HIRDETÉS

Országgyűlés Székely Himnusszal

Bús Ildikó 2010. május 15., 14:55 utolsó módosítás: 2010. május 16., 12:08

A határon túli magyarok képviselői is jelen voltak pénteken a Magyar Országgyűlés alakuló ülésén. Olosz Gergely, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a köztársasági elnök meghívására vett részt az ülésen, és örömmel hallgatta a meghívott határon túli képviselők társaságában a Szózat után a Székely Himnuszt: ez volt az első alkalom, hogy alakuló ülésen elhangzott.

\"Az akadályok és gáncsok nem rémítenek meg. Véghez viszem azt, amivel a magyar emberek megbíztak. Márpedig a magyar emberek gyökeres változást akarnak. De erre mindannyian megbízást kaptunk. Nagy horderejű és mélyreható változások lesznek Magyarországon. Biztonságosan, átgondoltan és szervezetten hajtjuk végre” – mondta Orbán Viktor, a kormányalakításra felkért leendő miniszterelnök a parlament pénteki ülésén, ahol a fideszes Schmitt Pált választották meg az országgyűlés elnökévé. Letették esküjüket az új képviselők, ezt követően a korelnök bejelentette: megalakult az új országgyűlés.

A rendezvényre meghívást kapott Olosz Gergely is, aki Budapest V. Kerületében, a Batthyány-örökmécsesnél csatlakozott az ünnepi megemlékezés hivatalos küldötteihez, Orbán Viktor és Semjén Zsolt társaságában.

Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes az ünnepségen kiemelte: a nemzeti gondolat jegyében jöttek össze, a magyar emberek iránti elkötelezettségből. Batthyány Lajos miniszterelnöksége egyrészt a magyar megmaradás, élni akarás és önrendelkezés szimbóluma, illetve annak a jelképe, hogy az ezért való küzdelmet mindhalálig folytatni kell, fogalmazott a Semjén Zsolt.

A beiktatási ceremóniát Sólyom László államfő ünnepi beszéde nyitotta meg, aki megerősítette, hogy Orbán Viktort, a Fidesz elnökét fogja miniszterelnöknek javasolni. Péntek délután a Fidesz-KDNP benyújtotta a kormány megalakításával összefüggő előterjesztéseit.

Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, a Fidesz elnöke azt mondta: az emberek azt várják el a parlamenttől, hogy az ismerje el a magyar választók történelmi tettét, ismerje el, hogy az áprilisi választáson új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek, ezt pedig egy politikai nyilatkozat elfogadásával tehetik meg.

Olosz Gergely ezt követően Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettes meghívására díszvendégként vett részt a KDNP-frakció alakuló ülésén. A pénteki ünnepségsorozat részeként Olosz Gergely, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter, aki Markó Béla szövetségi elnök képviseletében vett részt az ünnepségen, egy szívélyes légkörű találkozóra voltak hivatalosak.

A képviselők a határon túli magyarság többi képviselőjének jelenlétében Semjén Zsolt leendő miniszterelnök-helyettessel, Németh Zsolt leendő külügyi államtitkárral és Répássy Róberttel tárgyaltak. A megbeszélés tárgya a határon túli magyarság és az anyaország közti viszonyok jövőbeli erősítése volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS