HIRDETÉS

Szerényebb érdeklődés a kerámiavásáron

Simó Márton 2013. augusztus 11., 19:01 utolsó módosítás: 2013. augusztus 11., 19:27

Az 1978 óta létező Árcsói Kerámiavásár egyike a Hargita megyében működő legrangosabb népművészeti seregszemléknek. Immár harminchatodszor szervezték meg. A korondiak büszkék erre a vásárra, hiszen ilyenkor felsorakozik a látogató előtt a kerámia legjava.

Fotó: Farkas Antal

Egy ideje egyre többször, egyre több helyen esik szó a kísérletezésről és a megújhodásról Korondon, ami jónéhány kerámiakészítő mester munkáin jelentkezik is, olykor egyedi motívumkincs, sajátos formavilág jellemzi ezeket az alkotásokat.

Katona Mihállyal, a község polgármesterével is ezekről a témákról beszélgettünk. „Szükség van erre a szakmai találkozóra. Ebben az évben nem került sor ugyan a kiállított munkák zsűrizésére, nem voltak díjazások, csupán emléklapot vehettek át az itt kiállítók, de ez nem jelenti azt, hogy lankadt volna az érdeklődés a népművészettel foglalkozó szakemberek részéről a kerámia iránt. Anyagi nehézségeink sem voltak ilyen téren, hiszen ez a plusz munka egyáltalán nem növelte volna a kiadásainkat, hiszen a források helyi és pályázati keretekből rendelkezésünkre állnak. Jövőre még jobban átgondoljuk, s már most, a kiállítás zárásakor kezdjük szervezni a következőt. Biztos, hogy be fogunk vezetni mi is egy-két újdonságot, másképp, más szemmel fogjuk szemlézni a kiállított tárgyakat, de ezekről a tervekről most még korai lenne beszélni.”

A kerámia mellett bőven jut hely ilyenkor más kézműveseknek – a fafaragóknak, a bőrdíszműveseknek –, de a kitelepedett vendéglátósok is bemutathatják tudásukat, a legkülönbözőbb ínycsiklandozó helyi specialitások jelentek meg az alkalmi kifőzdékben. Kicsit zsibvásár- és vidámparkjellege is volt a találkozónak, mely egyúttal a falunapok szerepét is betölti a nagyközségben, de ez természetes velejárója ennek a rendezvénynek.

A szervezők mindent elkövettek, hogy odacsalják a turistákat, csakhogy a tömeg elmaradt, nem volt olyan jelentős a vásárlóerő, mint öt-hat évvel korábban. Ez a tendencia már évek óta mutatkozik, egyáltalán nem helyi jelenség, az élet minden szintjén jelen levő gazdasági válság generálja.

A sokféle ingyenes program – a népdalvetélkedő, a népi tánc, az abásfalvi hagyományőrző cigányzenekar muzsikája – azt szolgálta, hogy az is jól érezze magát, aki nem kívánt különösebben enni és inni, és a kerámia meg az egyéb népművészeti cikkek sem érdekelték.

A sakkverseny, amelyet szombaton szerveztek a maga 58 részvevőjével nemzetközinek nevezhető – mondta Szente Kálmán körzeti iskolaigazgató, a verseny létrehozója –, az idei verseny immár sorban az ötödik, ami azt jelzi, hogy meghonosodott ez a szellemi sport, s ezzel bizonyítják, hogy ez a fajta nemes versengés is beilleszkedik kerámiavásár kereteibe, színesítve, gazdagítva azt, akárcsak az asztalitenisz-bajnokság.

Szombaton a déli órákban, a kerámiavásár első napján nem hivatalos minőségben, egyszerű magánemberként látogatta meg Korondot Mihai Rǎzvan Ungureanu volt miniszterelnök, a jobboldali Polgári Erő (Forţa Civicǎ) elnöke. A politikus betért az új művelődési házba, ahol a sportvetélkedők zajlottak, meglátogatott egy fazekasműhelyt, egy taplászt és a hivatalos beszédek kezdete előtt, valamivel 15 óra után távozott a községből.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS