Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Országos szinten ritka beavatkozásokat is elvégeznek a csíkszeredai kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán

Barabás Hajnal 2020. február 23., 11:45

Hatalmas átalakuláson ment át az utóbbi években a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya, a hozzá kapcsolódó újszülöttosztályon pedig ugyancsak jelentős korszerűsítéseket végeztek. A kórházban évente több mint ezer szülést vezetnek le, és ennél is több újszülöttet látnak el.

Fotó: Gábos Albin

Holló Tünde Mária, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője számolt be az utóbbi évek fejlesztéseiről. Mint a főorvos mesélte, harminc éve dolgozik a kórházban, és munkája kezdetén a szülőszobák még a kórház sebészeti osztályának műtőblokkjában voltak. Mára már egy teljesen átalakult rendszerben működő osztályt vezet.

Hét szakorvos dolgozik az osztályon

Tőle tudjuk, hogy jelenleg a szülészeti részlegen 40, a nőgyógyászatin pedig 20 ággyal működnek. Az osztályon hét szakorvos dolgozik, így egy ügyeleti vonalat le tudnak fedni, ugyanakkor szükség esetén a műtéti beavatkozásokhoz be tudják hívni az éppen nem ügyeletező kollégáikat is. Egyébként tavaly 1290 szülést jegyeztek a kórházban, amelyekből 453 esetben császármetszést végeztek.

Egyre több a császármetszés. Ezelőtt 30 évvel mindössze 5 százalék volt az ilyen beavatkozások száma, ma már több mint 35 százalék. Ez az arány egyébként nagyjából megegyezik az országos átlaggal

– tudtuk meg. Ugyanakkor sok a terhességmegszakítás is. Az osztályon tavaly 2305 pácienst láttak el, egynapos ellátásban 711 beteget kezeltek, és több mint ezer nőgyógyászati műtétet végeztek.

Inkubátor Fotó: Gábos Albin

Már két műtőben operálnak

A sebészeti osztály műtőblokkjából évekkel ezelőtt az első emeleten lévő szülészetre költöztették a műtőjüket. Sokáig ez az egy műtő működött, két éve azonban lehetőség nyílt arra, hogy újabb műtőt rendezzenek be az osztályon. A két műtőbe pedig új műtőasztalokat, új lámpákat, altatógépeket, laparoszkópot, sterilizáló tárolódobozokat és egyéb műszereket kaptak nemrég. Holló Tünde hozzáfűzte,

az új gépek és eszközök használatához minden szakorvosuknak megvan a kompetenciája, elvégezték az ezekhez szükséges képzéseket.

Nemcsak az orvosok, hanem a két osztály asszisztensei is gyakran vesznek részt továbbképzéseken. Az osztály két szülőszobával is rendelkezik, ahova új szülőasztalokat, az újszülöttek ellátásához szükséges melegített asztalokat – ezeken biztonságban elvégezhető minden szükséges újraélesztési beavatkozás –, a biztonságos lélegeztetéshez szükséges berendezéseket, valamint modern, az újszülöttek szívműködését monitorozó pulsoximétereket, illetve egy új ultrahangkészüléket helyeztek el. „Sikerült nemrég berendezni egy intenzív megfigyelő kórtermet is, új ágyakkal, ide császármetszés után kerülnek az anyukák” – tette hozzá a főorvos.

Fotó: Gábos Albin

Ugyancsak újdonság, hogy kialakítottak egy helyiséget, ahol a családtagok civilizált körülmények között látogathatják meg az anyukákat. A friss anyák és babák nyugalma és védelme érdekében a gyermekágyas osztályra nem mehetnek be látogatók. Nemrég újrafestették, színesítették a kórtermeket is, hogy hangulatosabb, anya- és bababarát legyen az osztály.

Bevett szokás ma már az apás szülés, illetve az újszülött világrajövetele után az aranyóra gyakorlata,

utóbbi keretében a baba előbb bőr-bőr kontaktusban pihenhet meg az anyuka mellkasán, majd az első két órát is együtt töltik a szülőszobán. A bőr-bőr kontaktusra a császármetszések során is van lehetőség. Ugyanakkor figyelmet fordítanak arra, hogy a kismamákat segítsék, tanácsokkal lássák el a szoptatást illetően. Az osztályon dolgozik okleveles szoptatási tanácsadó is.

A szülészeti-nőgyógyászati járóbeteg-rendelő a kórház földszintjén működik, ide online is lehet időpontot foglalni az intézmény honlapján, a korhaz.ro oldalon. Tavaly a járóbeteg-rendelőben 2002 pácienst vizsgáltak meg. A rendelő is átesett fejlesztésen, az utóbbi időben egy új, korszerű ultrahangkészülékkel bővítették. A főorvos ugyanakkor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy itt méhnyakrákszűrést is végeznek, az ebben való részvételhez nem szükséges más, csak egy küldőpapír a háziorvostól. Arra is kitért, hogy a szűrés erősen javallott, főként a negyven év fölötti nőknek.

Csecsemők ultrahang-vizsgálata Fotó: Gábos Albin

Jövőbeli tervek

Az osztályvezető több jövőbeli tervüket is megosztotta. Mint részletezte, jelenleg folyamatban van egy második ügyeleti vonal létrehozása is, hogy bármikor elérhető legyen még egy szakorvos, ha szükség van rá. Folyamatban van a kórház családtervezési rendelőjének bővítése is, a poliklinika épületében ennek keretében nőgyógyász és klinikai pszichológus is fog rendelni. Hosszú távon szeretnének létrehozni egy nőgyógyászati onkológiai eseteket ellátó egységet, valamint egy meddőségi részleget is, de ehhez teljes szervezeti és szerkezeti átalakításra lesz szükség.

A gépekkel együtt kell fejlődni

Az osztályon egyébként minden típusú nőgyógyászati műtétet elvégeznek (például onkológiai műtétek, méhnyakrák-műtétek, méheltávolítás, méhsüllyedés kezelése), csak ritka esetekben küldik tovább a pácienseket nagyobb kórházakba. Hompoth György szülész-nőgyógyász főorvos elmondta, az orvosoknak együtt kell fejlődniük a korszerű gépekkel, az osztályon nagyon sok újítás volt, és a mostani műszereket össze sem lehet hasonlítani azokkal, amelyeket öt-hat éve használtak.

Ezek a gépek pontosabb diagnózist tesznek lehetővé, az új generációs sebészeti eszközök pedig egyszerűbbé teszik a beavatkozásokat, vannak már olyan kauterek (elektromos sebészi kések), amelyek egyszerre vágnak és vérzéscsillapítást is végeznek

– magyarázta. A kórházban egyébként több, országos szinten is ritka beavatkozást végeztek, két éve premiernek számított a méh-endometriózis laparoszkópos kezelése, amely az érintett bélszakasz eltávolítását jelentette. A betegség által érintett húgyhólyag vagy hüvelyrészek eltávolítását és az ilyen jellegű operációkat azóta is végzik. Szintén premiernek számított nyolc évvel ezelőtt a laparoszkópos méheltávolítás, amely ma már a rutinműtétek közé tartozik, és évente 30–40 ilyen beavatkozást végeznek el.

Fotó: Gábos Albin

Évente 1200–1300 baba születik

Füstös Annamária újszülöttgyógyász-szakorvos, az újszülött osztály vezetője mutatta be osztályukat, amely szorosan együttműködik a szülészettel. Összesen 36 ágyuk van, amelyekből hetet koraszülött csecsemőknek tartanak fenn. Ezenkívül van három intenzív terápiás ágyuk a beteg vagy nagyon pici babák ellátására.

Az osztályon két szakorvos dolgozik, és egy rezidens orvos van alkalmazásban, aki jelenleg a szakképzését végzi Marosvásárhelyen.

Füstös Annamária három éve tevékenykedik a kórházban, korábban évekig nem volt az intézménynek újszülöttgyógyász-szakorvosa. Mint mondta, szükség volna további szakemberekre, hogy tudják teljesen lefedni az ügyeleti vonalat, jelenleg a gyermekgyógyász szakorvosok segítenek ebben. Ezen az osztályon is jelentős fejlesztések történtek az utóbbi időben: amellett hogy kifestették, színesítették a hozzájuk tartozó helyiségeket, új babaágyneművel, ruhákkal, bútorzattal, a babák biztonságos és szakszerű ellátásához szükséges modern felszerelésekkel gazdagodtak. Új inkubátor, korszerű ultrahangkészülék van, amellyel szükség esetén a kisbabák agyát, hasi szerveit vagy veséit tudják pontosabban megvizsgálni. Továbbá sikerült beszerezni egy korszerű, nem invazív légzéstámogató készüléket (CPAP), amely a kis koraszülöttek ellátásában elengedhetetlen.

Fotó: Gábos Albin

Évente 1200–1300 kisbabát látnak el, köztük olyanokat is, akik nem itt születtek – ide hozzák a gyergyószentmiklósi és maroshévízi kórházakból azokat a koraszülötteket, akik komolyabb szakellátást igényelnek.

„Minden több mint 32. gesztációs hétre született és 1500 gramm feletti súllyal született gyermeket el tudunk látni” – magyarázta a szakorvos. Újdonság továbbá, hogy osztályuk munkáját egy éve már egy szociális asszisztens is segíti, aki például rendezi azoknak a babáknak az anyakönyvi kivonatát, akiknek az édesanyja nem rendelkezik iratokkal, illetve az elhagyott újszülöttek nevelőszülőknél való elhelyezéséről is gondoskodik, együttműködve a gyermekvédelmi hatóságokkal. Ugyancsak nemrég óta tevékenykedik náluk egy klinikai pszichológus is.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_csmsk_ujszulott_osztaly_ga-1.jpg
Az osztályok orvosai, balról jobbra: Teleky Levente, Fogarasi Éva, Kraft Hunor-Norbert, Felházi Réka, Hompoth György, Voicu Camelia-Mirela, Holló Tünde-Mária, Füstös Annamária, Portik Botond, valamint Cseh Zsuzsanna Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-17.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-16.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-15.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-14.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-13.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-12.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-10.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-9.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-8.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-6.jpg
Ultrahang-készülék Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-5.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-3.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_ujszulott_osztaly_illusztracio_ga-1.jpg
Intenzív terápiás kórterem Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_csmsk_ujszulott_osztaly_ga-5.jpg
Hompoth György szülész-nőgyógyász Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_csmsk_ujszulott_osztaly_ga-4.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_csmsk_ujszulott_osztaly_ga-3.jpg
Füstös Annamária, valamint Holló Tünde szakorvosok, osztályvezetők Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/aktualis/2020/11_februar/o_csmsk_ujszulott_osztaly_ga-2.jpg
Holló Tünde szülészeti-nőgyógyászati osztály főorvosa Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat