HIRDETÉS

Díjnyertes divattervező

Szász Cs. Emese 2013. december 02., 20:13 utolsó módosítás: 2013. december 02., 20:23

Divatbeteg, amióta az eszét tudja – mondja saját magáról a 26 éves Máthé Annamária, aki 13 éves korában varrta első ruháját, 16 évesen pedig divatbemutatója volt. A fiatal divattervezőt már a szakma is értékeli, múlt héten ugyanis második lett egy országos versenyen.

Bár még nem tartja magát divattervezőnek a marosvásárhelyi Máthé Annamária, a szakma igen. Múlt héten az országos ifjúsági házak szervezte Ősz színei elnevezésű versenyen mérette meg magát Románia különböző részeiből érkezett divattervezőkkel. Egyedüli magyarként versenyzett, ahonnan a második díjjal tért haza. A megmérettetés különlegességének számított, hogy Cătălin Botezatu zsűrizte, az a divattervező, aki Máthé Annamária szerint is jelenleg az ország legismertebb és elismertebb tervezője.

Máthé Annamária meghívásos alapon került be a Piteşti-en megszervezett versenybe, ugyanis tetszett a szakmának a Kultúrpalotában nemrég bemutatott Fekete özvegy elnevezésű kollekciója, azt bővítette ki, s azzal versenyzett.

„A szecesszióból és a modern fekete özvegyből indultam ki a kollekció tervezésekor. Készültek sportos ruháim, diszkós, négy darab office-stílusú, egy koktélruha és egy estélyi. Megtartottam a klasszikus szoknyanadrág fazont. A nők a szecesszió idején kezdtek nadrágot hordani, akkor jelent meg a bicikli is. Szerettem volna egy modern fekete özvegyet alkotni, egy mai független nőt, erős személyiséggel” – magyarázza kollekciójának lényegét a divattervező, aki leginkább fekete anyagokból dolgozott, valamint metál színekkel, láncokkal dobta fel kreációit, hogy egy kis luxuskinézetet adjon a ruháknak. „Bár a legtöbb kifutón az avantgárd stílus a jellemző, én mindig hordható ruhákat tervezek. Éppen ezért féltem is, hogy az utolsók közt leszek, aztán mégis értékelték, hogy a minőségre, kényelemre, a nőiességre és a főként a hordhatóságra helyezem a hangsúlyt” – mondta Annamária.

A fiatal lány saját bevallása szerint mindig is „divatbeteg” volt, 13 éves korában varrt először magának: egy csőnadrágból alakított trapéznadrágot, 16 éves korában pedig első divatbemutatóján is szerepelt. Saját ruháit ő maga varrja, három éve egyetlen ruhadarabot sem vett magának, csak és kizárólag anyagot vásárol. Bár az egyetemen ipari design-t tanult és gépészmérnöki oklevelet szerzett, biztos benne, hogy a divattervezésből szeretne megélni, bár kétli, hogy ez itthon lehetséges. „Évente öt-hat kollekciót tervezek, de sajnos erre itthon nincs akkora igény. Nincs pénz arra, hogy megfizessék az egyediséget” – fogalmazza meg Máthé Annamária, aki elismeri azt is, hogy Marosvásárhelyen ez a szakma most kezd éledezni, s alig egy-két divattervező nevét ismerik az emberek, annak ellenére, hogy egyre többen fognak neki ennek a mesterségnek.

Annamária azonban nem adja fel, máris egy új álmot dédelget, egy párizsi divatversenyre szeretne jelentkezni egy teljesen új kollekcióval, jelen pillanatban szponzorokat keres. Ezért is indította sálas kampányát, ami abból áll, hogy személyre szabott sálakat készít, és árusít a Facebookon, azzal a szöveggel, hogy aki sálat vásárol tőle, az fiatal divattervezőt segít álmai megvalósulásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS