Pusztuló egykori határőrlaktanyák Úzvölgyében

Pusztuló egykori határőrlaktanyák Úzvölgyében

A tábort 2004-ben bezárták, az épületek üresen állnak

Fotó: Pinti Attila

Az úzvölgyi haditemetőben az elmúlt évek során történt incidensek mellett alig esett szó a temető közelében fekvő egykori határőrkaszárnyákról, amelyek állapota folyamatosan romlik, miután húsz éve bezárva, használatlanul állnak. Csíkszentmárton eredménytelenül próbálta megszerezni az ingatlanokat korábban, amelyek felújítására az ezeket birtokló állami intézmények nem költöttek.

Kovács Attila

2024. május 06., 08:012024. május 06., 08:01

A laktanyákat és a hozzájuk tartozó melléképületeket, istállót az erődítményekkel együtt 1942-ben, a Székely Határőrség újjászervezésének idején építették, az 1940 őszétől ismét országhatárrá vált Úzvölgyében szolgálatot teljesítő határvédelmi erők bázisaként. A világháború utáni évtizedekben a laktanyákat diáktáborrá alakították, az egykori megyei táborigazgatóságok utódaként pedig 1990 után az Ifjúsági és Sportminisztérium alárendeltségébe tartozó Bákó Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság birtokában voltak.

Mivel az 1968-as közigazgatási újjászervezés, a megyésítés idején Hargita és Bákó megye határát éppen Úzvölgyében húzták meg, de ezt az akkori viszonyok közepette egyértelműen nem pontosították, ez jó alapja volt a két megye közötti későbbi határvitáknak,

és mint látni fogjuk, ez a volt laktanyák jelenlegi helyzetéhez is nagyban hozzájárult. 1968-ban ugyanis Úzvölgye települést Hargita megyéhez tartozóként jelölte meg a vonatkozó törvény, de 1972-ben és később, 1985-ben a két megye kataszteri hivatalai már arról „egyeztek meg”, hogy Úzvölgye Bákó megye része, és ennek megfelelően készítették el a kataszteri nyilvántartást is.

A volt laktanyákban egészen 2004-ig még zajlott a diáktáborok szervezése, akkor viszont

a Bákó Megyei Népegészségügyi Igazgatóság az elégtelen körülmények miatt megvonta a működési engedélyt, és bezáratta a tábort.

Nemcsak a megfelelő mosdók, illemhelyek hiányoztak, de nehézségekbe ütközött az áramellátás is, amit generátorokkal biztosítottak. „Fénykorában” a tábor 250 személy elszállásolását is biztosítani tudta.

Összecsukták a dossziét

Csíkszentmárton számára nem volt közömbös az egykori kaszárnyák sorsa, a község több ízben is igyekezett a határviták mentén megszerezni, tulajdonába venni a haditemető mellett ezeket az ingatlanokat is. Mivel az 1990-es években lehetőség volt elkészíteni a közigazgatási egységek közvagyonának listáit, és ezeket törvényesíteni, a község a temetőt és az ingatlanokat is bevette ebbe a közvagyonba, ahogy ez a 2001. évi 1351-es számú, majd az ezt kiegészítő és módosító 2010. évi 299-es számú kormányhatározatokban is megjelenik.

Csakhogy a helyzet ennél bonyolultabb volt, ahogy ezt Gergely András korábbi csíkszentmártoni polgármester elmondta. Tőle tudjuk, hogy a község kezdetben igyekezett minden közterületet, ingatlant bevenni a közvagyonába, aztán később kiderült, hogy ez nem minden esetben volt jogszerű. A volt laktanyák esetében azért, mert ezek az Ifjúsági és Sportminisztérium közvagyonában szerepeltek, így ki kellett venni a helyi közvagyonból.

2006-ban az akkori Ifjúsági és Sportminisztérium RMDSZ-es államtitkára rendelettel próbálta a Bákó Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóságtól a Hargita megyei hasonló intézmény ügykezelésébe átadni a tábort, erre viszont felhördültek a bákóiak, bírósághoz fordultak, végül a rendeletet nem alkalmazták.

Később a szaktárca által kezdeményezett decentralizáció részeként több, használaton kívüli volt diáktábort adtak át megyei és helyi önkormányzatoknak, Csíkszentmárton is bejelentkezett az úzvölgyi létesítményért.

Galéria

Megemlékezők Úzvölgyében. Háttérben a volt laktanyák

Fotó: Pinti Attila

„Mikor minden készen volt, kértek, hogy hozzunk egy olyan határozatot, hogy biztosítjuk a fenntartását. Miután ez is megvolt,

Idézet
a jogászuk azt mondta, náluk úgy szerepel, hogy Bákó megyei a tábor, ezért nem adhatják Hargita megyének.

Mi küldtünk régi térképeket, az 1968-as közigazgatási átszervezésről szóló 2-es számú törvényt, de azt mondták, hogy amíg nem lesz egy törvényszéki végzés, amely azt mondja, hogy ez Hargita megye területén van, addig nem lehet. Összecsukták a dossziét, és eltették” – elevenítette fel a történteket Gergely András.

Ismét gazdát cseréltek

Csíkszentmárton, majd Hargita Megye Tanácsa később is folytatta a határvitát, illetve Úzvölgye területének visszaigénylését, akkor még tárgyalások útján. Az ügy a temetőben 2019-ben felállított betonkeresztek és emlékmű, majd a hírhedt temetőfoglalás után szintet lépett,

a község a törvénytelenségek elleni fellépés mellett 2020-ban pert indított a Csíkszentmárton és Dormánfalva közötti, egyúttal a két megye határának megállapítása érdekében, jelezve, hogy Úzvölgyét – benne a temetővel és a volt kaszárnyákkal – saját közigazgatási területének tartja,

amelyet nemcsak az 1968-as évi 2. számú törvény, hanem az 1900-as évek elejéről származó telekkönyvek is igazolnak.

korábban írtuk

Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok
Elfoglalták az úzvölgyi sírkertet, ünnepeltek a románok

A fokozott hatósági jelenlét ellenére a feldühödött románok kitörték az úzvölgyi temető kapuját és beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a mogyorófa kereszteket és elfoglalták a temetőt.

A keresetlevelet először a Hargita Megyei Törvényszéken iktatták, a dormánfalviak szerették volna áthelyeztetni a tárgyalást Bákó megyébe, de a szentmártoniak ezt megakadályozták. Végül a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék a Hargita Megyei Törvényszékre helyezte vissza a pert, amelynek elsőfokú tárgyalása azóta is tart.

Mivel a kataszteri nyilvántartásban Úzvölgye továbbra is Bákó megyéhez tartozik, az Ifjúsági és Sportminisztérium korábbi akciójához hasonló újabb decentralizációs kezdeményezés a volt laktanyák esetében eredménnyel járt. 2022-ben a szaktárca átadta a tizenegy épületet és a hozzájuk tartozó melléképületeket Bákó Megye Tanácsa ügykezelésébe.

Ha a bíróság a megyehatárper végén jogerősen Csíkszentmárton és Hargita megye javára ítél, ezek visszaszerzésére újabb lehetőség nyílik.

Ha nem, akkor véglegesen Bákó megyéé maradnak.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 06., szombat

Dínomdánom a Kuvaszóban

Hétvégén újra zenebonától és vigadalomtól lesz hangos és remélhetőleg népes a Kuvaszó Turisztikai Övezet. Ennek nyomós oka van: itt tartják a Bardoc községi napokat.

Dínomdánom a Kuvaszóban
Dínomdánom a Kuvaszóban
2024. július 06., szombat

Dínomdánom a Kuvaszóban

2024. július 06., szombat

Második esély a menhelyi kutyáknak az örökbefogadás

Számos örökbefogadásra váró eb van a székelyudvarhelyi kutyamenhelyen – hívja fel a figyelmet a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, azzal a céllal, hogy otthont találjanak a menhely lakóinak.

Második esély a menhelyi kutyáknak az örökbefogadás
2024. július 05., péntek

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat

Borszéken minden nyáron több fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat. Idén a fürdőváros nyárindító eseménye a hétvégi Random Fesztivál. A kétnapos rendezvény sztárfellépője a Bagossy Brothers Company.

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat
2024. július 05., péntek

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon

Sportvetélkedőkkel rajtolt el pénteken az idei Güdüci Kulturális Napok eseménysora. Ennek kiemelkedő eseménye a templom búcsúünnepe, amely egyben egy fiatal pap újmiséje is lesz. Aznap szervezik a Güdüc MTB hegyikerékpár-versenyt is.

Fiatal pap újmiséje a Güdüci Kulturális Napokon
2024. július 05., péntek

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először

Több mint ötven orvos, ápoló, irodai dolgozó és egyéb alkalmazott öltött székely ruhát pénteken a székely népviselet napján. A várost motorkerékpáron végigjárva is hirdették, hogy ma van hagyományos viseletünk jeles napja.

Népviseletben a kórház alkalmazottai – most először
2024. július 05., péntek

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen

Népi hangszerek és ének oktatása kezdődik el ősztől a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán, lehetőséget teremtve a fiataloknak, hogy ezzel hivatásos erdélyi népi együttesekben helyezkedjenek el.

Népzeneoktatás indul ősztől a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen
2024. július 05., péntek

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja

A fiatalok kedvenceivel robbant be az idei Vibe Fesztivál, amelynek csütörtök esti főfellépője, a ByeAlex és a Slepp tömegeket vonzott az erdélyiek legnagyobb magyar zenei rendezvényére. Az első nap sikerét a bejárat előtt kígyózó sorok is igazolták.

Bemelegítettek a hétvégére, magas fordulatszámon pörög Erdély legnagyobb magyar fesztiválja
2024. július 05., péntek

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen

Bemutatkozott pénteken az újonnan alapított Székelyudvarhelyi Vendéglátóipari és Turisztikai Patronátus (SZVTP), amely a témában érdekelt vállalkozók érdekeit szeretné képviselni, közös fejlesztésekben, programokban gondolkodva.

Új vendéglátóipari és turisztikai szervezet alakult Székelyudvarhelyen
2024. július 05., péntek

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék

Székely népviseletekről készült adatbázist mutattak be pénteken, a Székely Népviselet Napján, Csíkszeredában. Az alkalmazásban egyelőre csak Csíkszék népviseleteit követhetjük nyomon.

Folkapp: a csíki mellett az udvarhelyszéki és gyergyói népviseleteket is egy adatbázisba gyűjtenék
2024. július 05., péntek

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel

Könnyebb témára számítottak a magyarból érettségiző diákok – tudtuk meg székelyudvarhelyi érettségizőktől péntek délután. Az utolsó vizsga után többen vélekednek úgy, hogy a magyar tétel egyeseknek nagyobb fejtörést okozott, mint a matematika.

Meglepetésként érte a magyarból érettségiző diákok többségét a harmadik tétel
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!