Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Van igény a közösségi mozira

Simó Márton 2014. október 08., 12:12 utolsó módosítás: 2014. október 09., 10:19

Sokan emlékszünk Székelyudvarhelyen azokra az időkre, amikor a városban két filmszínház is működött. Az egykori Olympia a bemutatók színhelye volt, a Homoród pedig egyfajta ismétlő, újrajátszó mozi, ahol a korábbi kasszasikereket és az archív produkciókat vetítették. Legalább két évtizeden át mind a két hely rentábilisan működött.

Akkortájt hosszú sorokat kellett állni az olyan, ma már kultuszfilmnek számító alkotásoknál, mint amilyen a Serpico volt – Al Pacinóval a főszerepben (1973) –, vagy a Zorro (1975), Alain Delonnal, a George Lucas-féle Csillagok háborúja (1977), amely megelőlegezte a virtuális valót az akkor szokatlan trükkökkel és animációval. Gyakran a műhelygyakorlat és a technológiaórák kárára is vállaltuk a mozizást, hiszen kiemelkedő élménynek számított. A mozi által egy különleges világra láttunk rá, amely részben volt ugyan „igaz”, de mindenképp másfajta realitást és fikciót ábrázolt, mint a szocialista rögvalóság.

Klasszikus helyszíneken vetítettek

Amikor Szabó Károly filmrendező, a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtárának vezetője vállalta a 14. Filmtettfeszthez való csatlakozást, úgy gondolkodott, hogy mindenből ízelítőt nyújthasson. „A Kaufland parkolójában, ahol az Isteni műszak (2013) című filmet vetítettük, azt szerettük volna elérni, hogy egy Udvarhelyen szokatlan miliőt is a koncepcióhoz csatoljunk. A többi helyszín kiválasztásánál azt a szempontot tartottuk szem előtt, hogy a fesztivál egy kicsit nosztalgikus, retró-mozis legyen, s ezt a lehetőséget alaposan meglovagolva bejártuk azokat a helyszíneket, amelyek a város múltjában mozis terekként működtek hajdanán. Nos, tudjuk, hogy az első vándormozik sátrakban üzemeltek, nálunk már 1903-tól, ezt szerettük volna felidézni a szabadtéri autós mozival. Ezt követően vetítést szerveztünk az egykori Homoród moziban, a mai UFF nagytermében, majd a volt Olympia moziban, a mai Stúdió teremben, amely mostanság a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola koncerttermeként fungál. Az örömteli tapasztalat az, hogy a városlakóknak van igényük a közösségi mozizásra, ezt támasztja alá a három helyszínen való magas jelenlét is. Az autósmozin különösebb hírverés vagy szervezés nélkül is több mint negyven autó volt, a Homoródban közel hetvenen, az Olympiában pedig több mint 200-an voltak, akik a Megdönteni Hajnal Tímeát (2014) című magyar nagyjátékfilmet tekinthették meg. Összességében mintegy ötszáz személy látogatta vetítéseinket. A könyvtár alagsorában pedig hagyományosan, filmklub jelleggel vetítettünk, ahol a legkisebbek ismét ízelítőt kaphattak a mozivarázsból.”

A következő dobás

A filmrendező máris hirdeti a következő projektet. „Október 11-én, szombaton kezdődik az V. Székelyföld Napok. A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely új fórumot kíván teremteni a székelyföldi dokumentumfilmeknek és a filmeseknek. Ezt a rendezvényt Székelyföldi Dokumentumfilm-szemlének neveztük el, és felhívásunkra huszonhat, székelyföldi témát érintő filmmel jelentkeztek az alkotók. Nálunk október 15–17. között lesznek vetítések, többek között levetítik Sós Ágnes több díjat nyert alkotását, a Csíkszentdomokoson készült Szerelempatak (2013) című filmet is.” A tervek szerint a végső program péntekre fog összeállni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS