Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szüreti mulatságot tartottak Nyárádremetén

Nyulas Piroska 2014. szeptember 08., 13:14

Régi szokás szerint idén is szeptember első vasárnapján szervezték meg a nyárádremetei szüreti bált.

Fotó: Nyulas Piroska

Egykor csak a szüret befejeztével ünnepeltek az emberek, mára ez megváltozott, a nagyobb szőlősök és a rendszeres bálok eltűnésével a szüreti vigadalom indíttatása is megváltozott, átvette a szerepet a hagyományőrzés.

A tizenkét pár hagyományos csőszruhába öltözött fiatal vasárnap reggel szentmisével kezdte az ünnepi napot. Délután a falu határában gyűltek össze egy közös fényképezkedésre rokonaik, ismerőseik társaságában. Ezt követően zenés kísérettel, énekszóval, a fiúk lóháton, a lányok szekéren végigvonultak a falu fő útvonalán egészen Köszvényesig, hívogatva az embereket az esti táncba. Nagy látványosságnak számít egy ilyen menet, meg is tisztelték a csőszöket az itt lakók, székeket, padokat ragadva kiülnek a kapuk elé, úgy várták a díszmenetet.

Miután visszatértek a nyárádremetei művelődési házba, előadták a már hetek óta gyakorolt koreográfiájukat.

A bál késő este kezdődött, éjfélkor előadták még egyszer a nyárádmenti hagyományos csősztáncot: az elmaradhatatlan gólyával kezdtek, de szerepelt a repertoárban verbunk, lányos- és páros tánc egyaránt.

A mulatság érdekessége volt még a szőlőlopás, ami nehéz feladat, hiszen a sok csősz mind résen van, hogy megőrizze azt. Fontos mozzanat volt még az első szőlőgerezd eladása, illetve egy szőlőkorona elárverezése és a tombolák kisorsolása, amelynek fődíja szintén egy szőlőkorona volt.

A táncosok hajnalig ropták a hagyományos és modern dallamokra.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS