Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vadgazda mérnöki mesterképzést indítanak Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2016. augusztus 04., 19:26 utolsó módosítás: 2016. augusztus 05., 11:16

Térségi igényekre reagálva indít új mesterképzést a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) Csíkszeredában. A levelezős vadgazda mérnöki mesterképzést négy félévesre tervezik, így azok is el tudják végezni, akiknek nem lenne idejük nappali tagozatra járni.

Vadgazda mérnöki mesterképzést indítanak Csíkszeredában
galéria
Fotó: Mihály Csaba

„Alapvetően amiatt a helyzet miatt gondoltuk, hogy a térségben szükség lenne ilyen képzésre, ami most Székelyföldön nyomon követhető. Konkrétan arra gondolok, hogy a ragadozók, főleg a medve, egyre inkább megjelenik az ember életterében. Mi úgy látjuk a vadgazda mérnökképzésünkön itt Gödöllőn is, hogy a vadvilág és a vadélet megőrzése egy nagyon fontos feladat, s nyilvánvalóan meg kell őriznünk az utókor számára is ezeket a természeti környezeteket, ahol a vadak élnek. Azonban az nagyon fontos, hogy az ember élőhelyét, az ember szükségletét és igényét is szem előtt kell tartanunk. A vadgazda feladata, hogy egy nagyon szigorú európai uniós ajánlást, ami a nagyvadak védelmét írja elő, valamilyen módon a lakosság érdekeivel össze tudja hangolni. Ezt viszont tanulni kell, ez egy szakma, és jelen pillanatban Romániában ilyen képzésben nem lehet részesülni” – ismertette megkeresésünkre a képzés fontosságát Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem stratégiai és koordinációs főigazgatója.

A vadgazda mérnöki mesterképzés négy félévből álló levelező képzés lesz, olyan személyeket várnak, akik agrárium, környezettudományok, biológiai tudományok egyetemi diplomával rendelkeznek, és jelen pillanatban a munkahelyük miatt, vagy mert már gazdálkodnak, nem tudnak vállalni egy nappali tagozatos képzést. Gödöllői, Európa-, valamint Magyarország-szerte vezető oktatók és professzorok fognak oktatni, és bevonnak sapientiás és más térségi szakembereket is.

„Az a célunk, hogy egy olyan tudásanyagot gyűjtsenek össze a leendő hallgatóink, amelynek birtokában olyan projekteket koordináljanak, amelyben össze tudják hangolni a vadak ember életterében történő megjelenését, az ottani szükségleteket és igényeket is. Mi Gödöllőn azt valljuk, hogy a vadak, a medve és a vaddisznó is érték, csak ezt fel kell ismerni, és meg kell tanulni vele felelősen gazdálkodni” – tette hozzá Magyar. A képzésen 25 államilag támogatott, azaz költségmentes hely van, továbbá 10 fő számára költségtérítéses helyet is biztosítanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb