Sok a tűzvédelmi hiányosság a kórházakban, ám ez nem minden esetben az egészségügyi intézmények hibája

Sok a tűzvédelmi hiányosság a kórházakban, ám ez nem minden esetben az egészségügyi intézmények hibája

Vannak tűzvédelmi hiányosságok. Az ország több mint 300 egészségügyi intézménye tűzvédelmi engedély nélkül működik. Képünk illusztráció

Fotó: 123RF

Részletes összesítést tett közzé a tűzvédelem területén a hazai kórházakban fellelhető hiányosságokról az egészségügyi minisztérium. Ebből többek között kiderül, hogy négy kivételével az ország összes megyéjében működnek tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező kórházak, így Hargita, Kovászna és Maros megyékben is. A kérdés viszont nagyon összetett, több helyszínen nem az épületek hiányosságai, hanem folyamatban lévő beruházások miatt hiányzik az engedély.

Iszlai Katalin

2021. február 08., 08:552021. február 08., 08:55

A tavaly novemberben Piatra Neamţon (Karácsonkő) történt kórháztüzet követően átfogó ellenőrzéseket rendeltek el a hazai kórházakban, a katasztrófavédelmi felügyelőségek az egészségügyi intézmények intenzív terápiás osztályain (ATI) vizsgálódtak az elmúlt hónapokban. Az ellenőrzések eredményéről nemrég részletes beszámolót tettek közzé az egészségügyi minisztérium honlapján. Mint az összesítésben részletezik,

292 ellenőrzést végeztek a kórházak intenzív terápiás osztályain, ezek során pedig 1921 hiányosságot tapasztaltak, amelyekért 1493 esetben figyelmeztetést, 91 esetben pénzbírságot róttak ki 448 401 lej értékben.

Az ellenőrzések során a tűzvédelem számos elemét vizsgálták, például a tűzvédelmi engedélyeket, a tűzérzékelő, jelző és figyelmeztető berendezéseket, a tűzcsapokat, tűzvédelmi felszereléseket, menekülési útvonalakat, illetve a magán készenléti szolgálatokat.

Székelyföldi hiányosságok

Az ellenőrzések során kiderült, hogy az ország több mint 300 kórházi épülete nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel, igaz, azt is megjegyzik, hogy

az esetek többségében egy folyamatban lévő beruházás, korszerűsítés miatt hiányzik a dokumentum.

A katasztrófavédelmi felügyelőségek a székelyföldi megyékben is több hiányosságot tapasztaltak az ellenőrzések során.

A vizsgálatok szerint Hargita megyében tűzvédelmi engedély nélkül működik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a maroshévízi kórház.

Utóbbi nem rendelkezik tűzérzékelő, jelző és figyelmeztető berendezésekkel, a csíkszeredai kórház intenzív terápiás részlegén pedig nem működnek ezek. Továbbá a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházakban nem működik magán készenléti szolgálat.

Maros megyében a Maros Megyei Klinikai Kórház intenzív terápiás részlege nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív terápiás részlegén nem működnek a tűzérzékelő, jelző és figyelmeztető berendezések,

továbbá a megyeszékhely és Segesvár több egészségügyi intézményében nem biztosítottak a körülmények a biztonságos kimenekítéshez egy sürgősségi eset alkalmával, illetve az elektromos berendezések rendszeres ellenőrzése is elmarad a Maros Megyei Klinikai Kórházban, ahogy a bevetési járművek behajtása sem zökkenőmentes ehhez az intézményhez.

Kovászna megyében három egészségügyi intézmény működik tűzvédelmi engedély nélkül: a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház kovásznai alegysége, és a kézdivásárhelyi kórház anya- és gyermekvédelmi központja.

Emellett Kovászna megyében is több egyéb tűzvédelmi hiányosságot tapasztaltak a kórházak esetében.

Folyamatban lévő beruházások

Ahogy az országban mindenhol, Hargita megyében is számos hiányosság tapasztalható a tűzvédelem terén, de

nincsenek olyan jelentős problémák, amelyek az egészségügyi személyzet vagy a betegek biztonságát veszélyeztetnék

– tudtuk meg Monoranu Radutól, a Hargita megyei tűzoltóság megelőzési osztályának vezetőjétől. Mint érdeklődésünkre elmondta, az összesítésben felsorolt információk valósak, ám a helyzet nem annyira kétségbe ejtő, mint ahogyan az első ránézésre tűnhet.

A csíkszeredai és a maroshévízi kórháznak is folyamatban lévő beruházások miatt hiányoznak tűzvédelmi engedélyeik.

Mint kifejtette, a maroshévízi kórházban hamarosan a fejlesztések végére érnek, májusban várhatóan beüzemelik a tűzérzékelő, jelző és figyelmeztető berendezéseket is, és ha azt azt követő ellenőrzésen mindent rendben találnak, kibocsátják a tűzvédelmi engedélyt a kórház számára. A csíkszeredai intézményben viszont számos beruházás van folyamatban, ezért nem tudni, mikor érnek a végére. Ott a tűzérzékelő, jelző és figyelmeztető berendezéseket már több osztályon is felszerelték, a munkálat kivitelezése viszont a kórház önhibáján kívül nem fejeződött be, továbbra is hiányzik az irányító rendszer. Hozzátette:

folyamatosan tartják a kapcsolatot a megye összes kórházának vezetőségével, rendszeresen ellenőrzéseket végeznek, és az a tapasztalat, hogy az intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a tűzvédelem terén, a hiányosságokat is folyamatosan próbálják pótolni.

Ezzel kapcsolatosan Monoranu arra is kitért, miért nem működik még magán készenléti szolgálat a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kórházakban. Ezek létesítéséhez nem külső forrásból kell szakembereket alkalmazni, hanem a személyzet tagjaiból állítható össze egy csapat. Ehhez azonban megfelelő felkészültségre van szükség, így jelenleg

többen is képzéseken vesznek részt, és ha minden jól halad, még idén megalakulhatnak a készenléti szolgálatok.

Összetett és költséges

A tűzvédelem terén tett lépések, beruházások, illetve az engedélyek helyzete sokkal sokrétűbb annál, mint
amit az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett dokumentáció érzékeltet – erősítették meg a tűzoltóság megelőzési osztályának vezetője által elmondottakat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház illetékesei is.

Az elmúlt hónapokban az ország több kórházában látott tragikus események előfordulásának lehetőségét nem tudjuk teljes mértékben kizárni, hisz nagyon sok körülmény befolyásolja a tűzvédelmi biztonság megteremtését, de évek óta dolgozunk ennek érdekében

– hangsúlyozta Konrád Judit kórházmenedzser. Az intézmény részletes beszámolót bocsátott lapunk rendelkezésére az említett lépésekről. Mint kifejtették, a kórház az elmúlt években számos intézkedést foganatosított és nagy beruházások történtek a tűzvédelmi biztonság megteremtése, az előzetes tűzvédelmi engedélyek és a tűzvédelmi engedélyek rendezése érdekében. Eddig főként a külső épületek engedélyeztetése során tudtak előrelépni. Fontos ugyanakkor rámutatni, hogy

ezek a folyamatok nagyon időigényesek, jelentős anyagi erőfeszítést feltételeznek, a folyamatosan változó tűzvédelmi szabályok pedig gyakori újratervezésre, helyenként befejezés előtt álló munkálatok újbóli elkészítésére kényszerítik az intézményt.

A beruházások nagyságrendjének érzékeltetése céljából példákat is említettek: a fül-orr-gégészeti és fizioterápiás osztályoknak otthont adó épület tűzvédelmi engedélyének műszaki dokumentációjának elkészítése, a szükséges munkálatok kivitelezése és az engedélyezés összesen 134 ezer lejbe kerültek. A bőrgyógyászati és szemészeti osztályokat magába foglaló kórházépület esetében a tűzvédelmi engedély műszaki dokumentációjának elkészítése, a szükséges munkálatok kivitelezése és az engedélyezés összesen 210 ezer lejbe került. A kórház főépülete esetében előkészítés alatt áll a tűzvédelmi engedély műszaki dokumentációja elkészítésének a közbeszerzésre való kiírása, ennek értéke várhatóan 300 ezer lej körül lesz.

Hozzátartozik a helyzetképhez, és a problémák egyik legnagyobbika, hogy

a kórházépületek régiek, teljesen más standardoknak megfelelően készültek és a modern tűzvédelmi előírásokat nehéz alkalmazni ezekben.

Teljes, előzetes vagy hiányzó

A kórház főépülete 1995-ben kapott tűzvédelmi engedélyt, és minden utólagos változtatásra a kórház megkérte a szükséges előzetes tűzvédelmi engedélyeket. A főépület C-szárnyában zajló bővítési munkálatokra előzetes tűzvédelmi engedélyük van. Ebben a szárnyban működik, így ez az előzetes engedély vonatkozik a kórház intenzív terápiás osztályára is, illetve a Covid-betegeket ellátó intenzív terápiás részlegre is. Ebben a szárnyban egy korábbi beruházás révén, több osztályon ki van építve a tűzjelző rendszer, a kivitelező cég csődje miatt azonban ez a munkát nem fejezték be. Dolgoznak azon, hogy ezt a munkálatot a kórház befejezhesse és az ortopédiai osztályon (itt jelenleg a Covid-ATI-részleg is működik), továbbá a gyermekosztályon és radiológiai osztályon is megoldódhasson a tűzjelző rendszer telepítése.

A C-szárny többi részében (ahol az ATI-osztály is van) ez megoldódik a folyamatban lévő bővítési munkálatok befejeztével. Erre a szárnyra akkor lehet tűzvédelmi engedélyt igényelni, amikor a munkálatok befejeződtek. A főépület többi részére előkészítés alatt áll a közbeszerzési eljárás kiírása a tűzvédelmi engedély műszaki dokumentációjának elkészítésére.

Tűzvédelmi engedéllyel rendelkezik a kórház a fül-orr-gégészeti és fizioterápiás osztályoknak otthont adó épületre és a Szentegyházi Egészségügyi Központ gyermekosztályát magába foglaló épületre.

Előzetes tűzvédelmi engedéllyel rendelkezik a kórház a bőrgyógyászati és szemészeti osztályt magába foglaló épületre (itt befejeződtek az előzetes engedélyben megjelölt munkálatok, így már igényelhetik a tűzvédelmi engedélyt), a pszichiátriai osztálynak otthon adó két épületre (a munkálatokat idén fogják befejezni), és a Szentegyházi Egészségügyi Központ belgyógyászati részlegnek is otthont adó épületére.

Nincs tűzvédelmi engedélye viszont a csíksomlyói kórházépületnek, mivel ez az épület nem a kórház tulajdonában van, ezért ott ilyen jellegű beruházásokat nem végezhet az intézmény vagy az azt fenntartó Hargita Megye Tanácsa.

Az elmúlt napok fejleménye, hogy a parajdi Sándor Pékség nagylelkű adományt ajánlott fel a Hargita Megyéért Egyesület révén a kórház javára, a 120 ezer lejes felajánlásból pedig – a tulajdonos római katolikus egyház beleegyezésével – a csíksomlyói kórházépület számára elkészülhet a tűzvédelmi engedély műszaki dokumentációja.

Azt is megtudtuk továbbá, hogy a belső kórházi tűzoltócsoport megalakítása folyamatban van. Kijelölték a személyeket a feladatra, és a csoport egy része már kiképzésen is részt vett. Felszerelésük beszerzése is elkezdődött támogatói felajánlásból, így következhet a csoport engedélyeztetése.

 

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 191. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 191. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM