Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Blans szappanvilága

D. Balázs Ildikó 2012. május 16., 17:44 utolsó módosítás: 2012. május 16., 18:24

Fahéj, kókusz, méz-propolisz, kávé, levendula, csoki, kamilla, körömvirág, narancs, fahéj, paprika, zöld tea, citromfű – ezen alapanyagokból nem holmi finomság készül, hanem a csíkszeredai Gercsényi Blanka „boszorkányműhelyében” – ahogy ő mondja – szappan. Blankára és szappanaira a kézműves vásárokon figyeltem fel, bár bevallom, elsősorban azért, mert azt hittem, süteményt árul. De nem vagyok ezzel egyedül, van, aki penészes sajtnak, más marcipánnak nézi a mutatós szappanokat.

Fotó: Kristó Róbert

– Korábban ékszereket, ajándéktárgyakat készítettem, ezekkel jártunk Magyarországon kiállításokra, vásárokra. Egy alkalommal Veszprémben egy natúr szappanos standra lettem figyelmes, vásároltam is egy csoki-mentás szappant, és olyannyira meg voltam elégedve vele, hogy azóta csak ilyen, természetes szappanokat, tusfürdőket használok. De érdekelt ezek készítése is, sokat olvastam előállításukról, és év végére én is készítettem ötféle szappant. Ez volt a karácsonyi ajándék. A hatalmas sikeren felbuzdulva, egyre többet kezdtem a szappankészítéssel foglalkozni, a család azóta is csak ilyen termékeket használ. De hát az az igazság, hogy ha az ember egyszer kipróbálja, nem is mond le szívesen róla. Időközben, 2010-ben hazaköltöztünk Magyarországról Csíkszeredába, ekkor kicsit leállt a kézműveskedés, de hiányozni kezdett a vásárokra való járás, hiányzott a kézművesség, amivel lekötöm magam. Végül úgy döntöttünk a férjemmel, hogy amikor visszatérünk ebbe az életformába, akkor nem az ékszerekkel járunk majd vásárokra, hanem szappanokat készítünk. Időközben folyamatosan tanultam, továbbképzésekre jártam, fejlesztettem magam.

– Hogyan fogadták a saját készítésű szappanokat itthon a vásárokon?

– Bár Magyarországon nagyon sokan használják, keresik a természetes anyagokból készült termékeket, kozmetikumokat, nem tudtuk, hogy itt mire számíthatunk. Meglepetésünkre itthon is igen népszerűek ezek a termékek, és az lenne a jó, ha minél többen rátérnének az egészséges életmódra, és a mesterséges kozmetikumok helyett természetes kozmetikumokat, mosószereket használnának. Ma már egyre több vásárra eljutunk, és ez a jó, mert így ismernek meg. Sok a visszatérő vendégünk, megkedvelték a termékeinket, hiszen ha bárki kipróbálja, érezheti a különbséget az üzleti és a természetes, kézi készítésű termékek között. Egyébként rengeteg kérdés megfogalmazódik a vásárlókban, sokaknak ez teljesen új dolog, soha nem is láttak ilyet, de aki ismeri, annak is vannak kérdései. Mi igyekszünk mindenkit ellátni hasznos információkkal.

– Kik a legfogékonyabbak ezekre a termékekre?

– Az a korosztály, akinek már gyereke van, vagy most alapít családot. De megfigyeltem, hogy a gyerekvárási időszakban az emberek egyre jobban figyelnek magukra, és arra törekszenek, hogy minél kevesebb mesterséges kozmetikumot használjanak.
– Van olyan szappan, amit ön kísérletezett ki?
– Az első öt szappant magamtól készítettem, semmiféle tudás nélkül. Beszereztem a legminimálisabb védőruházatot, kivonultam a tél kellős közepén a hideg erkélyre, és ott kavargattam a szappanokat, bár sok esetben magam sem tudtam, hogy a különböző anyagok együtt hogyan reagálnak. Mondta is a férjem, hogy felrobbantom a házat. Most már megvan a saját műhelyünk, hiszen nagy tér kell a szappanfőzéshez, egy olyan hely, ahová például a gyerekek nem jutnak be, hiszen lúggal dolgozunk, amitől súlyos égési sérüléseket lehet szenvedni. De a forró olaj is veszélyes lehet, éppen ezért szükséges a védőruházat, maszk, gumikesztyű, szemüveg.

– Honnan szerzik be az alapanyagokat?

– Többnyire Csíkszeredából, ugyanis próbálunk olyan szappanokat készíteni, amelyekhez itthon megtalálhatjuk az alapanyagokat. Van, amit Magyarországról hozunk, ilyen a Holt-tengeri iszap vagy Holt-tengeri só.

– Van kedvenc szappana, egyáltalán a vásárlók milyen termékeket kedvelnek?

– Én a körömvirágszappant nagyon szeretem, mely körömvirágolajat és körömvirágteát tartalmaz, hétféle növényi olaj van benne, és ez kimondottan sebesedő, száraz bőrre alkalmas. Ha például a műhelyben kisebb égési sérülés ér, ez nagyon jól lenyugtatja. Arcra például én a Holt-tengeri iszap szappant használom, ebben nagyon sok olyan hatóanyag van, ami máshol nem nagyon található meg. Főleg a pikkelysömörösöknek kitűnő. Megfigyeltem, hogy az idősebb korosztály a citromfüves szappant nagyon kedveli, ismerik ezt a gyógynövényt, hatásait. A fiatalabb korosztály pedig a csokoládés szappant kedveli, ebben sok a csokoládé, ez adja a színét is, rizsolajat, tejet tartalmaz, és persze, egy kis kocka csoki díszíti. Bőrfeszesítő hatása van, jó narancsbőrre, táplálja a száraz bőrt. A férfiak például a csoki-mentás szappant kedvelik. De érdekes a fahéj-paprika szappan, amely a narancsbőr kiváló ellenszere. Ebben a szappanban luffa szivacs van, amely kitűnő bőrradírozó. Gyerekek kedvence a habszappan, ez ugyanis úszik a vízen, és jól habzik. Van nemezelt fürdőszivacsunk, és érdekes még a szalvétatechnikával díszített szappan. Összesen 22 féle szappant készítünk saját receptjeink alapján, csak természetes alapanyagokból, növényi olajokból, egy-egy szappanhoz akár hat-hét féle olajat is használunk. Természetes a színezék, a termékek gyógyteákat tartalmaznak. De készítünk pálmaolajos, illetve hamulúgos mosószert, csokoládés szájbalzsamot, dezodort és sampont, szőlőmagolajas tusfürdőt.

– Hogy kell elképzelni a szappankészítés folyamatát? Nagymamám annak idején hatalmas üstben főzte a mosószappant, feltételezem, nem ezt a módszert alkalmazza.

– Olyan a műhelyünk, mint egy boszorkánykonyha, ott kotyvasztok, kavargatok, főzögetek. A szappanok meleg eljárással készülnek, kisebb edényekben, ugyanis amint elkészülnek, azonnal kell formázni őket.

– Tervek?

– Természetes alapanyagokból szeretnék krémeket, testápolókat, fogkrémeket készíteni. Egyre több az allergiás beteg, szükség van a természetes alapanyagból készült termékekre. A kereskedelemben megvásárolható termékekben sok hatóanyag van, amelyek különböző mellékhatást váltanak ki. Használjuk egy cél érdekében, de olyan mellékhatásai vannak az adott terméknek, aminek sokszor nem is vagyunk tudatában. Nemrég olvastam egy kutatásról, amely szerint egy újszülött köldökzsinórjából vettek mintát, és 286 adalékanyagot azonosítottak be.

– Feltételezem, hogy nem csak a tisztítószerek, kozmetikumok terén kedveli a természetes alapanyagokat...

– Számomra ez a főzés terén is nagyon fontos. Nem szeretek előrecsomagolt termékeket vásárolni, de a nagyon mutatós zöldségektől, gyümölcsöktől is idegenkedek. Van egy kis családi biókertünk, teljesen más íze van a saját termesztésű kis, apró hagymának, mint az üzletben megvásárolható mutatós, nagy hagymáknak. Szeretném például elérni, hogy a szappanok használatához használt növényeket is én termesszem. Szeretem a befőzéseket, de olyan gyümölcsökből, amit mi termesztünk, majd magunk szedjük. Figyelnünk kell arra, hogy milyen termékeket fogyasztunk, használunk, tudatában kell lennünk annak, hogy a természetes az egészséges.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS