett kurzus indította el, amelynek már a harmadik óráján varrógép előtt alkothattak. Annamáriában már akkor látták a tehetséget: másként látott, másként alkotott, 16 éves korában pedig első divatbemutatóján is szerepelt. Azóta is ő maga varrja ruháit, három éve egyetlen ruhadarabot sem vett magának, csak és kizárólag anyagot vásárol. Évente öt-hat kollekciót tervez, divatbemutatókat szervez, tavaly év végén díjat is nyert. Bár az egyetemen ipari dizájnt tanult és gépészmérnöki oklevelet szerzett, s még múlt évben is csak magának varrt, mára már biztos benne, hogy a divatból szeretne megélni.

„Szerintem lehet a drága hobbiból megélhetés. Már jönnek az emberek, kérdezősködnek, érdeklődnek. Ráadásul most az elején nem csak arról szól majd ez a divatház, hogy megtervezek néhány ruhát és kivitelezem, hanem bármilyen varrással kapcsolatos dolgot elvállalok. Ha valaki felhajtatni, átalakíttatni akar, akkor azt is elvállalom, ha fent akarom tartani ezt a helyet. A végső célom azonban az, hogy egyedi darabokat tervezzek” – mesél terveiről Máthé Annamária. Tudja, nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis egyelőre  a gálaruhák esetében van igény az egyedi tervezésre.

Főszerepben a dolgozó nő

A fiatal divattervező divatháza kis varrodai műhelyből, s egy bemutató részből áll, amelyben helyet kap a próbafülke is. Legújabb kollekcióját állította itt ki, amelyből kitűnik, Annamária irodai ruhákat szeret leginkább alkotni. „Kimondottan az office divatot kedvelem, amit még nehezebb itt Vásárhelyen eladni, mert mondjuk a bankárokra lehet számítani. De mindig is ez volt a kiinduló pontom, amellett, hogy karakterekre és személyiségekre építem fel a ruháimat, legyen az irodai. Olyan elfoglalt, dolgozó nőknek tervezek, akik nagyon sokat dolgoznak, nincs idejük semmire, viszont fontos a megjelenésük. Már nincs az, hogy otthon eszem, hanem elmegyek valahova enni, s ha ki akarok menni valahová munka után, akkor beugrom az első kávézóba. Az ilyen nőknek nagyon funkcionális ruhákra van szükségük, ugyanis lehetnek olyan megszorítások a munkahelyükön, hogy nem lehet kint a válluk, vagy nem lehet mély a dekoltázsuk. Így a ruhák lényege az, hogy egyrészt fed, de ugyanakkor átalakítható, ha utána szórakozásra használják. Például, ha munka után ki akarsz menni egy kávézóba, le tudod dobni a zakót, fel tudod tűrni, s szexi lesz” – magyarázza fő koncepcióját a fiatal divattervező, miközben mutogatja legújabb kollekciójának darabjait. Hozzáteszi: az irodai öltözék kivitelezése jóval olcsóbb, mint mondjuk egy tiszta tollakból, gyöngyökből készült estélyié, amely rengeteg pénzt és munkát igényel.

A kollekciója nagy részét 30 fölötti nőkre álmodta meg, de van néhány fiatalabbaknak való, s egyben sportosabb darab is. Emellett divatháza népszerűsítése érdekében minden hónapban kinevez egy darabot, amely a hónap terméke, azt pedig jó árban, s bármilyen színösszeállításban kérheti az ügyfél. Sok ilyen és ehhez hasonló népszerűsítő akcióval készül a fiatal divattervező, miközben reméli, hogy sikerül megvalósítani az álmait.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS